Simone's Kitchen

Loy Krathong festival – Thailand

Loy Krathong festival Chiang Mai | simoneskitchen.nlHet Loy Krathong festival vind plaats op de eerste volle maan van de maand november. De maand die volgens de maan kalender de start is van het nieuwe jaar. Het festival is oorspronkelijk ook een eerbetoon aan de godin van het water. Centraal in alle festiviteiten staat de ‘krathong’ , een bloemstuk met een kaars en wierook met als basis een stuk van de bananen boom.
‘Loy’ betekent in het Thais ‘drijven’. We hebben het dus letterlijk over drijvende bloemen welke in het water worden geplaatst met honderden tegelijk. Tegen zonsondergang komen grote aantallen mensen naar de rivier en doen de kaarsen en wierook aan en laten hun Krathong vervolgens voorzichtig te water, met aan boord hun wensen voor het nieuwe jaar.

20041126-002-TH

Wij vierden Loy Krathong in Chiang Mai waar al die prachtige kleine bootjes een genot waren om naar te kijken op de Ping Li rivier. Het speciale in Chiang Mai is dat het de enige plek is waar het festival samenkomt met het Yee Peng festival, kort voor Loy Krathong zelf. Pee Yeng is het Noord Thaise woord voor de twaalfde maand van de boedhisten kalender.
Deze dag is gevuld met religieuze activiteiten en het hoogtepunt van de dag is als iedereen ’s nachts zijn ‘khom loy’ of floating lantaarn omhoog laat.
Het wordt geloofd dat de hoogte van de khom Loy betekent dat je geluk krijgt en er geen evil op je pad komt.
Hoe hoger de khom Loy komt hoe meer geluk…
Leuk om te weten dan dat die van ons al na een meter in de fik vloog en crashte… 🙂 Ik weet niet wat dat Dan betekent!

canstockphoto17540938

Ik moet zeggen dat beide evenementen een hoogtepunt waren van onze reis. Ik vind Chiang Mai van zichzelf al een leuke stad en alle festiviteiten maakten dat alleen maar nog beter.
Als je in de buurt bent eind november dan zou het zonde zijn om het festival te missen.
O en excuses voor de kwaliteit van de foto’s. Mijn fotografische kwaliteiten waren nog iets anders tien jaar geleden…:) De foto hierboven heb ik gekocht bij een Stock agentschap om te laten zien hoe prachtig het eruit zag!

Wij waren in Thailand in november en december van 2004. Een paar weken voor de tsunami.

 

 

 

Bewaren

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.

3 comments

  1. Oh ja…. Loi Krathong in Chiang Mai! Wij waren niet weg te slaan uit Chiang Mai, heerlijke stad en daar idd ook een eigen krathong gemaakt, met een stukje van ons haar (het beste van jezelf) en een afgeknipte nagel (het slechtste) van jezelf. Wensballon opgelaten met onze thaise vrienden, maar geloof dat de goden de wens van ons gemist hebben tussen al die duizenden andere haha! Al zijn inmiddels heel veel andere wensen wel uitgekomen, maar ja… die stonden niet op de ballon. Al met al wel een van mijn mooiste reisherinnering aan Thailand (2008)… Prachtig!

    • Ja wat een leuke stad is het he Chiang Mai! We zijn er later nog eens kort terug geweest. Paar jaar geleden en ik zou er zo weer heen gaan. O en die wensen van ons kan ik me al niet eens meer herinneren maar de ballon ging dan ook in vlammen op dus tja. Haha

  2. Pingback: Pad Thai | Simone's Kitchen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.