La vega central: de markt der markten

Wat mij het meest trok van in het buitenland gaan wonen, was – vanzelfsprekend – het leren kennen van een nieuwe keuken. Het maakte mij niet zoveel uit waar ter wereld we heen zouden gaan, want ik ging op een culinaire reis. Sowieso. Nieuwe producten, nieuwe geuren, nieuwe smaken.

Toen duidelijk was dat Santiago de Chili, ons nieuwe thuis zou gaan worden, dook ik dus meteen Google in (of op?). Wat eten ze in Chili? Wat groeit er in Chili? Behalve de Chilipeper, wist ik helemaal niets van Chili en de Chileense keuken en toen ik eenmaal in Chili woonde, kwam ik al snel tot de conclusie dat de Chilipeper vrij weinig met Chili te maken heeft.

vega-central-pepers vega-central-artisjok 

Ik raakte aan de praat met een – inmiddels – vriend, die ook in Santiago woont en enorm van koken houdt. Hij vertelde me dat ik me niet hoefde te verheugen op het bezoeken van leuke markten en het gebruiken van tropische of inheemse producten. Behalve merkén heeft Chili niet zoveel interessants te bieden (meer over mérken vind je hier op mijn site). Toch liet ik me niet kennen en dook vol enthousiasme de auto in, de stad in, de straat op, net zolang tot ik niet een, maar wel 30 markten gevonden en bezocht had. Keuze in overvloed!

Maar, er was 1 markt waar ik nog heen moest. Waar ik veel over gehoord had. La Vega Central. Een markt om je mobiel of sieraden thuis te laten, maar zeker wel (wat) geld mee te nemen. Gigantisch! Wat een keuze, wat een overvloed.

vega-central-buitenvega-central-chaos

La Vega Central ligt in de wijk Recoleta, het centrum van Santiago. Niet meteen bij mij om de hoek en daardoor duurde het ook iets langer voordat ik er voor het eerst kwam. Maar, sindsdien ben ik fan. Van La Vega en van Santiago. Toen ik afgelopen zaterdag mijn verjaardagsfeestje vierde, reed ik dus ook eerst langs La Vega om voor 30.000 pesos (ongeveer 35 euro) he-le-maal los te gaan!

Twee uur later – met drie van die hele grote Indiase tassen helemaal afgetopt in de achterbak – keerde ik tevreden huiswaarts om als de wiedeweerga te gaan koken.

vega-central-fruit vega-central-man

Ik maakte, onder andere, een klassieke Chileense pebre (recept en meer uitleg over Chileense Pebre vind je hier) en deze heerlijke watermeloensalade!

Helemaal jarig 🙂

watermeloensalade-feta

Bewaren

Ontvang gratis het eerste hoofdstuk van Heerlijke Chaos!

Als je je inschrijft voor de emaillijst ontvang je - behalve de regelmatige nieuwsbrief - gratis alle 12 recepten en foto's uit het eerste hoofdstuk (Slow) van mijn boek Heerlijke Chaos!

We sturen geen spam. Uitschrijven kan op elk moment Powered by ConvertKit

Lot van den Bosch

Ik ben Lot. Liselot, maar Lot voor de mensen die me kennen. En jullie leren me nu ook langzaam kennen. Opgegroeid in een dorpje in Provincie Utrecht met een broer en vader die van eten houden en een andere broer en moeder die fantastisch kunnen koken. Samen leven, lachen, koken, eten en praten (vrij veel en ook best hard). Communicatiewetenschappen gestudeerd aan de Universiteit van Utrecht. Altijd gekookt. Altijd ver gereisd, veel gelezen, lekker gegeten en hard genoten. En tijdens mijn eerste baan begonnen met schrijven. Schrijven over eten. Gelukkig gewerkt voor leuke bedrijven en met fantastische collega’s! Verliefd, verloofd, getrouwd en een hele stoere peuter. Zijn eerste woord was auto, zijn tweede woord eten. Daarna volgden pap en mama. En nu, na 15 jaar in het Centrum van Utrecht, verhuisd naar Santiago in Chili. Volg mij op mijn persoonlijke en culinaire reis en ontdek samen met mij de bijzonderheden van de Chileense keuken en de Chileense eetgewoontes…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *