Simone's Kitchen

Mijn nieuwe liefde: kamelen

20150913-MH2A1577

Wist je dat de naam kameel zoveel betekent als “sierlijk beest”? Niet dat ik nou meteen vind dat een kameel het toppunt van sierlijkheid is, maar sinds we hier in Jordanie natuurlijk overal kamelen tegenkomen ben ik stiekem een klein beetje verliefd op deze oerbeesten. Want ze hebben allemaal een heel eigen karakter. Kijk maar eens naar de foto’s en je ziet het meteen. Althans ik vind ze echt karakteristieke koppen hebben.

20150913-MH2A1611

Jullie zaten natuurlijk te wachten op verhalen over Jordanie en die komen heus maar ik wilde gewoon eerst even deze schatjes met jullie delen. En nee ik heb niet op een kameel gereden. Dat hoeft voor mij dan ook weer niet meteen maar ik kan ze niet weerstaan. Dus hier wat leuke weetjes over de kameel!

 

 • Een kameel is gebouwd op het weerstaan van grote hitte of extreme kou en kan een waanzinnig aantal dagen zonder water. Wekenlang! Ik krijg al dorst als ik eraan denk. Ze gaan pas zweten op het moment dat hun lichaamstemperatuur boven de 40 C uitkomt. Ik moet wel zeggen dat ik hier in de hitte (het is vandaag 40 graden buiten) me afvraag hoe lang dat gaat duren.
 • Een kameel heeft twee bulten en een dromedaris eentje. In het engels wordt het woord camel gebruikt voor beide varianten. Het gaat dan om de soortnaam.
 • Een kameel kun je kruisen met een dromedaris, maar ook met een lama die blijkbaar verwant aan elkaar zijn. Wat krijg je dan een lameel? een Kama? 😉
 • Als een kameel dan eindelijk de kans krijgt om te drinken, gaat hij ook helemaal los en drinkt tot wel 100 liter water per keer. Als mens ben je dan gewoon meteen morsdood

20150914-MH2A1759

 • In de bulten wordt geen water opgeslagen (zoals sommige mensen denken) maar vet. Dit dient als reserve bij schaarse tijden. Wordt de voorraad aangesproken dan hangen de bulten slap. Is de voorraad intact dan staan ze rechtop.
 • Een kameel kan wel 2 meter hoog worden en weegt ongeveer 280 kilo. Vanwege zijn bijbaantje als lastdier en transportmiddel wordt hij ook wel het “schip van de woestijn’ genoemd.

20150914-MH2A1745

 • Een kameel kan tot 25 kilometer per uur rennen voor een korte periode. Per dag kan de kameel 50 tot 60 kilometer afleggen.
 • In extreme omstandigheden worden oude kamelen wel eens gebruikt als schuilplaats tegen een zandstorm. En dan niet als levende kameel. De kameel wordt uitgehold en in de buikwand kun je je dan verstoppen… Ieuw… Zielig ook! Waarschijnlijk gebeurt dit alleen als de kameel toch al dood was. Oude kamelen worden vaak geslacht en dan gebruikt als eten maar ook voor water en dus als die schuilplaats.

Maar bovenal zijn het gewoon hele mooie en fotogenieke beesten. Dus hier een kleine compilatie van beelden van onze trip door Jordanie. En ja ja er komt meer!

20150913-MH2A1579

20150914-MH2A1751 20150913-MH2A1600 20150913-MH2A1597

 

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Momenteel in opleiding tot Oersterk Coach. Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.

10 comments

 1. Avatar

  Wat een schatjes 🙂 Mooie foto’s, Simone!
  Ik heb niet zo heel veel met kamelen, moet ik zeggen. Echt sierlijk? Ik weet het niet. Maar ik ben dol op ezels, en dat hebben veel andere mensen dan weer niet 😉

 2. Avatar

  Geweldige dieren! Kamelen zijn een zeer goed voorbeeld van Darwin’s evolutietheorie. Mijn vriendin is net als Esther dol op ezels, ook zo’n geweldig oude dierensoort 🙂

 3. Avatar

  Ik vind ze geweldig. Heb je weleens naar die oogwimpers gekeken, alleen dan smelt ik al. Ik heb ooit in Israël een kamelenrit gemaakt met maaltijd in de woestijn en dan zie je ook hoe mooi kwetsbaar de kamelen kunnen zijn. We mochten de hele tijd “loslopen” behalve op te terugweg, dan ruiken ze hun stal en gaan harder lopen. Toen mijn groepje even een paar tellen in draf ging was ik echt bij met de gids want een echte run op een kameel had voor mij denk ik een potje zandhappen geworden want oei hoe wiebelt dat! Wel een hele mooie ervaring!
  Fijn dat je het zo goed hebt gehad in Jordanië!

 4. Avatar

  Wat een leuke beesten zijn het! Ik heb wel eens op een kameel gezeten (of was het een dromedaris?) in Fuerteventura; zo leuk!

 5. Avatar

  Wat een geweldige beesten zijn het ook! En vanaf nu ben jij de wandelende Wikipedia-pagina over kamelen! :p

 6. Avatar

  Leuke foto’s! Ze hebben echt super lieve kopjes 🙂 .
  Onwijs gaaf trouwens zo’n trip door Jordanië!

 7. Avatar

  Wat een mooie foto’s van de kamelen. Ik ben echt geen fan van ze, ik vind ze maar stinken en chagrijnig haha!

 8. Avatar

  Mooie foto’s! Ze zijn echt fotogeniek haha, nooit gedacht. Ik werk in een dierentuin (horeca) en de kamelen daar zijn ook echt zo leuk. Ik zeg altijd even hoi als ik langsloop. Het mannetje vind het ook echt niet leuk als ik (of een ander ‘vrouwtje’ dat ie herkent) langsloopt met een man haha, echt hilarisch.

 9. Pingback: De reisblogs van de week - #32 - Reis Blog

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.