Deze heerlijke cakejes heten kokos lamington’s en zijn een perfecte feestelijke snack. Ze zijn glutenvrij, lactosevrij en paleoproof.

Kokos lamington | simoneskitchen.nl

Kokos Lamington

De allereerste keer dat ik een lamington voorbij zag komen was tijdens een uitzending van Masterchef Australië. Een van de opdrachten was het maken van dit delicate cakeje en dat bleek nogal een uitdaging want de een na de ander mislukte jammerlijk. Toen ik deze kokos lamington’s langs zag komen in het kookboek van Irene Macri (Eat drink paleo) moest ik ze wel maken. Overigens is het boek inmiddels ook in het Nederlands uitgekomen en vind je het hier.

In elkaar zetten

Nu weet ik natuurlijk niet perse hoe een oorspronkelijke lamington eruit hoort te zien of hoe die hoort te smaken, maar deze kokos lamington’s zijn absoluut heerlijk. Het in elkaar zetten van de cake en dan vervolgens het dippen in de chocola en de kokos is – eerlijk is eerlijk – een beetje een rommelig klusje. Maar dat vind ik eigenlijk wel bij elk recept waar je chocola moet dopen. Zo maakte ik ooit zelf mergpijpjes. Zien er niet uit, maar lekker! Het komt dus niet zo heel erg nauw als ze er niet mooi uitzien.

Kokos lamingtons | simoneskitchen.nl

Met amandelmeel

Deze kokos lamington’s zijn glutenvrij, lactosevrij en worden gemaakt met ahornsiroop. Daarvan zit er relatief weinig in, maar je mist echt geen zoete smaak als je deze heerlijke cake eet. Wil je nu ook eens kokos lamington’s maken volg dan de stappen hieronder. Je maakt als het ware smalle repen van de cake zodra die eenmaal gebakken is. Die plaats je vervolgens met wat chocola ertussen op elkaar. Deze kun je overgieten met chocolade icing.

Dit gaat het makkelijkste als je de repen op een rekje plaatst (met een bak eronder!) en de chocola eroverheen giet. Dan heb je weliswaar een kant die niet bedekt is maar het is wel de minst rommelige methode. Alternatief gebruik je twee vorken om de lamington’s een voor een door het chocolade mengsel te halen en daarna door de geraspte kokos.

Laat ze even goed koelen in de koelkast voor je ze serveert. En handig om te serveren met een bordje.. 🙂

Kokos lamington | simoneskitchen.nl

Kokos lamington’s

Nog geen review
GangKoek
Keukenpaleo

Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 30 minuten
bereiding 30 minuten
totaal 1 uur

Ingrediënten

Voor de cake

Voor de choco en kokos icing


  • Verwarm de oven voor op 165 ˚C
  • Vet een bakvorm in van 20 bij 30 cm en bekleed met bakpapier.
  • Combineer de kokosolie met de ahornsiroop en vanille. Meng goed en zet apart. Weeg je amandelmeel en kokosmeel.
  • Klop de eieren met een mixer in een andere kom voor een minuut of vijf of tot het mengsel dik en schuimig is geworden. Terwijl je langzaam klopt voeg je het kokosolie mengsel toe.
  • Voeg bakpoeder, kokos- en amandelmeel toe aan de natte ingredienten. Vouw alles erdoor met een spatel tot alle ingredienten goed gemengd zijn.
  • Giet het mengsel in je klaarstaande bakvorm. Bak in de oven voor 20-25 minuten of tot een prikker er schoon uitkomt. Haal je bakpapier eruit, keer voorzichtig om op een rek en haal het bakpapier er helemaal af.
  • Zodra de cake is afgekoeld, verwijder je de lelijke kantjes en snij de cake in vier gelijke repen.
  • Maak de chocolade icing door de kokosolie, cacaopoeder, vanille, kokosmelk en ahornsiroop te mengen in een kom. Klop goed door tot het een glad mengsel is. Wil het niet samenkomen voeg dan een beetje extra kokosmelk toe.
  • Neem een bord en bestrooi dit met de geraspte kokos.
  • Smeer een dunne laag chocolade icing op een kant van je cake repen. Plak elke keer twee repen op elkaar met de gesmeerde kant tegen elkaar aan. Snij ze in stukken op het formaat dat je wilt.
  • Gebruik twee vorken om elke keer een stuk cake in je choco mengsel te dippen. Laat even uitlekken op de vorken en rol dan door je kokosmengsel. Zet apart op een rek om uit te druipen.
  • Zet eventueel 10 minuten in de koelkast indien nodig en serveer bij kamer temperatuur.
  • In de koelkast zijn ze een paar dagen houdbaar.

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Gek op kokos? Probeer dan ook eens deze recepten

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.