20160510 Vloeibaar hoofdstuk

Nog niet zo heel erg lang geleden leek het me een goed idee om eens te kijken wat er zou gebeuren als ik een week lang of in ieder geval een aantal dagen zonder koffie door het leven zou gaan. Nou het begon op zich best goed: ik vind koffie lekker maar had niet het idee dat ik er nou ernstig aan verslaafd was of iets van die strekking maar na een paar dagen sliep ik slecht en begon ik een soort rare combinatie te krijgen van rusteloze benen en spierpijn. Bizar, maar een kopje koffie en het probleem was opgelost. Ik ga het binnenkort nog eens proberen want vind het toch wel een heel gek bijverschijnsel!

Nervositeit, paniekaanvallen en dergelijke

Ik hou van koffie en ik denk echt niet dat koffie de duivel is of volledig gemeden moet worden maar als je last hebt van slapeloze nachten, paniekaanvallen of nervositeit dan is het wellicht handig om eens te kijken wat koffie of liever gezegd, stoppen met koffie voor je doet. Cafeïne heeft namelijk wel de nodige bijwerkingen in je lichaam en kan een rol spelen bij bovengenoemde symptomen.

Zo zorgt cafeïne ervoor dat je lichaam cortisol vrijmaakt (het stress hormoon) en zorgt daarmee voor een stress reactie van het lichaam. En voor sommige mensen kan dit betekenen dat ze last krijgen van nervositeit en  een paniek gevoel en het kan zo ook zorgen voor andere onplezierige bijverschijnselen zoals mood swings.

1 kopje koffie ’s morgens kan toch wel?

Dat zou ik persoonlijk ook zeggen maar we onderschatten het effect van cafeïne en hoe lang het in je lichaam blijft. Voor de meeste mensen duurt het 5 tot 7 uur voor de koffie opgenomen is in je lichaam en nog eens 6 uur voordat de helft daarvan verwerkt is. Dus een kop koffie die je drinkt om 9 uur ’s morgens is nog steeds aanwezig in je lichaam tegen de tijd dat je naar bed gaat. En een kop koffie die je om drie uur ’s middags drinkt is dus ongeveer net zoiets als om 9 uur ’s avonds die kop drinken. Dat doen de meesten van ons niet, maar onbewust dus toch eigenlijk wel. Zelfs een klein beetje cafeïne in je systeem kan al zorgen voor een ontregelde slaap.

Bovendien is de connectie tussen cafeïne en slapeloosheid eentje die snel in een vicieuze cirkel beland. Je slaapt slecht, bent moe gedurende de dag, drinkt meer koffie omdat je moe bent, slaap je weer slecht omdat je teveel koffie hebt gedronken, ben je weer moe enzovoort… The never ending circle!

Waarom cafeïne je nervositeit meer beïnvloed dan je denkt

Als je snel nerveus bent of last hebt van fobieën of paniekaanvallen dan kan de relatie tussen cafeïne consumptie en hoe je je op dagelijkse basis voelt nog veel heftiger zijn. We zagen hierboven al dat cafeïne zorgt voor het vrijmaken van cortisol en cortisol is ook rechtstreeks in verband gebracht met nervositeit en chronische stress. Simpel gezegd: koffie, thee, frisdranken met cafeïne en andere producten met cafeïne zorgen dat je stress bestendigheid daalt.

20160510 Koffie

Wat betekent dat nou eigenlijk precies? Het betekent dat het drinken van caffeine je zenuwstelsel klaar maakt voor de strijd. Als je daar een ander stress verhogend element bijplaatst zoals bijvoorbeeld een openbare spreekbeurt of een rottige email van je baas dan heb je – voor je er erg in hebt – last van hartkloppingen, trillende handen, droge keel en je voelt je wat slapjes. Je lichaam kan zelfs nog wel prima aanvoelen maar je geest komt in een neerwaartse spiraal als een direct gevolg van het drinken van cafeïne en heeft effect op je vermogen om met stress om te gaan. Als je de cafeïne uit dit verhaal verwijderd, dan verliest je stress reactie de wind uit de zeilen. Het resultaat is dat je nervositeit minder snel zal plaatsvinden en – als het toch gebeurd – minder intens is.

Probeer de cafeïne challenge!

Als je overtuigd bent dat je eens wilt proberen om cafeïne vrij door het leven te gaan, zorg er dan voor dat je je inname geleidelijk verminder. Als je cold turkey gaat, krijg je ontwenningsverschijnselen en daar word je echt niet blij van. Dat heb ik aan de lijve mogen ondervinden. In plaats daarvan kun je beter langzaam afbouwen. Van een paar kopjes koffie naar 1 kopje koffie, dan naar zwarte thee, dan naar groene thee. Uiteindelijk ga je van een paar slokken groene thee naar helemaal zonder. En ook dan kun je nog wel last krijgen maar het zal niet lang duren voor alles zich stabiliseert.

Na een week zonder bekijk eens hoe je je dan voelt. Hoe is het met je nervositeit? Met je slapeloosheid? (Check ook de 10 tips om je slaapkamer zo optimaal mogelijk te maken) Hoe is je humeur? Schrijf op wat je symptomen zijn gedurende het hele proces en kijk of je een relatie kunt vinden tussen je symptomen en cafeïne. Wie weet voel je je ineens een heel stuk beter en blijkt dat de symptomen die je wellicht al jaren had te wijten zijn aan je cafeïne gebruik.

Het is ongetwijfeld geen wondermiddel maar het is de moeite waard om eens na te gaan wat het effect van cafeïne op jou is!

Delen is fijn!