Door Zarina

Ik weet al niet eens meer precies hoe het ging maar Zarina reageerde heel spontaan of ik het misschien leuk vond als ze een gastblog voor me zou schrijven over Londen. Nou daar zeg ik geen nee tegen natuurlijk. Ik volg haar blog al een tijdje en als je die nog niet kent…. zeker een kijkje nemen want het staat vol met leuke Londen nieuwtjes! En hier dan de eerste blog van Zarina!

Vorige week vierde ik mijn 3-jarig jubileum in Londen alweer. Wat vliegt de tijd! De reden waarom ik toentertijd het Kanaal ben overgestoken? Vanwege de liefde! Na 2 jaar heen-en-weer vliegen tussen Nederland en Londen was het tijd om de knoop door te hakken: ervoor gaan of de relatie afkappen. De beslissing was redelijk simpel, ik zag het wel zitten om me in deze geweldige wereldstad te vestigen! En zo ging ik met drie volle koffers naar mijn nieuw huis in Oost-Londen, een appartement in een voormalige zeepfabriek. Toen mijn man (ja, inmiddels zijn we getrouwd!) ons huis 17 jaar geleden kocht, wilde niemand in dit deel van Londen wonen en trokken voornamelijk kunstenaars en artiesten hierheen om voor een schijntje in de immense leegstaande pakhuizen te wonen. Inmiddels is deze buurt uitgegroeid tot een van de hipste wijken in Londen.

In het hofje van de voormalige zeepfabriek waar we nu wonen.

Street art

Ik woon vlakbij Brick Lane, de bekendste straat in de wijk Shoreditch wat synoniem staat aan hipsters en alternative street style. Wat ik zo fijn vind aan deze wijk is dat je hier niet de bekende commerciële ketens vind, maar wel talloze onafhankelijke boetieks, kunstgalerijen, koffiezaakjes, restaurants, pubs en clubs. Onlangs is hier een eettentje geopend waar ze de hele dag door alleen ontbijtgranen serveren. Dat kan nergens anders dan op Brick Lane!
Shoreditch is ook dé plek om spectaculaire street art te zien. Er is een constante stroom aan wereldberoemde graffiti writers die naar Oost-Londen komen en de openbare ruimte gebruiken als expositieruimte. Hoewel graffiti illegaal is hier, wordt het wel gedoogd, vooral omdat de vele en mooie werken grote toeristische trekpleisters zijn.

Multicultureel Londen

Na één blik op Brick Lane en omliggende straten valt je meteen op dat dit multicultureel Londen is. Sinds de jaren ’70 wonen hier heel veel Bengalen. Op Brick Lane vind je tientallen curryrestaurants en een deel van de straat is zelfs officieel omgedoopt tot Banglatown. De straatnamen zijn hier tweetalig, in het Engels en Bengaals. Je hebt alleen in Banglatown en Chinatown tweetalige straatnamen!

Tweetalige naambordjes!

De moskee hieronder is het toppunt van multi-cultureel Oost-Londen! Het is in 1743 origineel gebouwd als een protestantse kapel voor de Franse Hugenoten die massaal naar Spitalfields vlakbij Brick Lane vluchtten en welvaart naar de buurt brachten vanwege hun zijdeweefsels. Je ziet boven de zonnewijzers de originele tekst in het Latijn staan Umbra Sumus (‘Wij zijn schaduw’). Van eind 19e eeuw tot de jaren ’70 was dit juist weer een Joodse synagoge. Ruim een eeuw trof je in en rond Brick Lane de grootste Joodse gemeenschap in Europa aan. Als je goed kijkt, vind je nog talloze verwijzingen naar deze tijd zoals de traditionele bagelbakkerijen, oude winkelbordjes en de grote markt op zondag. Sinds 1976 wordt dit religieus gebouw gebruikt als moskee.

Ga iets verder noordoosten naar Hackney en ga eten in een van de vele goede Vietnamese restaurants. In Dalston vind je juist weer heel veel Turkse eettentjes. Je begrijpt dat dit een walhalla is voor een lekkerbek als ik! Er zijn hier talloze tokootjes waar je de meest exotische producten kunt kopen, maar ook in de gewone supermarkt kijk je je ogen uit op de groente- en fruitafdeling. Mijn smaakpapillen hebben zich hier flink ontwikkeld de afgelopen jaren!

Curryrestaurants in Brick Lane. Ze claimen allemaal de beste te zijn 🙂
De kleuren komen je tegemoet in de talloze Indiase toko’s!

Ik ben vereerd om voor deze mooie website te mogen schrijven en kijk ernaar uit om vanaf nu mijn favoriete plekken en activiteiten in Londen met jullie te delen!

Meer over Engeland vind je hier!

Delen is fijn!