Kota Kinabalu kwam recent in het nieuws door het feit dat twee toeristen ontbloot op de berg hadden gestaan of iets in die trant. Het is altijd lastig om dan te achterhalen wat er echt is gebeurd allemaal. Ik stel me zo voor dat iemand de berg heeft beklommen en dan zo blij is (en warm) dat ze er eindelijk zijn dat de kleren uitgaan. Of zoiets. Geen idee. Hoe dan ook: wij zijn de berg niet opgeklommen. Haha..

Kota Kinobalu | simoneskitchen.nl

Voor ons lag Kota Kinabalu aan het eind van de reis door Maleisië en ik was wel even klaar met de bergen en de jungletochten en het harde werken. Tijd voor een beetje relaxen. En de omgeving is mooi genoeg ook zonder dat je de berg zelf omhoog gaat. Achteraf had ik daar ook geen spijt van. Een aantal uit ons gezelschap deden de tocht wel en jammer genoeg bleek het enorm mistig te zijn boven. Dat heb je natuurlijk niet in de hand, maar het resultaat was dat er niks te zien was. Sta je dan. Al die meters omhoog geklommen en dan kijk je in een dikke soep. Niet fijn, want de klim zelf was met de mist ook niet fijn. Glad, glibberig en via een touw omhoog klimmen het laatste stuk. En dat klimmen is dan vaak niet eens het probleem, maar dat afdalen!

En had ik al verteld dat ik echt niet de handigste ben? Als er iemand in het water valt/van de berg af valt/over haar eigen voeten valt… dan ben ik het wel. Dus waarschijnlijk een goede keuze geweest om de tocht niet te maken.

Kota Kinabalu Maleisie | simoneskitchen.nlMaar ook in en rond de berg kun je van alles zien, al hebben wij voornamelijk – zoals ik al zei – een beetje relaxed gedaan voordat we weer huiswaarts zouden gaan. Het park dat rond de Kota Kinabalu ligt is ook mooi en je kunt er prima een aantal wandelingen maken zonder een gids mee te nemen.

SvdB041822R

KK, zoals de stad vaak genoemd wordt, is de hoofdstad van Sabah en is echt de moeite waard ook als je niet van plan bent om de berg te beklimmen. Het centrum is de moeite waard, als je door de hoeveelheid shopping malls heen kunt kijken. Overigens vind ik een shopping mall in Azie eigenlijk stiekem heel erg leuk. Hoewel ik meestal door stiefel naar de food court (traditioneel nogal eens op de bovenste verdieping gelegen) kan ik ook uren verdwalen in de compleet nutteloze uitstalling van eindeloze rijen hoesjes voor je telefoon, hello kitty uitstallingen en mode waar ik nog niet dood in gevonden wil worden. O en sla vooral de Aziatische supermarkten niet over! Maar dat even terzijde.

Sla zeker het park niet over als je in de buurt bent. Wil je wel de berg beklimmen hou er dan rekening mee dat je twee dagen nodig hebt om tot de top te komen. Overnachten kun je in Laban Rata en het is daar uiterst primitief. De kans dat je een telefoon op kunt laden is klein. Geen elektra, licht uit na 7 uur aangezien je de volgende ochtend weer voor dag en dauw verder moet klimmen.

SvdB02583D-Kinabalu-National-ParkOm omhoog te klimmen heb je een vergunning nodig, dus zorg dat je die op tijd in huis hebt. Boek ook je overnachting in Laban Rata. Er zijn 146 slaapplekken maar het is de enige plek om te verblijven op de tussenstop dus je wilt niet tot de ontdekking komen dat er geen plek is! Je kunt een drager huren om je spullen te dragen als je omhoog gaat. Dat lijkt misschien een luxe maar kost meestal weinig en dat is – hebben we van onze reisgenoten gehoord – echt wel een aanrader om te doen. Elke kilo is er een.

Het is een pittige klim dus een goede conditie is essentieel! Alhoewel dat wellicht voor zichzelf spreekt!

Mount Kinabalu is een van de meest toegankelijke bergen in de wereld maar is met een totale hoogte van 4095 meter niet een te onderschatten berg. Door de hoogte is het verstandig ook om de dag van tevoren al te overnachten in het park om al een beetje aan extra hoogte te wennen. Je kunt last van hoogteziekte krijgen tijdens de klim! Op de info site van Mount Kinabalu vind je meer informatie als je het erop wilt wagen!

Bewaren

Delen is fijn!