Laos1

Honey, I’m home!!! 🙂 Nog wel een beetje last van jetlag.. Ik werd vanmorgen wakker om 5 uur in de ochtend, kon niet meer slapen en dus leek het een goed idee om wat tijd te besteden aan foto editing. Dat bleek achteraf niet zo’n geweldig goed idee te zijn, aangezien ik mijn foto’s allemaal op 100% formaat bekijk voor scherpte (ik weet het. Ik kan het niet helpen… dat doe ik altijd) en vreemd genoeg en shocking genoeg leken ze allemaal een beetje onscherp. Vooral de foto’s die ik had genomen op een hoge ISo zagen er echt heel erg fout uit, dus ik begon al lichtelijk in paniek te raken toen ik uit mijn ooghoek zag dat Lightroom me vertelde dat ik alle foto’s op het formaat 300% aan het bekijken was… Geen wonder! Jeeeeee, Dat gebeurt er nou als je niet echt wakker bent.. Het zag er in ieder geval een stuk beter uit op normaal formaat!

20130213-MH2A29671

O en deze post gaat een beetje zwaar zijn aan de foto kant. Dan weet je dat alvast… Ik heb nog niet eens alle foto’s goed bekeken dus dit is een willekeurige selectie van een aantal foto’s. Ik heb veel te veel markt foto;s gemaakt aangezien we ongeveer de helft van onze vakantie op een markt hebben doorgebracht denk ik. We hebben een fijne tijd gehad, al denk ik eerlijk gezegd dat de route niet al te best was. We hadden een groeps vakantie geboekt aangezien dat meestal een fijne manier is om veel te zien in drie weken tijd zonder de toegevoegde toestanden van vervoer en andere dingen regelen in een vreemd land. Dat is prima als je alle tijd van de wereld hebt maar iets minder handig als je het moet doen met drie weke. En normaal is de balans tussen reisdagen en dagen vrij goed maar we hadden dit keer met een andere maatschappij geboekt.

Laos2

En zoals bleek was dat wel een beetje een fout. Van de 21 reisdagen hebben we er tien in een bus of vliegtuig doorgebracht. Veel te veel dus. Maar ok, dat gebeurd, les geleerd… We begonnen met het vliegen naar Chiang Mai vanaf Amsterdam om vanuit daar de grens over te gaan van Thailand naar Laos (vanaf Chiang Kong) waar ik ook mijn 50e verjaardag heb gevierd. Kun je wel geloven hoe oud ik al ben? Bah! 🙂

20130215-MH2A3154

Laos zelf is prachtig en groen, althans in ieder geval in het noordelijke gedeelte. Hoe meer zuidelijk we kwamen hoe heter het werd en hoe droger het landschap. Het verschil tussen Laos en Thailand is ook echt groot. Zodra je de grens over bent is het duidelijk dat Laos een stuk armer is als Thailand, de mensen ook een stuk minder open als de Thai of the Cambodjanen. Het duurt echt langer voor ze glimlachen maar ze zijn nog wel steeds erg vriendelijk en uitnodigend. Het eten – zoals al het eten in Azie – is heerlijk! Ik heb een paar recepten die ik later wil uitproberen en zal die natuurlijk delen.

Laos4

Een van mijn favoriete bezigheden in elk land is het bezoeken van de lokale markten en de beste markten zijn toch diegenen waar nauwelijks toeristen komen. We vonden er dit keer een aantal! Niet altijd even prettig voor de neus met temperaturen van boven de 35 C. je kunt je voorstellen wat er gebeurt met al dat vlees en die vis die je echt overal ziet. Maar er is weinig dat me tegenhoudt om een markt te bezoeken en zelfs al kijken de lokalen je een beetje vreemd aan als je vlees of vis op de foto gaat zetten, het blijft leuk!

20130215-MH2A31381

Een van de hoogtepunten van de reis was zonder twijfel het prachtige Angkor Wat complex. We zijn vroeg gegaan en begonnen meteen met Ta Prohm, ook wel bekend als de Tombraider tempel’ aangezien het ook gebruikt is voor de film. We waren er iets na 7 uur ’s morgens en hadden de plek nagenoeg voor onszelf. Absoluut de moeite waard om vroeg op te staan aangezien het later op de dag te heet was en ook veel te druk. Ik kon niet geloven hoeveel mensen er over de tempel complexen heen stromen. Ik heb toch nog wel een paar aardige foto’s kunnen maken van Angkor Wat en Angkor Tom zonder mensen op een paar monikken na maar die kleuren leuk met die orange kleden aan dus die mogen blijven.

Laos3

Ik had graag meer tijd doorgebracht in Cambodja en minder in Laos, want nu was de balans wel een beetje zoek. Maar wie weet voor een volgende keer. Ik werd wel een beetje moe van de hitte. Het kost zo ontzettend veel energie en om 9 uur ’s morgens was het al echt bloedheet. Dus ondanks dat we elke dag echt vroeg wakker werden was het op een bepaald moment moeilijk om nog te bewegen. We eindigden de reis in Phnom Penh en vlogen terug en arriveerden dus gisteren. Ik zal waarschijnlijk wel meer schrijven als ik wat Cambodjaans en Laotiaans heb gekookt. Ook bedankt aan iedereen voor de entries van de homemade challenge. Ik heb nog geen blogs bekeken of bezocht maar dat gaat snel gebeuren. Resultaten volgen zo snel mogelijk en de nieuwe challenge komt volgende week online. Stay tuned!

20130214-MH2A3040
Laos5
Laos6
20130219-MH2A3428

Delen is fijn!