Kip op orientaalse wijze | simoneskitchen.nl

Afgelopen week was Esmee hier weer om gezellig een dagje te koken. We hadden dit keer maar drie gerechten uitgekozen en dat bleek al snel te weinig. We worden alweer wat sneller, nu ik ook weer een beetje mobieler wordt. Haha… Volgende keer dus maar wat ambitieuzer te werk gaan. En natuurlijk stond er ook weer een remake van een oud recept op de planning. Dit keer een recept met de prachtige titel “Rijstschotel met kip a l’orientale’

Rijstschotel met kip | simoneskitchen.nl

Wederom viel het ons op dat de aantallen een beetje vreemd zijn in de recepten uit de “Moderne Kookkunst” van Pelaprat. Dus we hebben ons eigen verstand gebruikt om de kip te kruiden, te bakken en de rijst te garen. Ook zoiets: zie jij ergens in het recept staan dat de kip gekruid moet worden? Nee he?

De oorspronkelijke foto uit 'Moderne Kookkunst'

De oorspronkelijke foto uit ‘Moderne Kookkunst’

Er valt me trouwens ook op dat nagenoeg alle gerechten in dit boek in een ovale schaal geserveerd worden voor de foto. Was dat een dingetje in de zestiger jaren? Nu is het misschien bekend dat ik voor foto’s echt een hekel heb aan vierkant, dus dat deden ze dan op zich redelijk. Haha…

Riijstschotel met kip L'orientale | simoneskitchen.nl

Esmée ontlede de kip vakkundig, maakte kleinere stukken om te bakken en van de afsnijdsels maakte ze een fijne bouillon waar de rijst dan weer in gekookt werd. In plaats van – zoals het recept zegt – de kip mee te koken in de rijstpan – hebben we de kip lekker bruin gebakken in de pan vóór de rijst erin ging. Technisch gezien is het dus wel een eenpansgerecht, want je gebruikt dezelfde pan om de rijst daarna in te bakken/koken. Op die manier heb je de lekkere smaak van de gebakken kip meteen in de rijst opgenomen en is de kip een stuk lekkerder als wanneer je hem meekookt.

Valt ook meteen op dat de ingrediëntenlijst van het oorspronkelijke recept helemaal niet compleet is, maar goed, dat even terzijde. Het is wederom een lekker recept met enige aanpassingen en we hebben er ’s avonds heerlijk van gesmikkeld!

Ik vraag me trouwens af wat er nou zo orientaals was aan die kip, behalve die paar draadjes saffraan maar goed, klinkt leuk toch?

Kip op orientaalse wijze | simoneskitchen.nl

Rijst met kip l'orientale

Nog geen review

Decoratief klokje bereidingstijd
totaal 30 minuten

4 personen

Ingrediënten

  • 1 hele kip niet te groot
  • peper
  • zout
  • gerookte paprika
  • 1 el bloem
  • 1 kippenbouillonblokje
  • olie om te bakken
  • 250 gr basmati rijst geen snelkookrijst gebruiken!
  • 300 gr tomaat
  • 100 gr uien gesneden
  • paar draadjes saffraan

  • Snij de kip in stukken. Bestrooi rondom met peper, zout en de gerookte paprika.
  • (Van de afsnijdsels van de kip maak je een bouilon door dit onder water te zetten met 1 bouillonblokje en even te laten trekken.)
  • Bak de kipstukken aan in een grote (hapjes) pan. Bestrooi met bloem. Haal de kip uit de pan als het gaar is.
  • In de achtergebleven olie bak je de ui glazig en zacht.
  • Doe de rijst erbij en genoeg bouillon totdat de rijst net onder staat. Doe de saffraan draadjes erbij. Laat dit op laag vuur zachtjes pruttelen. Kook de rijst tot er putjes in de rijst vallen.Check even of de rijst gaar is, zo niet voeg dan nog een beetje bouillon toe.
  • Als laatste voeg je de tomaat toe en dit laat je even meewarmen.
  • Serveer de rijst en de kip samen

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

 

Rijst met kip a l'orientale | simoneskitchen.nl

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.