Al jaren woon ik in Utrecht en bijna dagelijks – of in ieder geval wekelijks – fiets ik langs Grand Hotel Karel V. Dit monumentale vijfsterrenhotel in een voormalig kloostercomplex en militair hospitaal is in Utrecht een begrip. Een behoorlijk ‘sjiek’ begrip wel te verstaan, misschien daarom ook wel dat ik niet eerder een voet binnen heb gezet. En met mij ervoeren velen anderen toch een bepaalde drempel.

dsc_0473-768x432

Om mee te gaan met de veranderingen en trends in de horeca lanceert Grand Hotel Karel V daarom een apart label voor zijn restaurant en brasserie: Karel 5. De brasserie is uitgebreid en valt met de lunch-, diner en borrelkaart onder de noemer ‘Casual Classic’. Binnen het restaurant Karel 5 spreekt men van ‘Elegant Dining’ begeleid door een jong professioneel team met Chef de Cuisine Vito Reekers en ervaren Maître-Sommelier Johan Kragtwijk. Net als de bistro is het restaurant vernieuwd, mooi is bijvoorbeeld het terras in de Manschappentuin bij de fontein.

Middeleeuwse luxe

Dat klinkt natuurlijk allemaal prachtig, maar wat betekenen die veranderingen in de praktijk? Aangezien ik het niet eerder ‘aandurfde’ om naar binnen te gaan, kon ik geen vergelijkend onderzoek doen, maar ik kan jullie wel vertellen dat het een bijzonder gebouwencomplex is. Het hotel is velen malen groter dan ik – op de fiets – kon vermoeden. Van het prachtige pand met 121 hotelkamers, 13 zalen voor evenementen en een 10.000 m2 binnentuin ben ik dan ook nogal onder indruk.

Oud en nieuw komen hier heel mooi bij elkaar. De sfeer is Middeleeuws, maar toch luxe. Het geheel stamt uit de 14e eeuw. Ooit zetelden de ridders van de Duitse Orde er, met Karel V en zijn zus Maria van Hongarije als belangrijke gasten. Vandaar de naam. Na een renovatie heeft het Grand Hotel Karel V in 1999 haar deuren geopend.

dsc_0446-768x432Aan tafel

Leuk zo’n geschiedenisles, maar hoe is het eten? De perslunch begon in de Bistro. Een gezellige ruimte, met houten tafels en stoelen en een open kloosterkeuken. Op het menu stonden ‘De 5 B’s’: biet, burrata, beukennoot, basilicum en bramen, ‘Pasta en papillot’ gegaard in truffelroom en een Seehoff Scheurebe uit 2014 (Duitse witte wijn). Wat mij – en mijn tafelgenoten – betreft drie keer keer raak. Heerlijke smaken en combinaties.

brasserie-768x384

In het restaurant (gastro) – een middeleeuwse zaal met prachtig gedekte tafels met witte lakens en servetten – kregen we een bord Hutspot 2016. Hutspot is nooit meer hetzelfde. De combinatie van de ‘hutspot’ met iberisch varken en een pakketje van stoofvlees was wonderschoon. Helemaal samen met de Nederlandse rode wijn ‘7 zonden’.

dsc_0479-768x432

Tot slot volgde in de keuken – hoe leuk is dat? – het dessert. Schrijver en Utrechter Ronald Giphart sprak al zeer lovend over dit toetje, en terecht! De Valrhona Dulcey (macademia, zoute karamel en 20 karaats goud) was echt heel bijzonder. Voor de gelegenheid kregen we het gerecht in een gouden doosje.dessert-768x384

Nu ik eenmaal bij Karel 5 binnen ben geweest, weet ik zeker dat ik nog eens terug zal keren. Zowel in de bistro als het restaurant. Misschien met mijn dertigste verjaardag… Het blijft voor mij namelijk wel een locatie voor speciale gelegenheden.

Karel 5 Gastro – Bistro – Events, Geertebolwerk 1, Utrecht

Bewaren

Delen is fijn!