persoonlijke voeding
Verse limoen of een soda drankje met “natuurlijke” smaak (en bakken met suiker)

Moet iedereen aan de low carb? Of allemaal paleo? Of allemaal…. De keus is groot en de voors- en tegens lijken oneindig lang. Volgens guru nummer 1 moet iedereen vooral veel koolhydraten eten. Weer een ander beveelt het Mediterraanse dieet aan en nog weer een ander heeft er een andere versie voor bedacht.

Als consument is het niet zo vreemd dat je door de bomen het bos niet meer kunt zien. Want wat is nu de beste manier om te eten? Nooit meer vlees? Nooit meer brood? Nooit meer suiker? Hoe? Wat?

Geen suiker

Over een aantal dingen is iedereen het eens. De invloed van suiker op je lichaam is te groot. Af en toe iets lekkers kan prima, maar aangezien suiker letterlijk óveral in wordt gestopt is dat wel een probleem. Het vermijden van suiker in je dagelijkse voeding is dus aan te raden als je op een gezonde manier oud wil worden. En wie wil dat niet?

Wat is jouw persoonlijk voedingsplan?

Geen bewerkte producten

Geen suiker (en andere rommel) in je dagelijkse eten betekent ook dat je af moet van de bewerkte producten, want – je raadt het al – die zitten vol met suiker of suikervervangers. Ook light producten zijn niet gezond. Dus dat is een duidelijk verhaal lijkt me.

Maar verder?

En ja het goede nieuws (of het slechte nieuws) is dat wat voor mij werkt, voor jou misschien helemaal niet werkt. Sommige mensen doen het uitstekend op een vegan dieet, terwijl bij de ander spontaan de tanden uitvallen. De ander is blakend gezond bij een carnivoor dieet (ja echt, het bestaat) wat letterlijk bestaat uit alleen maar vlees en amper groente. En weer een ander zweert bij het Pioppi dieet.

Er is dus geen “One size fits all” dieet waar iedereen zich automatisch goed bij voelt en gezonder wordt. Zo simpel is het eenvoudigweg niet. We zijn allemaal anders en hoewel de basis heel erg duidelijk zou moeten zijn, is de rest flexibel invulbaar.

De basis

De basis van ELK gezond voedingspatroon is vooral veel groente en fruit (tenzij je het carnivoor dieet aanhangt dus…) aangevuld met goede kwaliteit (lees: grasgevoerd, wildgevangen) vlees of vis. En of je peulvruchten kunt verdragen, granen wilt eten, wel of geen gluten, wel of geen zuivel eet… Dat is grotendeels een persoonlijke keuze. En een keuze waar jouw lichaam zich goed bij moet voelen. De enige regel? Eet altijd gevarieerd, de beste kwaliteit die je je kunt veroorloven en zo min mogelijk bewerkt. Dat houdt dus in dat je kiest voor volvet, in plaats van mager. Voor volkoren in plaats van wit meel en voor lijngevangen wilde tonijn, in plaats van kweekvis. Homemade in plaats van kant- en klaar. Zelfgemaakte granola dus in plaats van kant- en klaar uit de winkel

Persoonlijke voeding 3

Hoe weet je dan wat jij wel en niet kunt eten?

Er is letterlijk maar ̩̩n manier om daar achter te komen en dat is door het proefondervindelijk uit te proberen. De beste manier daarvoor Рik heb het al vaker gezegd Рis door het volgen van een zogeheten eliminatiedieet. Gedurende 30 of 60 dagen haal je alle mogelijke irriterende producten uit je voeding. En dat doe je strak. Geen smokkelen tussendoor. Dat betekent geen gluten, geen granen of pseudogranen (dus ook geen glutenvrije granen!), geen alcohol, geen peulvruchten, geen zuivel, geen suiker. Heb je het vermoeden dat je lichaam reageert op nachtschade? Dan is het verstandig om ook die gedurende 30 dagen niet te eten.

Na de 30 dagen (of soms is 60 dagen nodig om je lichaam echt helemaal te resetten) kun je voedingsmiddelen weer gaan toevoegen. Begin met datgene wat je het meest hebt gemist. (en dan doel ik niet op de suiker, want die hoef je niet per definitie te herintroduceren. Dat is ook geen voedingsmiddel, dus dat scheelt)

Stel dat je zuivel het meest hebt gemist, dan voeg je dat als eerste toe en je kijkt hoe je lichaam erop reageert. En dat doe je niet voor 1 dag maar voor een paar dagen. Gebeurt er niks gedurende die dagen? Voel je je nog steeds prima? Dan ga je door met voedingsmiddel nummer 2. Net zolang tot je alle voedingsmiddelen die je had weggelaten weer hebt toegevoegd.

De herintroductie geldt uiteraard alleen voor volwaardige voedingsmiddelen. Niet de donut van de lokale bakker. En ook niet de pizza van de plaatselijke pizzeria. Dat zijn bewerkte producten en zoals we hierboven al zagen hoef je die nooit meer te introduceren (maar alleen bij speciale gelegenheden te eten)

Een programma zoals de Whole30 geeft richtlijnen voor een dergelijk eliminatie traject en herintroduceer fase. Als je graag richtlijnen hebt is het handig om de whole30 te volgen, maar je kunt het natuurlijk ook prima zelf doen.

Wat is jouw persoonlijk voedingsplan?

Jouw eigen persoonlijke voedingsplan

Het idee is dat je na de eliminatie en na de herintroductie precies weet waar jouw lichaam goed op reageert én waar het misschien niet zo goed op reageert. Wellicht blijkt dat je van zuivel ineens vreselijke winden gaat laten of dat je onder de puistjes komt te zitten. Maar het kan net zo goed dat je nergens last van hebt. Uitzoeken en uitproberen is dus de enige manier.


Delen is fijn!