Simone's Kitchen

Marokko – To love or to hate..

Djemma el Fna Marokko | simoneskitchen.nl

De geuren, de geluiden, de omgeving… Als je in Marokko bent, in ieder geval in de steden, waan je je toch even in een andere tijd. Zeker in een andere wereld; de wereld van Aladdin en de wonderlamp. Wij deden – jaren geleden alweer – een trip langs de koningssteden, Fes, Meknes en Marrakech.

Onze reis begon in Fes en ik was zwaar onder de indruk. We hebben echt een dag lang door de Medina gezworven – onder begeleiding van een gids. In Fes wel aan te raden want het is met recht een doolhof van kleine straatjes en ik denk maar zo dat we anders mega verdwaald waren. Kan ook wel weer leuk zijn maar onze gids was erg handig. We zijn de Joodse wijk ingeweest, een keramiekfabriek gezien, hebben geluncht in een palais restaurant. Natuurlijk de tanneries gezien en gewoon lekker rondgelopen. En wat een vreselijke hondenbaan die tannerie. Hier worden de huiden geverfd voor allerlei leerbewerkingen en de mannen die hier werken staan ongeveer de hele dag in de verf. Het schijnt ook een baan te zijn die je niet lang volhoud.

Wat wel een heel vervelend verschijnsel was? Iedereen wil geld van je. Lach je vriendelijk naar een oud dametje, steekt ze meteen haar hand uit voor geld. Kinderen trekken aan je arm en nou ja, het gaat de godganse dag door. Foto’s maken is lastig omdat mensen of niet op de foto willen of er geld voor willen hebben. En hoewel ik niet meteen een probleem heb om een bedrag neer te leggen voor een mooie foto, verlies je toch de spontaniteit. Iemand gaat meteen poseren en dat is nou precies niet wat ik wil.

Fes, Marokko | simoneskitchen.nl

Doen in Fes

 • De tanneries. Zorg wel dat je niet in de wind staat want de lucht van de leerlooiers kan echt verschrikkelijk zijn. Een beetje menthol onder je neus doet ook wonderen. Overigens vond ik de lucht in de medina van de kippenverkopers vele malen erger als die van de tannery. Je bent gewaarschuwd.
 • De Medina. Ondanks de – soms erg vervelende – handelaren is het geweldig om hier uren doorheen te zwerven
 • De Joodse wijk
 • Neem een gids. De straatjes van de medina in Fes zijn smal, chaotisch (kan zo maar een ezel voorbij komen rennen met bepakking) en onoverzichtelijk. Een gids vond ik echt een must.
 • Let op met eten en – misschien niet wat je verwacht – met de munt thee. Je krijgt dit overal aangeboden maar als het water niet genoeg is verhit is het een garantie dat je aan de diarree raakt. Ik spreek uit ervaring!
 • Ga naar binnen bij een tapijtverkoper. Ook al wil je helemaal niks kopen, het is gewoon hartstikke leuk om die hele show mee te maken.

Marrakech | simoneskitchen.nl

Vanuit Fes zijn we naar Marrakech gereden wat een flink eind is, dus bereid je voor op een dagreis met een bus. Voor ons was het redelijk afzien. Ik was aan de diarree en gelukkig werkte de diacure goed maar echt heel geweldig voelde ik me niet en dan is zo’n dag – waarbij je ook nog eens het halve atlas gebergte over moet, dus haarspeldbocht na haarspeldbocht – echt niet fijn!

Wij verbleven tijdens ons bezoek aan Marrakech in Hotel Islane en ik vond het er donker, luidruchtig en heel klein, maar als ik de foto’s op internet nu bekijk kan het maar zo zijn dat het hotel gerenoveerd is. Het lag wél heel centraal dus in die zin is het wel een goede keus en wellicht is het hotel in al die jaren flink verbeterd (onthou; wij waren er in 2003!)

Meknes Marokko | simoneskitchen.nl

Het bekendste onderdeel van Marrakech is natuurlijk het plein, Djemma el Fna en dat is wel een must see, maar bereid je voor op een hoop geduw en getrek en gebedel.

En dan kom ik meteen bij het probleem met de steden in Marokko. Ik zeg er met nadruk bij de steden want buiten de stad is het echt een ander verhaal. In de stad – en in Marrakech was dat echt veel erger als in Fes en het schijnt er in de loop van de tijd niet beter te zijn geworden – zijn de mensen écht vervelend. Tom heeft vroeger op school gezeten met alleen maar Marokkanen en spreekt dus een aantal woorden, vooral scheldwoorden. Niet dat hij heeft gescholden maar hij verstond dus wel alle obsceniteiten die de Marokkanen ons – vriendelijk lachend – toeworpen. Dat is ook een van de redenen dat je hem met geen tien paarden meer naar Marokko krijgt. Ik heb het niet verstaan allemaal dus tja, ik vond het ook vervelend maar minder erg. Het blijft – ondanks dat – toch nog wel fijne plek om heen te gaan. Maar als je kan kiezen, ga dan niet naar Marrakech maar eerder naar Fes. Authenthieker, leuker en minder irritant.

Of – nog beter – vermijd de steden helemaal en ga lekker het land in. Dat hebben wij niet gedaan, dit was maar een korte trip. En de kans dat we nog een keer naar Marokko gaan schat ik redelijk op nul…

Zijn jullie in Marokko geweest? En zo ja, wat is je ervaring ?

SvdB48411-Marokko-2003 SvdB48421-Marokko-2003 SvdB48209-Marokko-2003 SvdB48207-Marokko-2003 SvdB48520-Marokko-2003 SvdB48202-Marokko-2003 SvdB48127-Marokko-2003 SvdB48103-Marokko-2003 SvdB48035-Marokko-2003 marokko6

Bewaren

Bewaren

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.

4 comments

 1. Avatar

  Ik moet bekennen dat ik nu pas deze blog van je ontdek… kende alleen http://www.simoneskitchen.nl
  Deze is ook al zo leuk en wat een schitterende foto’s! Nog even en ik ben officieel stalker 😉

  • Simone van den Berg

   He Gitta!
   Haha.. Ja deze is ook nog best een beetje nieuw hoor! Althans ik ben in mei vorig jaar met de engelse versie begonnen (op de .com extensie) en uiteindelijk toch besloten om alleen Nederlands te doen dus eind december pas de .nl de lucht in gekickt… 😉 En geeft niks hoor, zo’n leuke stalker kan ik er best bijhebben.. 😉

 2. Avatar

  Ik ben een tijdje terug met een vriendin naar Marrakech geweest. We hadden precies dezelfde ervaring! Mooie stad, maar ik zou nooit meer terug gaan. We zijn, als 2 meiden alleen, enorm lastig gevallen door de lokale bevolking. En dan met name de jongere jongens. Wij verbleven ergens in de doolhofstraatjes achter de souks. Pittoresk, maar geen goede keuze bleek achteraf… Ach ja, we zijn weer een ervaring rijker moet je maar denken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Subscribe

Schrijf je in voor nieuwe posts via email

Schrijf je in en ontvang een 7 dagen paleo maaltijdplan!