Simone's Kitchen

Populaire leefstijl: Het bloedgroepdieet

Wat is het?

Het bloedgroepdieet is bedacht of ontwikkeld door Dr. Peter D’Adamo en de claim is dat het ideale dieet van elk mens bepaald wordt door je bloedgroep en niet door andere dingen. Volgens Dr D’Adamo zou je moeiteloos af kunnen vallen als je rekening houdt met je bloedgroep.

Bloedgroep O – De Jager

Deze bloedgroep zou worden gesymboliseerd door de vleeseter en lijkt nog het meest op het paleo dieet. De O staat voor ‘Original’ en deze mensen hebben een fysiek en een spijvertering die het beste functioneert op een paleo dieet. Beperken van granen, brood en peulvruchten is de manier waarop dit bloedtype het beste leeft.

Bepaalt je bloedgroep hoe je het beste kunt eten??
Bepaalt je bloedgroep hoe je moet eten?

Bloedgroep A – De Agrarier

Dit bloedtype zou zijn ontstaan als resultaat van de Agrarische revolutie en symboliseert de eerste vegetariër. Dit bloedgroeptype doet het geweldig goed op een vegetarisch menu en kan goed granen verdragen (maar geen tarwe) Zuivel doet het bij dit bloedgroeptype niet goed en dierlijke eiwitten worden slecht verteerd.

Bloedgroep B – De Nomade

Dit bloedgroeptype zou de ideale omnivoor zijn met een heel flexibel dieet. B types kunnen van alles eten maar beter geen kip, mais, linzen, pinda’s, sesam, boekweit en tarwe.

Bloedgroep AB – Het mysterie

Dr. D’adamo noemt dit bloedgroep type een moderne fusie van bloedgroep A en B en claimt dat mensen met deze bloedgroep zich hebben aangepast aan een gemengd dieet. Ook hier zijn er weer aanbevelingen om gewicht te verliezen en aanbevelingen om in gewicht toe te nemen.

Volgens diverse bronnen is de aanname dat bloedgroep O het origineel is al een valse aanname want het schijnt dat bloedgroep A de allereerste was.

Vervolgens gaat Dr. D’Adamo ervan uit dat de diverse bloedgroepen ontstaan zijn als een gevolg van de aanpassingen aan bepaalde ontwikkelingen in onze wereld. Uitgaande van die logica zouden volkeren die lange tijd of nog steeds leven in een hunter gatherer lifestyle dus voornamelijk bloedgroep O moeten hebben maar ook hier blijkt de praktijk anders te zijn.

Waarom werkt het?

Er zijn mensen die heel blij zijn met het bloedgroep dieet en melden dat het voor hen goed werkt. De reden daarvan is waarschijnlijk dat tarwe bij alle bloedgroepsoorten wordt afgeraden en dat is vaak al een grote verbetering bij veel mensen. Vervolgens worden verse en echte producten aangeraden en ook hier is al veel winst te behalen. Waardoor het logisch is dat er een gezondheidsverbetering optreedt bij mensen die het bloedgroepdieet volgen.

Geen bewijs voor de effectiviteit

Er zijn geen duidelijke aanwijzingen dat de claims van Dr. D’Adamo ook echt kloppen. Zijn evolutie theorieën rammelen aan alle kanten. Helaas zijn veel bronnen door het hele GDPR gebeuren afgeschermd als je vanuit de EU een website wilt bekijken maar deze site geeft een goede samenvatting van het probleem met de theorie van het bloedgroepdieet.

Positieve geluiden

Dat er nog veel meer onderzoek nodig is naar het effect van bloedgroep op je dieet is wellicht wel duidelijk. Persoonlijk denk ik niet dat het veel invloed heeft, al zal gezonder gaan eten altijd een positieve uitwerking hebben. In deze Youtube docu zijn wel wat positieve geluiden te horen over bloedgroep en dieet.

Als het voor jou werkt prima, maar ik zet mijn vraagtekens bij de logica.

Wil je meer weten over het bloedgroepdieet? Het boek van Dr. D’Adamo kun je vinden bij bol.com

Lees ook: Ayurveda, Weight Watchers, Pioppi dieet en het Mediterraans dieet

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.

2 comments

 1. Hoi Simone,
  Vraagtekens bij het bloedgroependieet, of elk ander dieet zijn terecht. Maar je kan er pas punten of uitroeptekens van maken als je je er in verdiept of het uitprobeert.
  Ik ben geen fanatiekeling maar kan wel “getuigen” Ik heb in 2008 een Candidaschimmel gehad, waar ik dmv het bloedgroependieet in een half jaar vanaf was, met als prettige “bijwerking” 15 kilo lichter. (Het candidadieet is wel een nog strengere vorm van het bloedgroependieet) .Daarnaast merk ik ook dat ik bijvoorbeeld mme naar voel als ik mais of producten met maïzena eet. Dat komt ook overeen met mijn bloedgroep AB.
  De Nederlandse arts Carl Hofman heeft een paar boeken geschreven over het bloedgroependieet, maar meer specifiek gericht op de Nederlandse situatie.
  Leesbaarder dan D’Adamo.

  Dit wilde ik even kwijt.
  Hartelijke groet,

  • Daar heb je zeker gelijk in. Superfijn dat het voor jou zo goed gewerkt heeft. Ik zet alleen mijn vraagtekens bij het feit of dat komt door het volgen van het bloedgroepdieet of komt het simpelweg door het weglaten van voedingsstoffen die per definitie al niet zo best zijn (granen, zuivel, mais, soja enzovoort…) Dus ligt het aan je bloedgroep of aan het veranderen van het dieet en weglaten van stoffen die algemeen bekend zijn bij het veroorzaken van diverse gezondheidsproblemen? Ik denk ook dat dat altijd een vraag blijft die lastig te beantwoorden valt aangezien zelfs de heren geleerden het er niet altijd over eens zijn. 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.