Simone's Kitchen

Je lever: wat doet die allemaal?

Je lever: wat doet die allemaal | simoneskitchen.nl

Lever

Terugkijkend op biologieles kon ik me nog herinneren dat de lever het orgaan is dat ontgift. En het orgaan dat het meeste last heeft van een overmatig alcoholgebruik. Maar wat doet een lever nou eigenlijk allemaal en hoe kun je je lever het beste ondersteunen? Welke levensmiddelen vind je lever “lekker” en welke niet zo?

Wat doet je lever allemaal | simoneskitchen.nl

Je lever is een belangrijk orgaan en bevindt zich in het lichaam rechtsonder je longen. Het is tevens een zwaar orgaan met gemiddeld een 1,5 kilo gewicht. Na je huid het zwaarste orgaan in je lichaam. Kijkend naar het aantal functies van je lever is het na je hersenen ook nog eens het meest veelzijdige orgaan. Ook een orgaan wat in ons huidige Westerse voedingspatroon behoorlijk wat te verduren heeft. Teveel koffie, teveel alcohol, teveel suiker. Teveel eten in het algemeen en teveel eiwitten in het bijzonder.

Wat doet je lever?

Heel veel eigenlijk. Een korte opsomming:

  • Je lever zorgt ervoor dat aminozuren worden opgebouwd tot lichaamseigen eiwitten. Deze eiwitten worden vervolgens weer aan het lichaam afgegeven voor diverse toepassingen
  • Vetstofwisseling. Je lever produceert gal die nodig is voor het verwerken van vet. De gal wordt opgeslagen in de galblaas en afgegeven op het moment dat er vet gegeten wordt.
  • Opslag van glycogeen. Bij de verwerking van koolhydraten wordt het glycogeen opgeslagen in de lever en in de spieren om weer afgegeven te worden indien er energie nodig is.
  • Ontgiften en reinigen. Medicijngebruik, alcohol, restanten van bestrijdingsmiddelen… er zijn veel giftige stoffen die je naar binnen werkt op dagelijkse basis. Een belangrijke taak van de lever is het onschadelijk maken van die stoffen en ze weer afvoeren via urine en de galvloeistof.
  • Opslag van ijzer

Waar houdt je lever van oftewel hoe ondersteun je dit belangrijke orgaan?

Je snapt dus dat een gezonde lever letterlijk van levensbelang is. Overigens is het een uniek orgaan dat een regenererend vermogen heeft. Als er een stuk wordt verwijderd en de rest is nog gezond dan kan het weer aangroeien tot een volledig werkende lever.

Ondersteunende voedingsmiddelen:

Wat doet je lever allemaal | simoneskitchen.nl

  • Bittere groentes en fruit (witlof, spruitjes, avocado, andijvie, grapefruit. Ui-achtigen: bieslook, bosui, prei en ook alle radijssoorten (radijs, daikon, rettich).
  • Eet zoveel mogelijk biologisch of biologisch dynamisch. Je vermijd zo een overdaad aan bestrijdingsmiddelen.
  • Beperk zoveel mogelijk toevoegingen aan je eten in de vorm van e-nummers, geur- en kleurstoffen en conserveringsmiddelen.
  • Drink niet teveel alcohol, koffie en zwarte thee, maar weer wel genoeg water
  • Let op welke soorten vet je tot je neemt. Vet in de vorm van gefrituurd eten, vet in koekjes, chips en dergelijke is niet het beste vet. Beter is het om roomboter te eten, goede olijfolie, koudgeperste oliën en kokosolie (extra virgin) Een beetje vet bij elke maaltijd is leverondersteunend!
  • Dagelijks wat rauwkost bij de maaltijd.
  • Matig met rood vlees
  • Daarnaast is beweging en het uiten van je emoties ook leverondersteunend… Het spreekwoord ‘wat heb je op je lever’ is er niet voor niets.. 🙂

Een van mijn eigenschappen, ’s morgens een bakkie koffie bij het opstaan, is eigenlijk erg slecht voor de lever. Die moet dan meteen hard aan het werk… Misschien toch maar eens proberen te veranderen!

 

 

1 comment

  1. Pingback: Cholesterol, het verguiste vet.... | Simone's Kitchen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Subscribe

Schrijf je in voor nieuwe posts via email

Schrijf je in en ontvang het eerste hoofdstuk uit Heerlijke Chaos