Kikkererwten kerala en ja geheel vegetarisch!
Ik ben geen vegetariër. Wel ooit geweest in de tijd dat ik in de verpleging zat (ja, heus… ik ben mijn carrière in de medische wereld begonnen, een slordige dertig jaar geleden!) Het leek me toen wel ‘leuk’ om geen vlees meer te eten, want – dierenliefhebber – die ik ben, vond ik dat een goed idee. En het was ook best ok. Geen vlees eten is prima vol te houden. Toen nog wat minder als tegenwoordig. In die tijd was je als vegetariër best een beetje apart. Maar ik at gezond, gebruikte genoeg andere levensmiddelen om het gebrek aan vlees goed te maken en voelde me er prima bij. Toch bleek uiteindelijk dat ik af en toe een stuk vlees best lekker vond en de vegetarische periode was voorbij.
Het eerste dat me opviel, nadat ik voor het eerst weer vlees had gegeten was overigens dat het echt letterlijk als een blok op je maag ligt! Maar goed, ook dat went heel erg snel en voor je er erg in hebt weet je niet beter meer. Toch ben ik in de loop der jaren steeds vaker vleesloos gaan eten. Ik eet nog steeds vlees en vis, maar probeer vooral verantwoord vlees te kopen. Biologische kip, vlees van “scharrelrunderen”, vlees waarvan je weet waar het in de wei heeft gelopen, als het ware. O niet altijd hoor. De Appie om de hoek is tenslotte wel zo makkelijk, maar ook daar probeer ik dan de biologische keus te maken. Duurder, dat wel. Maar omdat we minder vlees eten kan dat.
Te vaak vleesloos wordt weer niet zo gewaardeerd door mijn wederhelft, dus na twee dagen geen vlees hoor ik het gebrom al “We eten toch niet weer veganistisch he??” (hij noemt alles zonder vlees veganistisch…!) Maar bewust of onbewust val ik vaak voor recepten waar geen vlees in zit. Ik mis het niet, al zul je me ook geen soja biefstuk zien eten. Dat vind ik dan weer een beetje idioot. Je eet geen vlees of je eet wel vlees… Nepvlees, dat vind ik niks. Neem nou dit lekkere kikkererwten gerecht. Er komt geen vlees aan te pas, het is vullend en superlekker! Het oorspronkelijke recept komt uit het boek Under the walnut tree, een van mijn favoriete kookboeken van de laatste tijd.
Kikkererwten kerala
Ingrediënten
- 1 rode chili
- 1 medium ui
- 3 knoflook tenen
- 3 cm verse gember
- 400 gr kikkererwten uit blik, afgespoeld en uitgelekt
- 1 el olie
- zakje curry madras paste van Patak
- 300 ml kokosmelk ongeveer
- 75 gr spinazie gewassen en grof gesneden
- 12 kerstomaatjes. gehalveerd
- sap van 1 limoen of naar smaak
- snufje zout
- Verse koriander blaadjes om te serveren
Instructies
- Doe de kikkererwten in een vergiet, spoel af en laat uitlekken.
- Bak de uien, chili, knoflook en gember in de olie. Doe de curry paste erbij en roer even goed door. Voeg de kokosmelk toe en roer weer tot de curry paste is 'opgelost' in de kokosmelk. Doe de kikkererwten erbij en breng zachtjes aan de kook en laat dit een paar minuten pruttelen. Doe de spinazie erbij en laat het slinken. Doe de tomaatjes erbij en proef of je nog extra limoen of zout moet toevoegen.
- Serveer met verse koriander en basmati rijst.
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.
Dat ziet er lekker uit! Ik heb toevallig afgelopen week zelf madras pasta gemaakt, zal er binnenkort Kip Madras mee maken en het recept op m’n blog zetten.
Je logo ziet er ook mooi uit, echt heel tof!
Hahaha Es, ja dat zou toch wel ideaal zijn eigenlijk he.. Maar ja, verhuizen.. je weet het zelf!.. is niet zo snel gedaan! 🙂
Super logo!
Wij waren vroeger ook vegetarisch…. En ik vind een heleboel vegetarische gerechten ook zo lekker. Maar ja, jouw parter en mijn partner zijn uit hetzelfde hout gesneden…
Dus. Wanneer verhuizen jullie deze kant op?
O je hebt hem gespot!! Wat goed.. 😉 Ja vind hem ook leuk! En nog maar een paar weekjes voor de workshop.. !
Hoi Simone, ziet er heerlijk uit!! En wat vind ik je foto’s toch altijd mooi. Kan echt niet wachten om de workshop bij je te komen volgen :)! Maar ik schrijf eigenlijk om je te zeggen dat ik je nieuwe logo super leuk vindt!!
Ciao, letizia