Simone's Kitchen

Koken in Frankrijk

koetjes

O, het wordt bijna een beetje genant… heb ik een hele tijd niks geschreven hier en dan kom ik alweer terug van vakantie… Haha… Zwaar leven heb ik wel vinden jullie ook niet?

Ik heb geloof ik al eerder verteld over onze kookcursus die we gevolgd hebben in Amsterdam bij Kookstudio Amsterdam. Nu is Rob samen met zijn vrouw Alette een Franse kookstudio begonnen in Ahun. Behalve koken kun je er ook terecht voor schilderen, beeldhouwen en andere creatieve uitspattingen. Maar het ging ons natuurlijk om het koken, dat begrijpen jullie wel denk ik. 🙂 Het was nog een aardig eindje rijden naar Ahun waar de boerderij was gelegen, maar gelukkig hadden we onderweg weinig files en ging het redelijk voorspoedig. Rob en Alette hebben de boerderij 5 jaar geleden gekocht en in die tijd is er veel, heel veel aan verbouwd met als resultaat een prachtige locatie met een grote buitenkeuken, een lounge area en prachtige kamers. Wij sliepen in een van de ‘stalkamers’; voorheen de plek waar de koeien stonden en nu omgebouwd tot een comfortabele sfeervolle ruimte. Ok, de vloer is nog de oude stalvloer dus je moet niet ‘s avonds laat zonder licht even een stukje door de kamer gaan lopen want dan struikel je gegarandeerd, maar ik vond dat wel wat hebben. De kamer was verder voorzien van alle moderne gemakken en niet te vergeten een lekker bed. Omdat er geen licht naar binnen komt door een raam is het er ‘s avonds aardedonker. Ideaal om lekker uit te slapen in de ochtend! (ik wordt normaal altijd wakker van het licht maar nu lekker uitgeslapen… heerlijk!)

20100725-_MG_9498

Wij kwamen in de Crea & koken week, wat inhoudt dat er behalve de gelegenheid om te koken ook de nodige creatieve activiteiten waren gepland. Ideaal dus als je een stel bent waarvan de man of vrouw van koken houdt en de andere helft liever wat anders doet. De omgeving is prachtig en wordt ook wel klein Canada genoemt.

Voor het koken hebben we diverse marktjes in de omgeving bezocht en het idee was dat we zoveel mogelijk locale ingredienten zouden kopen en daar vervolgens in de loop van de dag een menu van zouden samenstellen. En dat vond ik echt een superleuke uitdaging en al zeg ik het zelf; we hebben echt heerlijk gegeten!!

Behalve de plek voor workshops is de boerderij tevens een chambre d’hote en ook een table d’hote. Dat betekende dat we op woensdag behalve ons eigen gezelschap ook hebben gekookt voor 6 vreemden. We hadden dus echte betalende gasten!! Ik vond dat superleuk om een keer mee te maken. Het is minder stress als in een ‘echt’ restaurant, maar toch wil je het zo goed mogelijk doen. Het menu van die avond bestond uit:

Amuse van gerookte haai (!) met citroenmayonaise

Gevulde courgette met verse gestoofde doperwten en sjalotjes en artichok

Varkensvlees bereid in de slow cooker (Big Green Egg) met knoflook en rozemarijn, gepofte aardappelen en …. ik ben compleet vergeten welke groente we erbij geserveerd hebben….!!

Als dessert had Jan Willem twee heerlijk taarten gemaakt; eentje met blauwe bessen en een kersen kruimeltaart. Superlekker allemaal en de gasten gingen uiterst tevreden weer weg.

Ik vond misschien nog wel de grootste smaakverrassing de haai. Wat was dat verschrikkelijk lekker. Het wordt in Frankrijk verkocht als Saumonette en in Nederlands soms als zeepaling. Maar het zijn gewoon jonge zandhaaitjes of andere types zie je ook wel. Mocht je het ooit ergens tegenkomen; ik kan het aanraden. Het is lekker stevig vlees en alleen een middengraat maar verder niks. We hebben ook de haai bereidt in de Big Green Egg met rookbereiding. Zalig!!

20100727-_MG_9818

Ik kan nog wel uren doorvertellen over wat we allemaal gemaakt hebben maar ik zal wellicht volgende week een paar  recepten neerzetten. Bijna alles – met uitzondering van de meeste desserts – hebben we zelf bedacht…

Mocht je dus van koken houden dan is dit echt een grote aanrader!!

ahun1

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Momenteel in opleiding tot Oersterk Coach. Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.