Deze lekkere lactosevrije citroencake gebruikt lijnzaadmelk in plaats van gewone melk en plantaardige olie in plaats van boter.

Lactosevrije citroencake

Lactosevrije citroencake

Deze lactosevrije citroencake is niet glutenvrij, dus wil je een glutenvrije citroencake check dan de link hiernaast even. Ik ben sowieso fan van citroen en als ik op de site kijk hoe vaak ik recepten met citroen maak én hoe vaak ik citroencake produceer… dan zegt dat al genoeg! Zo lekker.

Deze lactosevrije citroencake is wat steviger en vochtiger dan je wellicht gewend bent. Dat komt gedeeltelijk door het gebruik van de lijnzaadmelk en de plantaardige olie. Maar daardoor blijft de cake ook behoorlijk lang goed. Ik vond hem heel erg lekker en makkelijk om te maken.

Kun je geen lijnzaaddrink vinden dan kun je dat ook prima vervangen voor bijvoorbeeld amandelmelk of havermelk of rijstmelk. Afhankelijk van je voorkeur.

Citroencake | simoneskitchen.nl

Maken van de citroencake

Het maken van de cake is super eenvoudig. Je combineert simpelweg de natte ingrediënten met elkaar en je klopt die even goed door. Dan meng je de droge ingrediënten in een aparte kom, deze meng je ook even en dan mix je de twee samen tot een geheel. Je hoeft het niet erg lang te kloppen. Gemengd is gemengd.

Je gebruikt hiervoor een cakeblik van 25 centimeter wat je bekleedt met bakpapier. Hierin stort je het beslag. Bak het vervolgens in de oven voor ongeveer 1 uur en 15 minuten en check dan of een houten prikker er schoon uitkomt. Haal uit de oven en laat even in de vorm een minuutje of wat afkoelen voor je de cake er uittilt. Ik doe dat altijd door het aan de stukken bakpapier omhoog te tillen. Zorg wel dat je afkoelrek in de buurt staat. Lopen met de cake op het bakpapier is geen goed idee. Het bakpapier kan makkelijk scheuren doordat het waarschijnlijk wat vochtig is geworden.

Bewaren

Bewaar de lactosevrije citroencake als deze helemaal goed is afgekoeld in een luchtdichte doos buiten de koelkast en eet op binnen 3-4 dagen. Je kunt de cake ook goed invriezen als je dat wilt.

Lactosevrije citroencake

Lactosevrije citroencake

Nog geen review
GangKoek en gebak
KeukenHollandse keuken

Deze citroencake is ideaal als je iemand op bezoek krijgt met een lactose intolerantie
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 10 minuten
bereiding 1 uur 15 minuten
totaal 1 uur 25 minuten

12 personen

Materiaal

Ingrediënten

  • 180 gr bloem
  • 1/2 tl zout
  • 1 tl bakpoeder
  • 200 gr suiker
  • 2 el citroenrasp
  • 240 ml lijnzaaddrink of amandelmelk
  • 120 ml plantaardige olie
  • 2 grote eieren losgeklopt
  • 1 tl verse citroensap verse
  • 1 tl vanille extract
  • 1 tl amandel extract

Citroenglazuur

  • 200 gr poedersuiker
  • 1,5 el citroensap

  • Verwarm de oven voor op 175˚C. Vet een cakevorm in en bekleed met bakpapier.
  • Meng in een kom de bloem, suiker, citroenrasp , zout en bakpoeder.
  • In een aparte kom meng je de lijnzaad drink, olie, eieren, citroensap, vanille en amandelextract
  • Voeg de natte ingrediënten langzaam bij de droge ingrediënten. Roer tot gecombineerd. Schenk in het klaarstaand cakeblik.
  • Bak voor 1 uur en 15 minuten of tot een houten prikker  er schoon uitkomt. (check vanaf 1 uur regelmatig even of de cake al bruin wordt. )
  • Laat afkoelen op een rek voor 15 minuten. Maak de zijkanten los met een mes en laat voorzichtig uit de cakevorm komen. Laat volledig afkoelen op een rek.
  • Als het brood helemaal is afgekoeld maak je de citroenglazuur. In een kleine kom combineer je poedersuiker, citroensap en amandelextract. Roer tot glad. Voeg suiker toe als het te dun is of een klein beetje citroensap als het te dik is.
  • Druppel over de cake en serveer in plakken.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 286kcal | Koolhydraten: 45g | Eiwit: 3g | Vet: 11g | Verzadigd vet: 1g | Meervoudigd onverzadigd vet: 3g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 6g | Transvet: 0.04g | Cholesterol: 31mg | Natrium: 138mg | Kalium: 75mg | Vezels: 1g | Suiker: 33g | Vitamine A: 46IU | Vitamine C: 2mg | Calcium: 52mg | Ijzer: 1mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.