Vleescursus van Teest | simoneskitchen.nl

Je kent me een beetje toch? Ik vind het heerlijk om allerlei workshops te volgen, kookcursussen of eigenlijk alles dat maar enigszins iets met eten te maken heeft. Als je mijn blog al een tijdje volgt dan heb je wellicht ook al de bloederigste post gezien die ik ooit schreef over het uit elkaar halen van een haas in Kookstudio Amsterdam (ik zag net dat dat alweer meer dan twee jaar geleden is! Wow… time flies…)

En hoewel deze post zeker niet half zo bloederig is als die, er komt wel vrij veel vlees langs dus misschien niet heel erg geschikt voor de vegetariers onder ons. Voor iedereen die van een goed stuk vlees houdt: lees gerust verder.

Vleescursus | simoneskitchen.nl

Een aantal weken geleden volgde ik de Broodcursus van Teest en Desemzo en was uitgenodigd om ook de vleescursus te volgen die werd gegeven in een grote slagerij in Weesp die vlees levert aan horeca,  Fontijn. Ik was wel een beetje onder de indruk van het niveau van de mensen die de workshop volgden aangezien de meesten een achtergrond hadden in food (restaurant eigenaren, koks enz.) maar ik hoefde geen test te doen om mee te doen en ik kon alles prima volgen. Haha

We begonnen de morgen in een heerlijk warm cafe waar we koffie en donuts kregen voordat Gertjan de ochtend aftrapte door ons een minder fijn filmpje te laten zien van een slachthuis in Brazilie (ik geloof tenminste dat het Brazilie was, maar kan ook ergens anders in Zuid Amerika zijn geweest) Niet echt mijn ding… Pfft. Ik was blij toen de film afgelopen was. Ik bedoel: het is één ding om te weten dat het gebeurt maar een heel ander ding om het te zien gebeuren.

Desondanks denk ik dat het goed is dat hij het filmpje liet zien. Het zorgt er wel voor dat ik het vlees dat we eten meer ga waarderen. Vervolgens kregen we wat technische informatie over de verschillende onderdelen van het dier, oorsprong van het vlees enzovoort.

20111017-_MG_8315

Hierna kregen we een grote rondleiding door het bedrijf wat behoorlijk indrukwekkend was en ook ontzettend koud… 🙂 Fontijn is (gelukkig) geen slachthuis maar ze importeren vlees van verschillende bronnen en bereiden het dan verder om vervolgens geleverd te worden aan restaurants en winkels. Dus het aantal producten dat ze hebben is behoorlijk indrukwekkend.

Na de tour liet Gertjan ons zien hoe je de verschillende onderdelen van de koe schoonmaakt en uitbeent en we werkten zelf aan een stuk sukade, waar we het vlies verwijderden en dat viel nog niet mee!

Het ziet er altijd zo makkelijk uit als iemand anders het doet, maar als je het zelf doet is het ineens een stuk minder makkelijk. Sukade is een relatief goedkoop stuk vlees met een hoop smaak. Sommige stukken hebben ze voor ons klaargemaakt en het was heerlijk.

Gerijpt vlees vleescursus | simoneskitchen.nl

Aan het einde van de middag kregen we verschillende stukken rauw vlees te proeven; van entrecote tot t-bone tot rib eye en we hadden zelfs een klein stukje rauwe lever (het was niet zo erg als je je voorstelt) en een klein stukje van dry aged bief..

Vleescursus | simoneskitchen.nl

Al met al was het een hele interessante dag en ik heb nieuw respect voor vlees gekregen. We waren natuurlijk al in het stadium waar we minder supermarkt vlees aten en meer van de ‘betere’ vleessoorten, wat duurder is, maar ik eet liever minder vlees van betere kwaliteit dan vreselijk vlees! Dus als je interesse hebt in vlees dan is dit een aanrader (twee dagen cursus) Dit was de eerste dag dus ik kan niet wachten wat dag 2 ons brengt.

Delen is fijn!