Cagliari

Elke keer als ik naar Cagliari vloog voor werk, keek ik altijd voor de landing nog snel uit het vliegtuigraampje. Het uitzicht was prachtig, met pittoreske gekleurde huizen en blauwe zee. Helaas verbleven we daar nooit en vlogen weer direct terug. Als mijn vriend en ik besluiten om naar Sardinië op vakantie te gaan, mogen een paar dagen in de Sardijnse hoofdstad natuurlijk niet ontbreken.

Bed & Breakfast

Na al een aantal plekken op het eiland te hebben bezocht, komen we aan in Cagliari. We verblijven in Fra Cielo e Mare, een prachtig verzorgd bed & breakfast midden in het oude centrum. De Vlaamse eigenaresse Coralie is voormalig stewardess en ontmoette destijds haar Italiaanse man Luca aan boord. Coralie besloot haar droom te volgen en stopte met vliegen om haar eigen B&B in Cagliari te beginnen. Haar avontuur was te volgen op televisie in het programma Met Vier in Bed, de Vlaamse variant van Bed & Breakfast. De vier kamers zijn prachtig en met zorg ingericht en alles is tot de puntjes verzorgd. Al vanaf het moment van aankomst weten we dat dit de plek is om een paar dagen te verblijven. Een 10 voor Coralie. 

Bastione di Saint Remy

Prachtig uitzicht

Lang blijven we niet in de kamer hangen en besluiten snel de stad te ontdekken. We lopen vanaf de B&B al gelijk tegen de eerste bezienswaardigheid aan: Il Bastione di Saint Rémy, waar je van bovenaf een prachtig uitzicht hebt over de stad en de zee in de verte ziet liggen. Daarna slenteren we door de vele straatjes en steegjes met hier en daar een echte nonna voor haar huis die ons begroet.

We lopen de Via Saint Domenico door en komen op een prachtig plein terecht, waar de tijd lijkt stil te staan. Kinderen spelen, ouderen voeren gesprekken zittend op banken met de gekleurde huizen als achtergronddecor. Aan de zijkant van het plein vinden we Bar Florio, een klein café met heerlijke wijnen en hapjes. Op deze plek kan je uren doorbrengen en we mijmeren dat dit wel een heel fijn en relaxed plein is. 

Ondanks dat het zomer is, voelt het absoluut niet druk. Anders is het in augustus, als Italianen zelf naar Sardinië op vakantie gaan. Wanneer we trek krijgen, lopen we via de smalle straten langs Sei Ottavi Osteria. De bediening spreekt nauwelijks Engels, maar de Italiaanse gerechten zijn heerlijk. 

Botanische tuin

De volgende dag na een uitgebreid ontbijt van Coralie, lopen we naar Orto Botanico, de botanische tuin, waar de oase van bomen verkoeling biedt met deze hitte. Je vindt hier ook meer dan 2000 soorten planten en bloemen en daarnaast diverse tropische planten. Na de tuin kunnen we ook het bezoek aan Santuario di Nostra Signora di Bonaria en Santa Maria kathedraal van ons lijstje afstrepen.

Aperitivio

Aan het einde van de middag besluiten we weer naar het plein te gaan voor een vino e aperitivo bij Florio. We zien dat bij de buren van Il Fantasmo al druk tafels en stoelen worden neergezet midden op het plein en we besluiten daar pizza te eten. 

Onderweg terug naar de B&B sluiten we deze dagen af met een drankje bij Antico caffè (het oudste café van de stad) met uitzicht op il Bastione. We willen eigenlijk nog helemaal geen afscheid nemen van deze charmante stad, want de Cagliarianen hebben het goed begrepen met ‘het goede leven’. 

Delen is fijn!