aardbeientaart

Aardbeientaart

Deze heerlijke aardbeientaart met koekjesbodem maakte ik voor mijn 2-jarig blogbestaan. Wat inmiddels alweer een eeuwigheid geleden is, maar deze aardbeientaart blijft natuurlijk wel een topper. Je hoeft niks te bakken voor deze taart wat het ook meteen super eenvoudig maakt en bovendien snel.

Voor de bodem gebruikte ik cantuccini koekjes die ik aan elkaar “lijmde” met boter. Ik deed er ook nog eens cacaonibs doorheen dus de bodem is lekker crunchy. Daardoor ook wel wat kruimelig, dus wil je de bodem wat steviger hebben laat de cacaonibs dan achterwege. Verkruimel de cantuccini koekjes goed in een keukenmachine en meng dit met de gesmolten boter.

Aardbeientaart | simoneskitchen.nl

Losse bodem

Ik maakte de aardbeientaart in een taartvorm met losse bodem. Dat leek me handig maar achteraf misschien een minder goede keuze. Sowieso is het handig om de bodem te bedekken met een stuk bakpapier om er zeker van te zijn dat je de taart goed kunt lossen. Bij mij bleef het aan de bodem kleven dus dat was niet ideaal. Het kan ook prima gemaakt worden in een springvorm maar let dan wel op dat je zorgt voor een randje.

Daar komt de vulling op en in dus je hebt dat randje nodig. Na het verkruimelen van de koekjes en het mengen met de boter druk je het stevig in de vorm. Gebruik hiervoor een glas met een platte bodem of een lepel. Zet het geheel in de koeling om op te stijven.

Aardbeientaart met room | simoneskitchen.nl

De vulling

Om de taart te vullen gebruikte ik een mengsel van slagroom, bitterkoekjes en mascarpone. Klinkt heftig en dat was het ook wel, maar zo lekker! Ik klopte de slagroom stijf met suiker en limoenrasp. Je kunt overigens ook wat lemon curd erdoor heen doen. Dat is ook heerlijk! En lekker fris. Door de slagroom komt de mascarpone en daar weer door komen de bitterkoekjes. Zorg dat je daar kleine stukjes van maakt. Bitterkoekjes verkruimelen natuurlijk niet maar je kunt eventueel ook andere koekjes gebruiken of ze hier weglaten.

Is de boter weer helemaal gestold van de bodem dan kun je de vulling erin scheppen. Strijk het een beetje glad en beleg het geheel met lekker veel rood fruit. Ik gebruikte aardbeien, frambozen en rode bessen. En kleedde het nog een beetje extra aan met basilicumblaadjes.

Feestje met aardbeien roomtaart | simoneskitchen.nl

Meteen serveren

Omdat er vooral veel verse room op deze aardbeientaart zit is het handig om de taart meteen te serveren. Het kan wel even in de koeling maar over het algemeen wil je dit soort taarten direct opeten. Te lekker om te laten staan ook!

aardbeientaart

Aardbeientaart met bitterkoekjes room

5 van 1 stem
GangKoek en gebak
KeukenHollandse keuken

Zorg dat je de aardbeientaart makkelijk uit je vorm krijgt. Vet deze goed in en zorg ervoor dat je de bodem in ieder geval bekleed met een stuk bakpapier.
Decoratief klokje bereidingstijd
bereiding 1 uur
totaal 1 uur

12 personen

Materiaal

  • Taartvorm met losse bodem 22 cm

Ingrediënten

  • 250 gram cantuccini koekjes
  • 50 gram cacao nibs of een reep pure chocola in kleine stukjes gehakt kan ook
  • 125 gram roomboter
  • 250 gram slagroom
  • 250 gram mascarpone
  • 1 el suiker
  • rasp van 2 limoenen
  • handvol bitterkoekjes heel fijn verkruimeld. Ongeveer 100-150 gram
  • 250 gram aardbeien
  • 100 gram frambozen
  • paar takjes rode bessen
  • 2 eetlepels poedersuiker
  • paar blaadjes basilicum ter decoratie

  • Doe de cantuccini in een keukenmachine en draai tot fijne kruimels. Smelt ondertussen de boter in een steelpannetje en laat dit enigszins afkoelen. Doe de cacao nibs door de kruimels of als je een chocolade reep gebruikt, doe die dan eerst in kleine stukjes hakken/breken. Roer alles met de boter goed door elkaar.
  • Leg een vel bakpapier onderin je vlaaivorm en druk de koekjesbodem stevig in de vorm. Zet in de koelkast en laat dit minimaal 45 minuten staan om weer hard te worden.
  • Klop ondertussen de slagroom met 1 eetlepel suiker stijf. Doe hier de rasp van de limoen bij en vouw de mascarpone erdoor heen tot het goed gemengd is. Snij de bitterkoekjes of breek ze in kleine stukjes. Roer dit ook door de room.
  • Maak het fruit schoon en snij de aardbeien in twee of in vieren, afhankelijk van de grootte. Doe hier een eetlepel poedersuiker door en zet even apart.
  • Zodra de bodem genoeg is afgekoeld haal je de bodem voorzichtig uit de vorm. Zoals gezegd is het vrij kruimelig dus zal snel breken. Leg hem – voor je begint met vullen – op het bord of de schaal waar je hem op of in wilt serveren.
  • Bestrijk de bodem royaal met het roommengsel en beleg daarna met het fruit. Bestrooi daarna nog met poedersuiker en decoreer eventueel met een paar kleine blaadjes basilicum.

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Nog meer aardbeien:

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.