Op zoek naar een snelle maaltijd met een Turkse (stijl) pizza die je maakt met flatbread? Dan heb je het gevonden!

Pittig Turkse pizza met gehakt

Pittige Turkse pizza

Om heel eerlijk te zijn durf ik niet te zeggen wat er nou zo “Turks” aan deze pizza is. Maar het is een recept van Donna Hay en Donna noemde het Turks brood, want ja een Turkse “pizza” is dit natuurlijk ook niet perse echt. Maar go with the flow. Hoe je deze Turkse pizza ook wilt noemen; het is makkelijk en super lekker. Ik hou de benaming van Donna Hay aan. Je kunt hier ook heel goed een Griekse, Spaanse of Italiaanse pizza van maken. Gewoon de toppings aanpassen.

Als snelle maaltijd is deze Turkse pizza echt ideaal.

Lekker snel closeup van Turkse pizza

Warme zomers en snelle maaltijden

Met warm zomerweer heb je niet altijd zin om uren in de keuken te staan. Maar je wilt wel iets eten dat lekker is en makkelijk! Deze Turkse pizza look-a-like is echt zo klaar en is misschien niet supergezond maar toch best redelijk met al die tomaatjes erop, yoghurt saus en lekker pittig gehakt. Het oorspronkelijke gerecht van Donna Hay is met een ander soort flatbread en met lamsgehakt, maar dat is hier niet zo makkelijk te vinden (ok, ik heb het niet bij de Turkse slager geprobeerd) en met half om half is het net zo lekker.

Er horen geroosterde pijnboompitjes op, dus die moet je er even bij denken (beetje vergeten)

Hoe zit het eigenlijk met die Turkse pizza?

We weten natuurlijk allemaal wel dat een pizza niet Turks is maar Italiaans. Wat wij hier een Turkse pizza noemen is eigenlijk bekend onder de naam Lahmacun en betekent zoveel als “vlees op deeg”. Je kunt dit gerecht in meerdere landen vinden. Niet exclusief in Turkije, maar in vele landen in het Midden-Oosten. Je krijgt het hier vaak als opgerold brood geserveerd. Traditioneel zit er pikant gekruid gehakt, tomaatjes, peterselie en pikante pepers op. Dus qua topping kun je dit wel een Turkse pizza noemen.

Pittig turks brood | simoneskitchen.nl

Tabouleh

Wil je wat meer groente toevoegen aan dit Turks brood, dan kun je de tabouleh die er bovenop gaat, gerust aanvullen met meer groente. Denk bijvoorbeeld aan extra sla erop of erbij.

Wat voor brood kan ik gebruiken voor de Turkse pizza?

Het beste kun je het Libanese flatbread hiervoor gebruiken als je dit ook op wilt rollen. Dat is geen must natuurlijk. Wil je het niet perse oprollen dan kun je elk willekeurig brood gebruiken. Denk aan Turks brood, naan of een ander flatbread. Focaccia is ook lekker.

Met wat voor extra toppings kan ik dit beleggen?

Met wat niet eigenlijk? Je kunt meer groentes gebruiken. Bak bijvoorbeeld wat klein gesneden stukjes courgette mee met het gehakt of kook wat extra groente terwijl je het gehakt aan het bakken bent. Stukjes broccoli bijvoorbeeld of bak spinazie mee met het gehakt. Je kunt er ook voor kiezen om extra knapperige elementen toe te voegen. Pijnboompitjes kan maar je kunt ook walnoten gebruiken of andere geroosterde noten.

Turkse pizza

Pittig turkse pizza met tabouleh

Nog geen review
GangDiner
KeukenTurkse

Ideaal voor een lekker snelle maaltijd is dit flatbread belegd met lekker veel gehakt, yoghurt en verse kruiden
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 10 minuten
bereiding 10 minuten
totaal 20 minuten

4 personen

Ingrediënten

  • 500 gr gehakt naar keuze
  • 2 tenen knoflook geperst
  • 1 tl gemalen komijn
  • 2 tl gedroogde chili vlokken
  • 90 gr uien relish of uien compote
  • zeezout en vers gemalen peper
  • 2 el olijfolie plus extra voor bestrijken
  • 4 flatbreads
  • 280 gr Griekse yoghurt
  • 250 gr gemengde kerstomaatjes gehalveerd
  • 1/2 cup munt blaadjes
  • 40 gr geroosterde pijnboompitjes
  • 2 el citroensap

  • Doe het gehakt met de knoflook, komijn, chilivlokken, gekarameliseerde ui (uienchutney of uiencompote), zout en peper in een kom en meng dit goed door. Verwarm een grote anti aanbakpan op hoog vuur. Bestrijk het flatbread met olie en bak voor 30 seconden – 1 minuut aan elke kant of tot goudbruin. Verwijder en zet apart.
  • Voeg de overgebleven olie en het gehakt mengsel toe aan de pan en bak het rul voor ongeveer 6-8 minuten of tot goudbruin en gaar. Bestrijk 1/4 van de yoghurt op elk flatbread en doe hier het gehakt, de tomaatjes, munt en pijnboompitjes op en besprenkel met citroen voor serveren.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 525kcal | Koolhydraten: 32g | Eiwit: 41g | Vet: 26g | Verzadigd vet: 7g | Cholesterol: 82mg | Natrium: 426mg | Kalium: 728mg | Vezels: 4g | Suiker: 7g | Vitamine A: 585IU | Vitamine C: 19mg | Calcium: 152mg | Ijzer: 6mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Check ook deze pizza recepten

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.