Kikkererwten kerala

Ik ben geen vegetariër. Wel ooit geweest in de tijd dat ik in de verpleging zat (ja, heus… ik ben mijn carrière in de medische wereld begonnen, een slordige dertig jaar geleden!) Het leek me toen wel ‘leuk’ om geen vlees meer te eten, want – dierenliefhebber – die ik ben, vond ik dat een goed idee. En het was ook best ok. Geen vlees eten is prima vol te houden. Toen nog wat minder als tegenwoordig. In die tijd was je als vegetariër best een beetje apart. Maar ik at gezond, gebruikte genoeg andere levensmiddelen om het gebrek aan vlees goed te maken en voelde me er prima bij. Toch bleek uiteindelijk dat ik af en toe een stuk vlees best lekker vond en de vegetarische periode was voorbij.

20120520 MG 9731

Het eerste dat me opviel, nadat ik voor het eerst weer vlees had gegeten was overigens dat het echt letterlijk als een blok op je maag ligt! Maar goed, ook dat went heel erg snel en voor je er erg in hebt weet je niet beter meer. Toch ben ik in de loop der jaren steeds vaker vleesloos gaan eten. Ik eet nog steeds vlees en vis, maar probeer vooral verantwoord vlees te kopen. Biologische kip, vlees van “scharrelrunderen”, vlees waarvan je weet waar het in de wei heeft gelopen, als het ware. O niet altijd hoor. De Appie om de hoek is tenslotte wel zo makkelijk, maar ook daar probeer ik dan de biologische keus te maken. Duurder, dat wel. Maar omdat we minder vlees eten kan dat.

kikkererwten kerala

Te vaak vleesloos wordt weer niet zo gewaardeerd door mijn wederhelft, dus na twee dagen geen vlees hoor ik het gebrom al “We eten toch niet weer veganistisch he??” (hij noemt alles zonder vlees veganistisch…!) Maar bewust of onbewust val ik vaak voor recepten waar geen vlees in zit. Ik mis het niet, al zul je me ook geen soja biefstuk zien eten. Dat vind ik dan weer een beetje idioot. Je eet geen vlees of je eet wel vlees… Nepvlees, dat vind ik niks. Neem nou dit lekkere kikkererwten gerecht. Er komt geen vlees aan te pas, het is vullend en superlekker! Het oorspronkelijke recept komt uit het boek Under the walnut tree, een van mijn favoriete kookboeken van de laatste tijd.

Kikkererwten kerala

Kikkererwten kerala

4.50 van 2 stemmen

In het oorspronkelijke gerecht werd curry poeder gebruikt maar aangezien ik dat niet had en vergeten was te kopen heb ik een paste van patak gebruikt en wel de curry madras. Die had ik nog liggen en werkte erg goed qua smaak. De hoeveelheid; ik heb het niet gemeten maar ik heb zo'n kleine verpakking gebruikt die in de kartonnetjes zit verstopt. Daar is bijna het hele zakje erin gegaan.
Decoratief klokje bereidingstijd

2 personen

Ingrediënten

  • 1 rode chili
  • 1 medium ui
  • 3 knoflook tenen
  • 3 cm verse gember
  • 400 gr kikkererwten uit blik, afgespoeld en uitgelekt
  • 1 el olie
  • zakje curry madras paste van Patak
  • 300 ml kokosmelk ongeveer
  • 75 gr spinazie gewassen en grof gesneden
  • 12 kerstomaatjes. gehalveerd
  • sap van 1 limoen of naar smaak
  • snufje zout
  • Verse koriander blaadjes om te serveren

  • Doe de kikkererwten in een vergiet, spoel af en laat uitlekken.
  • Bak de uien, chili, knoflook en gember in de olie. Doe de curry paste erbij en roer even goed door. Voeg de kokosmelk toe en roer weer tot de curry paste is 'opgelost' in de kokosmelk. Doe de kikkererwten erbij en breng zachtjes aan de kook en laat dit een paar minuten pruttelen. Doe de spinazie erbij en laat het slinken. Doe de tomaatjes erbij en proef of je nog extra limoen of zout moet toevoegen.
  • Serveer met verse koriander en basmati rijst.

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

20120520 MG 9730

 

 

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.