DFDS1

De laatste keer dat ik met de boot naar Engeland was geweest, moet ergens in eind jaren negentig zijn geweest. Jacqueline, een vriendin, woonde toen in Brighton en ik ging haar opzoeken voor een week. Natuurlijk zo goedkoop mogelijk dus met de bus en de boot. Een wereldreis was dat; een wereldreis die me maar liefst 17 uur ‘kostte’. Drama… Het hangen op de boot tot je op de bestemming was en dan nog dat gehobbel in de bus. Niet direct de herinnering waar ik de warmste gevoelens voor heb.

dfds2

Dus ik was heel benieuwd hoe een vernieuwde kennismaking met de boot naar Engeland, Newcastle in dit geval, me zou gaan bevallen. We gingen met DFDS Seaways vanaf Ijmuiden met een klein groepje foodbloggers. De ontvangst ging soepeltjes en ruim voor vertrek van de boot ging ik mijn hut binnen. Nee groot was het niet, maar wel comfortabel. In theorie is de hut voor vier personen, maar ik zou daar persoonlijk een beetje claustrofobie van krijgen. Twee is absoluut prima te doen. De bedjes liggen heerlijk en wij hadden een Seaview cabin dus met uitzicht op zee. DFDS heeft een aantal fijne mini-cruises waar je uit kunt kiezen. Perfect als je samen een weekendje weg wilt of als je kids hebt, kun je die natuurlijk ook meenemen. In verhouding met de veerboot die in mijn geheugen stond gegrift kun je er van alles doen. Van bioscoop, tot casino, tot meerdere restaurants, je kunt er dansen of gewoon lekker relaxen met een boek. De keus is geheel aan jou.

De zee was – hoorden we van de bemanning – rustig, maar toch kreeg ik op gegeven moment wel een beetje last van zeebenen. Ben ik toch meer een landrot als ik had gedacht!

20151023-MH2A4358

We werden onthaald in de Compass bar met champagne en kleine hapjes voor ons bereid door chef Horst. Erg lekker!

Daarna kregen we een behind the scenes look van de keuken, de opslag en de brug… Hoe vaak krijg je die kans nou? Wij hadden natuurlijk de “mazzel” dat de boot vol zat met voetbalfans onderweg naar de wedstrijd Sunderland -Newcastle (als ik me niet vergis) dus het was een rare gewaarwording om met een groepje van alleen maar vrouwen tussen iets van 400 mannen te zitten… Verder geen last van gehad maar vooral de jonge meiden in de groep hadden de nodige bekijks.. 😉

Na de rondleiding op de boot was ons diner in restaurant Blue Riband en verrassend goed. Er zijn diverse restaurants aan boord, van fastfood tot fine dining dus voor ieder budget en voor ieders smaak wat wils. Ik moet eerlijk zeggen dat ik niet meteen hoge verwachtingen had van het culinair niveau, want het is toch anders aan boord van een schip, als wanneer je een aan land gelegen restaurant hebt. Niet alleen heb je wat lastiger bevoorrading maar wat denk je van de aantallen mensen die je moet voorzien van eten? Op de terugweg was dat rond de 1200 man en alles komt uit één keuken.

Dineren in Blue Riband
Dineren in Blue Riband

In de keuken werken dan ook rond de 38 mensen maar alsnog: erg indrukwekkend. En nog indrukwekkender was het eten zelf! Superlekker gegeten, fijne wijnen en goede bediening!

Het gaat misschien wat ver om een boottocht te boeken allen voor het eten, maar had maar zo gekund. Sterker nog, Tom en ik hebben besloten om in april samen een keer een mini-cruise te boeken naar Newcastle. Is me erg goed bevallen!

Hoofdgerecht zeeduivel
Hoofdgerecht zeeduivel

Newcastle zelf is ook weer zo’n stad waar ik weinig verwachtingen van had. Het schijnt ook in vroeger tijden niet de meest interessante stad geweest te zijn maar de laatste jaren hebben ze aardig aan de weg getimmerd. Check de site van Newcastlegateshead maar om te zien wat er allemaal georganiseerd wordt.

Over onze belevenissen in Newcastle ga ik nog meer vertellen want ooo, wat hebben we daar lekker gegeten! Smaakt naar meer… 🙂

20151023-MH2A4397

Disclaimer: Wij waren in Newcastle en aan boord van DFDS Seaways op uitnodiging van DFDS Seaways. Alle meningen zijn zoals gebruikelijk van mij.

Delen is fijn!