Foto-opslag…. Het is mijn grootste nachtmerrie en om eerlijk te zijn ben ik al de nodige foto’s kwijtgeraakt door het crashen van harde schijven en meer van die ellende. Dus hoe zorg je nu in vredesnaam dat je al die prachtige reisfoto’s niet verliest? Om te beginnen met het slechte nieuws: een waterdichte methode is er volgens mij niet, dus ik doe vooral aan risico spreiding. Ik geef je hier wat opties! O en voor het geval je het afvraagt; ik heb alle onderstaande services zelf gebruikt of gebruik ze nog steeds…

Drinking at mom

Externe harde schijven

Dit is op zich een goede optie, maar… let wel op dat je een goede kwaliteit harde schijf koopt.  Ik ben ooit begonnen met harde schijven van LaCie. Ik had er 11. Slecht een daarvan werkt nog. Om maar wat te noemen. Momenteel werk ik met een Drobo (een Drobo is een systeem waarbij je een kastje hebt met meerdere harde schijven. Als er een crasht dan vangt de ander het op) , maar deze is erg duur voor een particulier. Regelmatig een schijf verversen kan het probleem ook oplossen.

Heb je niet waanzinnig veel foto’s dan kom je met cd’s branden ook een heel eind. Let op dat ook hier een risico is dat oudere schijven fouten gaan vertonen. Maar als ik even naar mijn eigen cd’s kijk; die doen het nog allemaal. En sommigen zijn meer dan tien jaar oud!

20090831-_MG_9777

DROPBOX

Dropbox is een handige tool om je foto’s op te slaan en te delen. Echt een mooi programma om je foto-albums te delen is het niet, maar wel handig om foto’s door te sturen naar anderen. Je kunt makkelijk albums delen en heel makkelijk synchroniseren tussen bijvoorbeeld je laptop en gewone computer. Foto’s die ik op reis op mijn laptop heb gezet stuur ik via dropbox vaak door en download die dan weer vanaf mijn computer. Nadeel van de folder van Dropbox op je computer is dat als je foto’s daarheen sleept ze ook niet meer op de harde schijf van je computer staan, maar alleen op dropbox. Ik vind dat zelf minder handig.

ZENFOLIO

Ik gebruik zenfolio al jaren en vind het een fijne en betaalbare cloudoplossing. Voor € 60,= per jaar heb je ongelimiteerd opslag en voor € 30,= heb je 4 GB opslag. Sinds kort heb je behalve de jpg uploads ook de mogelijkheid om de daarbij behorende RAW files te uploaden. Dit kost een bedrag per GB en is heel erg betaalbaar als je het redelijk houdt. Ik upload hier alleen alle afgewerkte (jpg) bestanden en de RAW alleen in sommige uitzonderings gevallen. Het opslaan van je RAW files is mogelijk vanaf het pakket van € 60 en kost 8.5 cent per GB.

20061003-IMG_6377

SMUGMUG

Ok, ze hebben de naam niet echt mee maar ik vind Smugmug wel een mooie oplossing voor je foto’s. Ten eerste kun je ze uploaden en bewaren op SMUGMUG maar er zit ook de mogelijkheid aan vast om een mooie website te maken waar je heel handig foto’s aan vrienden en familie kunt laten zien. Er zijn talloze thema’s om uit te kiezen en – na even wennen – heb je zo een website in elkaar gezet. Ik heb de mijne net veranderd dus nog work in progress maar zo kan het er ongeveer uitzien. Kosten per jaar voor unlimited opslag is € 40,= als je per jaar betaald en € 60,= als je per maand wilt betalen.

FLICKR

De basis voor Flickr is gratis tot – geloof ik – 1 TB. Dat is meer dan de meeste mensen ooit nodig hebben. Flickr is natuurlijk een volledige fotosharing site met groepen en communities en alles erop en eraan. Het hele pricing beleid van Flickr is me ook een beetje onduidelijk moet ik zeggen. Ik heb geen pagina met prijzen kunnen vinden voor diverse opties. Ik heb zelf een Flickr Pro account voor € 24,95 per jaar. Dit is met ongelimiteerde uploads. Geen RAW files

20090904-_MG_0187

SUGARSYNC

Het fijne van sugarsync is dat je op je computer een aantal folders aan kunt geven en die worden dan vervolgens automatisch gesynced met Sugarsync. Zo weet je altijd zeker dat die folders een goede backup hebben. Het grootste nadeel van deze service is de prijs. Voor slechts 250GB betaal je $ 99.99. Behoorlijk wat voor vrij weinig maar het werkt op zich wel goed. Omdat ik bij lange na nooit genoeg heb aan 250 GB heb ik uiteindelijk mijn trial account niet verlengd.

JUSTCLOUD

Over Justcloud was ik in eerste instantie behoorlijk enthousiast. Een vergelijkbare service als Sugarsync maar dan ook voor je externe harde schijven en alles wordt automatisch geupload als er veranderingen zijn. Ik ben dus heel lang bezig geweest om al mijn oude reisfoto’s en dergelijke te backuppen (is dat wel een woord??) naar Justcloud. Vervolgens kreeg ik een emailtje dat mijn account een business account moest zijn en of ik dat even wilde omzetten.

Ze claimen dat je unlimited data kunt uploaden maar gebruiken een zogeheten ‘fair use’ policy. Ben je een bedrijf dan heb je een business account nodig. En een business account is dan ineens zo’n € 150,= per maand in mijn geval (ik had op dat moment bijna 2TB aan data geupload!) Het grappige is dat ik weliswaar een eigen zaak heb maar de foto’s die ik had geupload waren allemaal mijn prive foto’s. Ja dat zijn er ook veel. Ik fotografeer al jaren en bewaar de raw files altijd. Veel reizen in combinatie met RAW… tel maar op. En op zich kon ik me nog wel vinden in hun redenering maar de starheid waarmee ze de mailtjes sturen en niet wilden luisteren naar wat dan ook… Daardoor ben ik echt zo verschrikkelijk afgeknapt op die lui.

20051017-20051017-276-bw

 

Dus let op als je met hun in zee gaat. De service – op zich – is geweldig maar maak niet de fout om teveel foto’s te uploaden want dan ben je de sigaar. Het hele grapje heeft mij een idiote hoeveelheid tijd gekost want het uploaden is makkelijker als het downloaden bleek al snel…

Mijn conclusie?

Wat je nodig hebt ligt uiteindelijk voornamelijk aan de hoeveelheid foto’s die je hebt en of je raw of jpg bewaart. En dan ligt het er vervolgens nog eens aan hoe belangrijk je het vind dat je foto’s niet verdwijnen. Ik ben fotograaf dus voor mij ligt het wat gevoeliger, maar de foto’s waar ik het meest waarde aan hecht zijn toch de persoonlijke foto’s. Als ik foto’s van een klant van twee jaar geleden kwijt ben dan lig ik daar geen nacht wakker van. Raak ik de foto’s kwijt van die ene topvakantie naar Costa Rica van een paar jaar terug dan is het een heel ander verhaal!

Mijn top 3 van de cloud services die ik gebruik of gebruikt heb zijn:

  1. ZENFOLIO
  2. SMUGMUG
  3. DROPBOX

Ik ben heel benieuwd naar jou bevindingen en hoe jij je foto’s veilig houdt!

Wil je meer weten over het veilig opslaan van je foto’s op reis? Check dan het artikel van Jenny van Ik Reis voor haar tips!

 

Delen is fijn!