Een van mijn all time favorites is zonder twijfel een citroen meringue taart. Deze makkelijke versie kost wel even wat tijd maar is niet ingewikkeld en zo verschrikkelijk lekker!

citroen meringue taart

Citroen meringue of lemon meringuetaart.

Er is iets met de smaak van een echt goede citroen meringuetaart. Ik kan er geen weerstand aan bieden. Als ik een citroen meringue tegenkom op een menu kaart dan weet ik al zeker dat ik die wil proberen. Nu zijn er natuurlijk vele versies van deze klassieker en de een is nog lekkerder en mooier dan de ander, maar mislukkingen kom je helaas net zo vaak tegen.

Wat maakt nu een citroen meringue een echte goede? Om te beginnen is het natuurlijk belangrijk dat je een lekker knapperige en krokante korst hebt. Het maken van een goede korst is me jaren een raadsel geweest tot ik een workshop volgde en leerde om het perfecte korstdeeg te maken.

Vervolgens is de citroenvulling het allerbelangrijkste onderdeel. Dat moet zoet zijn, maar toch ook een beetje zurig. En dan natuurlijk de fluffy pieken van de meringue.

citroen meringue taart

Mijn eerste kookboek

Nu moet ik vertellen dat deze citroen meringue niet door mij is gemaakt maar door Sabina Posthumus. Ik fotografeerde ooit haar eerste kookboek en dat was tevens mijn eerste kookboek. Het Bazaar kookboek. Ik geloof zelfs dat het opnieuw is uitgebracht inmiddels.

De pieken van de meringue hadden misschien wat hoger gekund op deze citroen meringuetaart maar aan de smaak ontbrak het zeker niet. Zooo lekker!

punt uit de citroen meringue taart

Lemon curd

Voor de citroen meringue zou je overigens ook lemon curd kunnen gebruiken. Dat scheelt een hoop tijd. Dus wil je deze citroen meringue razendsnel maken? Gebruik dan kant- en klaar taartdeeg, gebruik een potje lemon curd en klop dan alleen wel zelf de eiwitten stijf. Dan heb je in no time een heerlijke taart op tafel staan zonder al teveel gedoe.

Natuurlijk is zelf maken met dit recept nóg lekkerder maar ik geef maar aan dat het ook sneller kan.

Hier hebben we de meringue in de oven even gegrild. Dat kan maar je kunt ook prima een brulee brander gebruiken hiervoor als je die hebt. Vind ik zelf altijd prettiger en je kunt precies bepalen waar de brander misschien nog een beetje meer nodig heeft.

Wat ook belangrijk is dat je de taart genoeg tijd geeft om af te koelen voor je het aansnijdt. Als je goed kijkt naar de foto’s zie je al dat wij iets te ongeduldig zijn geweest. De lemoncurd had nog iets moeten opstijven eigenlijk. Zorg dus dat je de taart lang genoeg in de koeling hebt gehad.

Doe het eiwitschuim als laatste op de taart. Heb je de brander gebruikt dan hoeft het daarna niet nog een keer terug in de koeling maar kan meteen gegeten worden.

Deze post is oorspronkelijk gepubliceerd in 2014 en nu volledig geupdate.

punt uit de citroen meringue taart

Citroen meringue taart

4.67 van 6 stemmen
GangDessert
KeukenHollandse keuken

Deze overheerlijke citroen meringue taart is niet ingewikkeld om te maken en een gegarandeerd succes voor elk feestje!
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 20 minuten
bereiding 20 minuten
Koeltijd2 uur
totaal 2 uur 40 minuten

12 personen

Materiaal

  • Brulee brander
  • taartvorm van 22 cm met losse bodem

Ingrediënten

  • 225 gr bloem
  • 160 gr roomboter
  • 80 gr witte basterdsuiker
  • 1/2 ei losgeklopt
  • snufje zout
  • blindbak vulling bijvoorbeeld rijst of droge bonen

Citroenvulling

  • 1 citroen
  • 2 limoenen
  • 50 gr maizena
  • 100 gr kristalsuiker
  • 250 ml water
  • 50 gr roomboter
  • 3 eidooiers bewaar het eiwit

Schuim

  • 3 eiwitten
  • 100 gr witte basterdsuiker

  • Kneed de ingrediënten voor de bodem door elkaar. Heb je een keukenmachine, doe dan alles daarin (boter koud in blokjes) en laat het draaien tot het deeg een beetje samen komt en grove korrels heeft. Stort dan uit op een aanrecht en kneed tot een bal. Werk niet teveel aan het deeg. Hoe korter hoe beter.
  • Heb je geen keukenmachine, snij de boter dan met twee messen door de bloem en het zout, doe daar het ei en de suiker erbij en kneed snel tot een bal. Pak in plastic folie en laat minimaal een half uur rusten in de koelkast
  • Rasp de citroen en de limoenen en pers ze uit. Verhit maizena, suiker, citroen/limoensap en water op laag vuur in een steelpannetje. Roer de klontjes eruit met een houten lepel, draai dan het gas wat hoger. De citroenvulling zal nu gaan binden en wordt doorzichtig. Haal de pan van het vuur. Voeg de boter toe, laat smelten in de saus.
  • Doe de citroenrasp erbij. Klop de drie eidooiers los en voeg toe aan de saus, flink roeren. Zorg dat je citroenmengsel niet meer te heet is. Je wilt niet dat de eidooiers gaan koken.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden. Rol het deeg uit en bekleed een lage taartvorm hiermee. Leg er een vel bakpapier in (het helpt om die eerst te verkreukelen en dan weer uit te vouwen) en leg hier de rijst, droge bonen of bakbonen in. Bak de bodem blind in ongeveer 20 minuten met (bonen, rijst oid) vulling over de bodem. Haal na 20 minuten je vorm eruit en verwijder het bakpapier en de bakvulling. Bak de vorm daarna nog tien minuten tot hij goudbruin is.
  • Laat de bodem en de citroenvulling helemaal afkoelen, Verdeel dan de vulling over de bodem.
  • Klop de eiwitten op en voeg beetje bij beetje tijdens het kloppen de suiker toe. Het eiwit moet glanzend en plakkerig zijn en als je piekjes maakt met de mixer moeten ze even blijven staan.
  • Verwarm de oven voor op 180˚C. Schep het eiwitschuim op de taart en maak piekjes met een vork. Schuif in de oven en laat in vijf tot tien minuten het schuim lichtbruin kleuren. Laat de taart daarna minimaal een uur afkoelen voor je hem aansnijd.
  • Je kunt de pieken ook bruin branden met een creme brulee brander.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 326kcal | Koolhydraten: 44g | Eiwit: 4g | Vet: 16g | Verzadigd vet: 10g | Meervoudigd onverzadigd vet: 1g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 4g | Transvet: 1g | Cholesterol: 93mg | Natrium: 132mg | Kalium: 68mg | Vezels: 1g | Suiker: 24g | Vitamine A: 520IU | Vitamine C: 8mg | Calcium: 21mg | Ijzer: 1mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.