Door Bianca

Wat doe je als je tussen kerst en oud&nieuw er nog even op uit wilt, met een kleine viervoeter en liefst niet al te ver van huis? Wij kiezen voor een weekje Stuttgart; slechts een paar auto-uurtjes van de Nederlandse grens, hondvriendelijk en toch het een en ander te beleven! De winterbandjes omgelegd, milieusticker op de voorruit, koffertjes achterin, en daar gaan we dan. We rijden op 2e kerstdag, wat erg prettig is qua drukte op de weg.

December-sfeer

Uit ervaring weten we dat niet overal in Europa de december-sfeer na 26 december nog vindbaar is. Vorig jaar moesten wij vanuit het Deense Odense terugvluchten naar Duitsland; op zoek naar levendigheid, sfeer en daginvulling. Ditmaal dus maar naar Zuid-Duitsland, waar veel buitenkraampjes heus wel tot na de jaarwisseling blijven staan en waar hondjes wél mee de restaurantjes en koffietentjes in mogen. Hoewel de kerstmarkt op het schlossplein in Stuttgart inmiddels wel is afgebouwd, is er nog steeds een gezellig schaatsbaantje te vinden, en kun je er lekker een hapje en drankje halen bij een paar kraampjes. Wij nemen er Kartoffelpuffer, een soort grote rosti’s met appelmoes of een yoghurtsausje.

Hotel

Omdat het weer in december zich niet altijd leent voor lange dagen in de buitenlucht, is een prettig hotel wel zo fijn. Dan kun je toch even comfortabel relaxen in de lobby of op de kamer. Wij checken in bij het Park Inn by Radisson, iets ten zuiden van het centrum. Een vlot modern hotel, leuk ingericht. En de kerstboom en overige versieringen blijven gewoon tot en met onze check-out op 1 januari! Alleen zijn de procedures bij de receptie niet echt handig, waardoor er vaak een flinke rij met aankomers/vertrekkers staat. Het is dus slim om je zaakjes te regelen op de momenten dat het er rustig is. De kamer is ruim, de bedden en badkamer ook prima. Alleen hebben we een aantal keer de receptie moeten inschakelen omdat de schoonmaakdienst niet (of heel laat) was geweest. In het bijbehorende restaurant Bocca Buona (jawel, Italiaans!) nuttigen we de hele week een uitstekend ontbijt, en we schuiven er bij aankomst op 2e kerstdag ook aan voor het avondbuffet. Daar zijn vooral de (koude) antipasti het vermelden waard! Ook de ambiance mag er zijn.

Centrum

Stuttgart heeft met het Schlossplatz een groot en ruim opgezet stadsmidden. Uiteraard kijken we even bij het oude en nieuwe kasteel, en eten dus iets lekkers bij de kraampjes. Via de indoor foodhal lopen we naar de winkelstraat Königstraße; deze is ruim een kilometer lang. Je kunt er dus je lol op, als je van winkelen houdt. Bij ons blijft er uiteraard ook wat aan de handen plakken.

Zwabische specialiteiten

En omdat shoppen hongerig maakt, nemen we een late lunch bij Paulaner. Een authentiek Duits zaakje waar op de benedenverdieping nog ouderwets binnen gerookt mag worden, en waar ook de plaatselijke ‘Schwäbische’ specialiteiten worden geserveerd. Wij proberen de ‘Maultaschen’, een soort ravioli met een specifieke gehaktvulling, maar dan groter. Er wordt een lekker stevige kaassaus bij geserveerd. Het smaakt lekker, en ik zou het vooral als klein gerecht aanbevelen, in plaats van een volledig maaltijdbord.

Auto’s en gebouwen

Stuttgart is de stad van Porsche en Mercedes. Hoewel wij de verschillende musea overslaan, omdat dit met een hondje wat lastiger is, staan deze wel hoog op de lijst van highlights. Wel brengen we een bezoekje aan de Porsche- en Mercedes-Benz Arena. Deze liggen naast elkaar en zijn toneel van o.a. vele sportwedstrijden. De Mercedes-Benz Arena is het stadion van voetbalclub VFB Stuttgart en heette vroeger het ‘Neckar-stadion’ (naar de rivier die langs de stad loopt). Verder bezoeken we ook de oudste TV-toren ter wereld. De Fernsehturm van Stuttgart werd in 1956 geopend, en je heb er op 150 meter hoogte een prachtig uitzicht over de stad en omgeving. De toren is in totaal 217 meter hoog.

Uitstapjes buiten Stuttgart

Als je de grote stad even wilt ontvluchten, dan zijn er in de omgeving van Stuttgart erg leuke alternatieven! We rijden door de wijnvelden op de heuvels, die zelfs een beetje doen denken aan de Spaanse wijnstreek La Rioja, waar we in de nazomer zijn geweest. Deze streek staat ook bekend om de productie van Sekt, een champagne-achtige drank.

Esslingen

Esslingen is een leuk historisch stadje aan de rivier Neckar. Het marktplein en raadhuis zijn karakteristiek door de bouwstijl: Duitse vakwerkhuizen, sommige zelfs uit de 13 eeuw. Er is ook een burcht, en een stukje water dat wat lijkt op de grachtjes in Venetië, en daarom ook wel ‘Klein Venedig’ wordt genoemd. We lopen er wat rond, en onderbreken de wandeling even voor een warme chocomel bij café Emil, want het is flink koud buiten! Op de terugweg naar Stuttgart nemen we met opzet een ‘omweg’, zodat we heerlijk door de wijnvelden en langs de grazende schapen rijden.

Ludwigsburg

Ook aan te bevelen is Ludwigsburg, vooral vanwege de aanwezigheid van een groot ‘Schloss’ met haast de allure van Schloss Schönbrunn in Wenen. Hoewel de voorkant, aan de kant van de grote kasteeltuin, volledig in de steigers staat, is er op de binnenplaats nog genoeg te bekijken en te fotograferen. Nadat we zijn uitgekeken, beginnen we weer aan de ‘klim’ naar het gezellige centrum. Er zijn meer winkeltjes dan je op het eerste gezicht zou denken, en we nemen op het marktplatz een warme choco met slagroom en een lekker stuk Bienenstich bij café-stüble Lutz. Echt zo’n tentje dat wij in Nederland niet kennen: het lekkerste brood en gebak, maar je kunt er ook gewoon een biertje bestellen!

Schnitzels en burgers

De dagen tussen kerst en oud&nieuw zijn voor comfortfood. Schnitzel eten we bij Onkel Otto; schnitzel zoals ie hoort te zijn: dun, mooi gepaneerd en zelfs het kleine formaat is al groot! Hoewel het zaakje zelf niet heel sfeervol en groot is, is het wel aan te bevelen voor een schnitzel of cordon bleu van prima kwaliteit! Er is bovendien veel keuze uit verschillende sauzen en bijgerechten; mijn man eet de bauernschnitzel, met heerlijke jus, aardappeltjes, spek en een gebakken eitje.
Voor de hamburger strijken we neer bij Hans im Glück, om de hoek bij het hotel; in tegenstelling tot Onkel Otto is de inrichting daar wel een compliment waard, en ook het eten is er prima! Ook drinken we lekkere koffie en warme choco bij Glora kaffeehaus, en namen daar een stukje taart. Het kleine zaakje zit bomvol en dat zegt genoeg over de kwaliteit!

Happy newyear

Het jaar wordt in Stuttgart door de massa afgesloten op het Schlossplatz, maar wij kiezen ervoor om de drukte en kou niet op te zoeken en het vuurwerk van het Marienplatz bij het hotel te bekijken. De afsluiting van een prima weekje in Zuid-Duitsland, dat ook gewoon elke andere week van het jaar een prima bestemming zou zijn geweest. Meer dan een dikke voldoende voor Stuttgart (en omgeving!) dus.

Delen is fijn!