Ooit… een jaar of negen geleden inmiddels waren wij op Bali. We hadden de weken daarvoor een rondreis gemaakt over de Sunda eilanden. Eilanden die per definitie niet heel toeristisch zijn en vrij arm. De laatste dagen van die reis brachten we door op Bali en dat was een soort omgekeerde cultuurshock. De relatieve rijkdom van Bali, de enorme hoeveelheid toeristen en de overvloed aan Westerse tentjes zorgden ervoor dat onze indruk van Bali niet meteen heel positief was. Kwam nog bij dat we eigenlijk niet zoveel van het eiland zagen. De laatste dagen van de vakantie wilden we vooral een beetje relaxen en daar is Bali dan per uitstek weer geschikt voor. Dus we zagen Sanur, waar we logeerden en we brachten een dagje door in Ubud. Dat was het dan.

Onze laatste stop van onze Indonesiereis na Sumatra en Java was Bali. Ook dit keer verbleven we in Sanur maar dan wel in het megaluxe Fairmont resort. Zoooo mooi dat we er wel graag langer hadden willen blijven.. 🙂

Fietstocht

Onze eerste activiteit op Bali was een fietstocht over het eiland. Of over een gedeelte van het eiland moet ik natuurlijk zeggen want het hele eiland rondfietsen is nog best een tour. Zo klein is Bali niet. Vlak voor wij arriveerden was er nog een aardbeving geweest op Bali. Eentje van 5,4 op de schaal van Richter dus ook niet eens een heel kleintje. Gelukkig hebben we daar niks van gemerkt, want dat lijkt me toch ook niet meteen een pretje.

De fietstocht is overigens absoluut een aanrader! Heel erg leuk om het eiland eens op een andere manier te zien, al vond ik het nog best pittig. Sommige stukken zijn best steil en ondanks dat je voornamelijk naar beneden fietst ga je dan behoorlijk hard. En dan blijkt dat ik toch een tikkie minder avontuurlijk ben. Oops… 🙂 Maar goed, heel erg mooi dus en zeker als je van fietsen houdt is het een must. Je ziet het eiland ook eens van een andere kant. Je komt door dorpjes, langs prachtige rijstvelden en nog veel meer.

Koffie Luwak

Vlak na de fietstocht kwamen we langs een koffietentje waar ze de beroemde koffie Luwak serveerden. Nou dat moest ik natuurlijk nu eindelijk eens proberen want ik heb er al vaak over gehoord maar had het nog nooit geproefd. De koffie wordt gemaakt van de uitwerpselen van de civetkat. Wat er eigenlijk gebeurt is dat de civetkat de koffiebonen opeet. Door het fermentatieproces in zijn ingewanden veranderd de koffie van smaak. Na dat hij het weer heeft uitgepoept wordt het grondig gewassen en worden de koffiebonen vervolgens gepeld. Die gepelde koffie, daar wordt dan de koffie luwak van gemaakt

Koffie luwak

En wat vond ik ervan? Tja… het was een lekker bakje koffie maar om nou te zeggen dat het een levensveranderende ervaring was… nou nee, dat nu ook weer niet. Maar goed, wel leuk om eindelijk eens die koffie te proeven. Een bakje koffie kost overigens 50.000 IRD wat ongeveer neer komt op 3 euro. Een enorm bedrag voor de Indonesiërs maar voor ons eigenlijk de prijs van een normaal bakje koffie. Het is wel de duurste koffie ter wereld met een prijs van 200 tot 600 dollar per kilo. De prijs is zo hoog voornamelijk door het intensieve proces om de koffie te maken en het feit dat de ontlasting van wilde civetkatten afkomstig is en dus moeilijk te vinden is.

Spinnetje op bezoek

Ik had de koffie nog niet koud achter de kiezen of er was een hoop commotie… Bleek een flinke spin op de rugzak van Suzan te zitten… Iedereen sprong op tafels en banken… Te komisch eigenlijk. Het gezicht van Lienke spreekt boekdelen… Hahaha… Niet dat ik nou zo’n held ben met spinnen maar heb toch even snel een foto van het “monster” genomen.

Ik moet wel zeggen dat Bali een beetje mijn hart heeft gestolen en dat had ik niet verwacht. Ik hoorde wel meer mensen lyrisch over Bali en ik vond het altijd een beetje mwah. Toeristisch en eigenlijk minder leuk dan de andere eilanden. Maar ik moet toch mijn mening bijstellen. Bali is echt prachtig, de mensen er super aardig en het sfeertje relaxed. Natuurlijk moet je niet naar Kuta of hoe die mega toeristische plekken ook heten maar als je even buiten de steden kijkt dan is er nog enorm veel moois te zien en te beleven.

Dus ja ik ga zeker nog een keer terug naar Bali en dan dit keer voor langere tijd! Wil je nog meer lezen over Indonesie en vooral ook zien over onze reis naar de drie eilanden check dan vooral het magazine dat TMG heeft gemaakt naar aanleiding van onze reis. Op Wonderful Indonesie vind je alles terug! O en we sliepen in het geweldige Fairmont Hotel!

Disclaimer: Ik was op Bali op uitnodiging van Visit Indonesia en Blogsociety

Delen is fijn!