Roros - Noorwegen | simoneskitchen.nl

Je zou het bijna vergeten: maar behalve dat het einde in Noorwegen niet zo positief was blijft het natuurlijk wel een waanzinnig fijne bestemming. Dus vandaag een paar highlights van het mooie Røros!

Røros is een van de hoger gelegen gebieden in Noorwegen waarmee het ook tevens een van de koudste gebieden is. Van oorsprong was het een mijnstadje en was tijden lang door de uitstoot van roet min of meer onwoonbaar door de slechte omstandigheden. Sinds het stoppen van de mijn is het nu echter een van de plekken waar mensen met ademnhalingsproblemen juist naar toe komen.

Røros in Noorwegen | simoneskitchen.nl

Wij kwamen trouwens in Røros aan via de trein. Een aanrader want het is een relaxte manier om van Trondheim naar Røros te reizen en je bent meteen in het hart van het stadje. We verbleven in het Bergstaden hotel, een paar meter lopen van het station af. Na de treinrit waren we allemaal wel toe aan een goede maaltijd dus liepen we naar het Solheim Pensjonat waar je je meteen waant in de fifties. Zo grappig!

Solheim pensjonat Roros | simoneskitchen.nl

Tafel gedekt voor de lunch in Solheim Pensjonat

De B&B is opgezet door een 6 tal vrouwen die uit allerlei andere banen kwamen maar wat anders wilden gaan doen met hun leven. Het is klein, er zijn 6 kamers en 1 appartement maar het oude huis ademt enorm veel sfeer. Zeker de moeite waard als je op zoek bent naar een wat kleinschaliger onderkomen voor je wintervakantie.

20151206-MH2A6591 20151206-MH2A6589 20151206-MH2A6597-2

Wij aten er een waanzinnig lekkere soort koolsoep. We hebben het recept nog gevraagd en dat heeft ze verteld maar om eerlijk te zijn ben ik dat in alle consternatie weer vergeten. Wie weet komt het nog! 🙂

Met gevulde buikjes werden we opgehaald door onze gids voor een rondleiding door het sprookjesachtig mooie Røros. Vind je het gek dat er veel ‘Jingle bell, Jingle bell’ werd gezongen onderweg?

20151206-MH2A6614

20151206-MH2A6612 20151206-MH2A6613 20151206-MH2A6610

Een aanrader is een bezoek aan de oude koperfabriek, die nu is omgebouwd tot museum. Leuk om het verhaal achter het ontstaan van Røros te horen en te zien hoe de koper werd gewonnen in die tijd.

Na een wandeling door de kou was het natuurlijk tijd om weer op te warmen en we deden dat dit keer met een bierproeverij bij Berkel & Bar .Het leuke is dat je hier niet alleen bier kunt proeven en een uitleg kunt krijgen over de historie van Røros maar dat je ook kunt kiezen voor een diner met een bier arrangement.

Bierproeverij

Bierproeverij

Ze hebben er zelf een microbrouwerij maar daarnaast importeren ze honderden biersoorten uit de hele wereld. Na de proeverij hebben we in het restaurant boven een geweldig diner gehad. Wij kozen voor wijn erbij, maar ik weet zeker dat de dude voor een bierarrangement had gekozen!

Roros2 roros3

Al met al vond ik Røros een magisch plekje. Het was jammer dat het niet net iets kouder was en er geen verse sneeuw lag maar zeker op de lijst om nog eens een keer naar terug te gaan. En dan doe ik maar even geen hondensledetocht. 🙂

Meer informatie over Røros vind je hier.

Disclaimer: Ik was in Noorwegen op uitnodiging van Visit Norway en Cherry Picker, maar alle meningen zijn natuurlijk die van mijzelf.

 

Delen is fijn!