Simone's Kitchen

Oogstfeest, Almeerse weelde en pompoenchutney

Het is inmiddels alweer bijna een jaar geleden dat ik werd benaderd door Linda Graanoogst voor een project dat nu eens dicht bij huis lag. Een kookboek voor Almeerse Weelde. En omdat ik vind dat er in Almere nog wel wat meer mag gebeuren op het culinaire vlak was ik eigenlijk meteen enthousiast en voor ik er erg in had was het project in volle gang. Het boek is geheel gemaakt met vrijwillige bijdrages van Linda Graanoogst (eindredacteur), Cathelijne van den Bercken (sfeerfoto’s en vormgeving), Renske Kohler (fondsenwerving) en ikzelf voor de receptenfotografie.

De recepten zijn van de hand van Majorie Former (schrijfster van diverse boeken over voeding en diëtiste) en Almeerse Weelde zelf en de portretfoto’s zijn van de hand van Gert Schutte.

Pompoen chutney, een van de recepten uit het boek!

Het was een leuk project om aan mee te werken en na bijna een jaar is het dan eindelijk zover en wordt het boek officieel gelanceerd op het oogstfeest op 22 september. Het oogstfeest vind plaats op landgoed de Kemphaan bij de Stadsboerderij en is de moeite waard om te bezoeken. De boeklancering is om 14.00 uur maar het oogstfeest zelf is van 11.00 tot 16.00 uur.

De recepten in het boek zijn gebaseerd op ingredienten die in Almere veelvuldig geproduceerd worden maar uiteraard kun je de recepten ook maken als je in Maastricht woont.. 😉 Wil je het boek online bestellen dan kan dat via deze link of je kunt hem vanaf 22 september kopen bij GooodyFoods in Almere en de Hofwebwinkel

En anders natuurlijk bij de lancering van het boek tijdens het oogstfeest. Het boek is voor 19,50 te koop. En om jullie vast een beetje lekker te maken, een van mijn favoriete recepten is deze pompoenchutney… Het is er weer tijd voor ook!

Print recept Pin recept
0 van 0 stemmen

Pompoenchutney

Porties: 3 potjes van 230 ml

Ingrediënten

  • 600 gr pompoen schoongemaakt gewicht
  • 2 uien
  • 3 friszoete appels bijvoorbeeld Elstar
  • 10 cm gemberwortel
  • 1 rode peper
  • 1 tl zwarte peperkorrels
  • 400 ml witte wijnazijn
  • 250 gr suiker
  • 1 el zout

Instructies

  • Schil de pompoen en snijd in blokjes. Pel en snipper de ui, Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd in blokjes. Doe alles bij elkaar in een grote pan met een dikke bodem. Schil de gember en rasp boven de pan.
  • Hak de rode peper fijn.
  • Voeg de peper toe aan de oan, samen met de peperkorrels, zout, suiker en azijn.
  • Breng alles aan de kook en laat met het deksel schuin op de pan 1 uur zachtjes koken tot jamdikte. Pureer eventueel met de staafmixer tot een grove puree.
  • Schep de chutney in schone potjes. Vul de potjes tot bovenaan en draai de deksel erop.
  • laat de potjes 5 minuten omgekeerd staan en zet ze dan weer rechtop. Laat verder afkoelen en plak er etiketten op.

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met Tom (aka de dude) en hun twee katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.

16 comments

  1. Avatar

    Wat een leuk initiatief! Het is vast een prachtig boek geworden.
    Ik heb nog een pompoen liggen. Misschien maak ik er wel chutney van.

  2. Avatar

    Misschien in “onze” bazaar??
    Ik ga het zeker uitproberen!!
    bedankt; het klinkt heerlijk!

  3. Avatar

    Leuk product Cathelijne. Ach, de combi van jouw lens en de pen van Linda moet tot iets moois leiden. Ik hoop dat ik bij de presentatie kan zijn.

  4. Avatar

    Wat kun je met pompoenchutney ? Heb je tips waar het lekker bij is ?

    • Simone van den Berg

      Hoi Saartje. Nou alle chutney is natuurlijk geweldig met een lekkere kaas, dus dat in ieder geval. Dan vond ik deze ook erg lekker in een ovenschotel met witlof en appel. Maar er zijn echt veel mogelijkheden. Niet heel veel anders als mango chutney of een andere chutney.

  5. Lis

    Ik heb hem gemaakt en wat is ie lekker!!!

  6. Avatar

    Kwam deze chutney tegen op welke.nl en lijkt mij erg lekker. Hoe lang zou je de chutney kunnen bewaren (in bijv. een weckpotje oid)?

    • Simone van den Berg

      He Nina, Als je de chutney maakt en dan in een steriel potje doet kun je het lang bewaren. Je maakt dan een weckpot goed schoon en steriliseert hem of in de oven of in de vaatwasser op een heet programma. Zodra de chutney klaar is doe je die heet in de pot en schroef je de deksel erop. Zet de pot omgekeerd tot het goed is afgekoeld. Je kunt het dan een half jaar tot een jaar bewaren. Doe je dat niet, dan is het maximaal 1 of 2 weken houdbaar in de koeling

  7. Avatar

    Zou deze chutney ook lekker smaken met mango ipv appel? Of beide erin?

  8. Avatar

    Hoi Simone, 
    Er staat “schil” de pompoen maar ik dacht dat je dat niet hoefde te doen? 
    Ik heb en een flespompoen en een hokkaidopompoen. Wordt de schil niet vanzelf zacht ? 
    Groetjes Jacqueline (uit Almere om de hoek😄)

    • Simone van den Berg

      Hoi Jacqueline. Ik vind zelf de schil niet lekker dus ik haal het er altijd af en zeker met een flespompoen. Een bio oranje pompoen kun je wel met schil en al roosteren en dan gebruiken maar dan nog vind ik het zelf niet zo lekker. Zal een persoonlijke keus zijn denk ik…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Subscribe

Schrijf je in voor nieuwe posts via email

Schrijf je in en ontvang een 7 dagen paleo maaltijdplan!