20150324-MH2A7889

Vorig jaar liet ik jullie al een kijkje nemen in het culinair geweld van Leeuwarden, waarbij we langs allerlei fijne adresjes gingen, een bezoek brachten aan Leeuwarden Culinair en op grote hoogte dineerden bij Eleve…
Dit keer werden we uitgenodigd om nader kennis te maken met een aantal bevlogen ondernemers in het mooie Friese land. En ja ik was onder de indruk. Niet alleen van de inzet en de producten maar vooral ook van de passie en het enthousiasme van kleine ondernemers zoals bijvoorbeeld Boer Bart.

Als iedereen nou eens zo over eten dacht dan werd het nog wat met de wereld Nederland. Ik laat jullie hier meekijken met onze ontdekkingstocht door het Frieslandse en als klap op de vuurpijl mag ik jullie verblijden met twee arrangementen bij twee tophotels in Leeuwarden die speciaal voor onze lezers een pakket hebben samengesteld tegen een wel heel scherpe prijs. Maar lees verder om daar bij uit te komen!

Leeuwarden1

Goede Vissers

We begonnen onze culinaire ontdekkingstocht bij de boot waar Barbara Geertsema ons verwelkomde met een bak met oesters. Voor sommigen een feestje voor mij niet echt. Yuck.. 😉 Maar daar ging het uiteindelijk niet om. Goede Vissers is een organisatie die zich hard maakt voor het vissen met respect voor de zee. Op het moment is de visstand in de waddenzee slecht. Dan moet je gebruik maken van de zaken die je er nog wel kunt vinden, zoals oesters maar ook zeesla of andere bijproducten. Producten waar niks mis mee is maar waar we misschien niet meteen aan denken. Daarnaast zijn ze druk met educatie van de consument. Want verantwoord vissen is een gezamelijke verantwoordelijkheid die gedeeltelijk bij de vissers en gedeeltelijk bij de consument ligt. Daarom hebben ze onder andere fileerlokaal ’t Ailand opgericht in de haven van Lauwersoog. Hier kan iedereen alles leren over vis en vis fileren. De actie wordt met crowdfunding opgestart en er is nog geld nodig dus je kunt hun mooie initiatief steunen door alvast in de voorverkoop een workshop aan te schaffen, een vissoep en nog meer. Neem een kijkje op de crowdfunding pagina van ’t Ailand om meer te weten te komen!

Van goede vissers liepen we een stukje door langs de kade waar we op de boot Leeuwarden uitkwamen

Hier kregen we een voorproefje van een heuse Friese Bapao die gemaakt is met pannenkoekenmix van Koopmans… Ok, eerlijk is eerlijk; ik ben al geen fan van bapao en ik vond deze ook niet helemaal mijn ding. Smaken verschillen. 🙂 Wel mijn ding was het waanzinnig lekkere brood, Liwwadder Bier Brood, dat Hielke van der Tuin maakt van het leftover product van bier. Een soort bierbrood op basis van zuurdesem. Stevig en heel erg lekker! gecombineerd met zijn eigengemaakte pesto van daslook niet te versmaden.

leeuwarden2

Van Hielke gingen we door naar Boomsma waar we een korte geschiedenis van de enige echte Beerenburger. Een drankje dat al 125 jaar volgens dezelfde methode wordt gemaakt. Natuurlijk moesten we een glaasje proeven… Hik… Het was toch al elf uur dus dat moest kunnen… 😉

Leeuwarden3

Met een doos Beerenburger onder de arm verlieten we die boot weer om door te gaan naar de voormalige kiosk van Wearegrutsk die nu onderdak biedt aan Lost Animals. Stichting Lost Animals is een samenwerkingsverband tussen een aantal Friese ondernemers die de knelpunten van de vleesindustrie onder de loep nemen en hier iets aan proberen te doen. Niet leuk om te horen dat kalfjes of jonge geitjes als afval worden verwerkt, simpelweg omdat het geen gangbaar vlees is. Stichting Lost Animals probeert voor deze dieren een bestemming te vinden door actief het eten van bijvoorbeeld geitenvlees te promoten. Want waarom prima voedsel weggooien? Esther Geerlofs van restaurant Tandjong priok maakte voor ons heerlijke sate van geitenbokjes.

leeuwarden4

Na al die kleine proeverijen was het tijd voor de lunch bij restaurant Sems. We waren lichtelijk in tijdnood gekomen dus de lunch ging er wat mij betreft wel een beetje te snel doorheen. Zonde want het is een mooie plek en er zaten echt lekkere gerechtjes tussen. En tel daar al de tijd die de gemiddelde foodblogger nodig heeft om foto’s van al dat lekkers te maken bij op en je snapt de tijdnood! Maar goed, de plicht riep en er stond nog een vol programma op de agenda.

Restaurant Sems

Restaurant Sems

Leeuwarden6

Leeuwarden7

Ons vervoermiddel voor het middagprogramma was een heuse oude schoolbus en omdat we toch al een beetje het gevoel hadden van een leuk schoolreisje, paste de bus er prima bij! Bij de bus stond Boer Bart ons op te wachten met Wiebe, het kalf en Antoinette de kip.

Leeuwarden8

Boer Bart ging met ons mee de bus in om zijn verhaal te vertellen; een verhaal dat ik misschien nog wel het meest inspireerd vond van de hele dag. Boer Bart probeert zoveel mogelijk om de natuur het werk te laten doen. De dieren doen zoveel mogelijk het “werk” door ze hun eigen gang te laten gaan. Op die manier wordt de mest verspreid door de kippen, bemesten de Jersey koeien de grond enzovoort… Kijk voor het hele verhaal even op de website van boer Bart

Voor het middagprogramma moesten we een keuze maken uit Bongastate of de powerbes (duindoorn). Ik koos voor de powerbes omdat ik al eerder bij Bongastate was geweest en het wel leuk leek om iets anders te zien. De presentatie over de duindoorn werd gehouden op het mooie landgoed van Martenastate. We werden verwelkomt in de Túnmanstate waar Jan…. ons alles vertelde over de duindoorn, waarna we een 7 gangen amuse menu kregen gemaakt door een van de leerlingen van het Friesland Collega. Jee…. erg lekker en indrukwekkend, maar toen zaten we ook wel lichtelijk aan onze tax wat betreft voedsel inname.

Leeuwarden9

Daarna door naar het Friesland Collega waar chef  Willem Schaafsma van restaurant Eindeloos ons liet zien dat je ook van stierenballen en koeienharten heel lekker kunt eten. Ja echt! Het zijn van die stukken vlees die je niet meteen associeert met culinair genieten maar na schoonmaken van het vlees was het verrassend lekker. Na de uitleg van Willem vertelde John van de Wilde Oogst wat we zoal allemaal in de tuin kunnen vinden wat prima op je bord kan.

Leeuwarden10

Leeuwarden11

Daan bereidde souffle van Fries suikerbrood! Lekkkkkeeerrrr!

Daan bereidde souffle van Fries suikerbrood! Lekkkkkeeerrrr!

Na de uitleg werd iedereen verdeeld voor jamsessies en kon je kiezen bij welke chef je wilde meekijken. Daan Nagelkerke van restaurant van Buren maakte een waanzinnig lekkere souffle van Fries suikerbrood, we aten – ja echt – heerlijk van de stierenballen en het hart, Ester Geerlofs bereidde een pittige sate met Indische kroket van aardappel op een schuitje van witlof en Kees Meinderts van landgoed Lauswolt maakte een prachtig gerechtje met oester.

leeuwarden

En met ons buikjes vol kwam er een eind aan de dag en gingen we met een goodiebag vol Friese producten en een hoofd vol met inspiratie weer huiswaarts. En… omdat je na het lezen van al dit culinair geweld misschien ook wel een bezoek wilt brengen aan Leeuwarden hebben twee restaurants een prachtig arrangement voor je. De details staan hieronder.

Leeuwarden14 Leeuwarden15

Aanbieding Landgoed Lauswolt

 • Overnachting op een luxe tweepersoonskamer
 • Ontvangst koffie/thee en Fries suikerbrood
 • Glas champagne met de chef kok in de keuken
 • Viergangen diner aan chef’s table (inclusief een gerecht met kaas van De Gelder)
 • Bijpassend wijnarrangement
 • Heerlijk Fries suikerbrood bij vertrek
 • Mogelijkheid om bezoek te brengen aan kaasboerderij de Gelder

(Ongeveer 10 jaar geleden kwamen de mensen van de Gelder in de keuken van Lauswolt met een nieuwe kaas die leek op de Emmentaler, de koks van Lauswolt bedachten toen ook de toepasselijke naam Tynjetaler! )

Prijs per persoon: € 199.00

Reserveren kan bij Landgoed Lauswolt op telefoonnummer 0512-381245 ovv foodblog

Per email: lauswolt@bilderberg.nl

Aanbieding Hamsphire Oranjehotel Leeuwarden

 • 2 Overnachtingen inclusief uitgebreid ontbijtbuffet op een standaard kamer
 • 1x Friese Food Tour
 • 1x 4 Gerechtjes Menu du chef
 • gratis plattegrond van Leeuwarden
 • gratis funshopgids van Leeuwarden
 • gratis shoppingvouchers 11% korting
 • gratis WiFi

Arrangementprijs € 119,00 per persoon op basis van een tweepersoonskamer

Eenpersoonstoeslag € 25,00 per nacht

Toeslag Superior kamer € 10,00 per nacht

Reserveren kan op basis van beschikbaarheid tot 31 december 2015.

Reserveren via Oranje Hotel o.v.v. foodblog

Telefonisch +58 212 6241 of

E-mail info.oranjehotel@hampshire-hotels.com

Deze onvergetelijke dag werd georganiseerd door Wearegrutsk, Cherry Lab, Merk Fryslan, Leeuwarden Hoofstad van de Smaak en Beleef Friesland. Nogmaals allemaal bedankt voor de fijne dag!

Als bonus nog een (engelstalig) filmpje over Leeuwarden… 😉

 

Delen is fijn!