Taken at iso 3200 on Canon 5D mark II

Als je het hebt over de belichting van een foto dan zijn er een aantal dingen van belang. Diafragma, sluitertijd en daarnaast de iso-waarde. In tegenstelling tot het analoge tijdperk kun je de iso waarde bij de digitale fotografie voor elke foto anders instellen als je dat zou willen.

De meeste mensen kunnen zich nog wel herinneren dat als je een fotorolletje kocht voor een zonnig land, dan kocht je een 100 asa rolletje. Ging je ’s avonds fotograferen of ergens heen waar het niet zulk mooi weer was dan kreeg je van de fotohandel een rolletje mee van 400 asa. Je had toen nog asa en din. Die zijn later samengevoegd tot de universele aanduiding van lichtgevoeligheid, ISO.

Omdat heel veel camera’s standaard staan ingesteld op de stand ISO auto, is niet iedereen zich bewust van de invloed van het licht op de iso en schieten vrolijk verder. Daar is op zich natuurlijk niks mis mee, maar wil je wat meer controle over hoe je foto eruit komt te zien dan is het wel handig om te weten wat iso doet, wat het voor- en nadeel is van een hoge vs een lage iso en wanneer je het dan moet veranderen.

Om te beginnen; er is geen goed of fout in dit geheel. Ik stem de hoogte van mijn iso af op de omstandigheden waaronder ik aan het fotograferen ben en zal altijd zoveel mogelijk proberen om de iso laag  te houden. Als ik fotografeer met mijn compact camera dan heb ik hem ook vaak op automatische iso staan.

Zoek de verschillen; vlnr

Zoek de verschillen; vlnr

Wanneer gebruik je een hoge en wanneer gebruik je een lage iso waarde?

Om te beginnen; een lage iso (vanaf iso 50/100 of 200) betekent dat je sensor een lage gevoeligheid voor licht heeft. Een hoge iso (800 of hoger) betekent dat je sensor gevoelig is voor licht en je langer kunt fotograferen zonder gebruik te hoeven maken van een flitser of statief. Ben je echter producten aan het fotograferen die niet weglopen; taarten of eten in het algemeen, dan is er geen reden om een hoge iso te gebruiken. Om de simpele reden dat een statief in dat geval een betere uitkomst biedt. Als je kijkt naar de drie foto’s hierboven dan kun je ook nog eens zien dat niet alle camera’s een gelijk resultaat geven als het gaat om fotografie met een hoge iso. Ik heb de foto’s verder niet gecorrigeerd op kleur of wat dan ook. Deze komen rechtstreeks uit de camera en voor het gemak heb ik ze ook alledrie op jpeg geschoten ipv raw. De linker is mijn spiegelreflex 5D, middelse is genomen met de G12 en rechts met de powershot D10. De goedkoopste camera (in dit geval de powershot D10) geeft op iso 1600 een slechter resultaat als de andere twee op iso 3200. Uiteraard is het niet helemaal een eerlijke vergelijking, want je mag ervan uit gaan dat een 5D vele malen beter presteert al de powershot. En doet dat gelukkig ook!!

100% vergroting

Maar gaan we de foto’s nu dichterbij bekijken dan zie je pas goed wat voor effect een hoge iso heeft.

100% vergroting

Zie je wat er gebeurt met de lijnen? Die worden minder scherp en vervagen. Om nog maar niet te spreken over de kleuren. Bij de D10 is dat effect nog veel erger als bij de G12 die weer meer korrel heeft. Nu zal het waarschijnlijk niet heel vaak voorkomen dat je je foto’s op een formaat van 100% gaat zitten bekijken. Op webformaat zijn de verschillen wel aanwezig maar een stuk minder dramatisch zoals je bij de eerste rij van drie kunt zien. En zeker als het gaat om sfeerfoto’s dan is een hoge iso niet per definitie slecht.

Hoge iso (1600) met compact camera op vakantie

Een foto zoals hierboven kun je nu eenmaal niet maken met een lage iso. Even aangenomen dat je niet met een statief op vakantie gaat, want aangezien ook hier niks beweegt had deze foto goed gemaakt kunnen worden met een statief en lage iso. Als je deze foto volledig inzoomt dan zie je dat er erg veel ruis is, maar in dit geval vind ik dat geen enkel probleem. Het ging me om het sfeertje wat om ons hotelletje heen hing en dat is – naar mijn mening – goed gelukt. Wat eigenlijk het allerbelangrijkste is als je bezig gaat met de instellingen van je iso; is dat je begrijpt wat er gebeurd en wat de consequenties zijn van een hoge vs een lage iso. Nog even de voor- en nadelen op een rijtje:

VOORDELEN HOGE ISO

  • snellere sluitertijden
  • dus minder bewogen beelden
  • ’s avonds of binnen fotograferen zonder flitser
  • bij gebruik van een flitser een betere verhouding tussen flitslicht en omgevingslicht (hierover in een latere post meer!)

Gizmo vraagt zich af waar ik nu weer mee bezig ben..

NADELEN HOGE ISO

  • Veel ruis
  • Minder mooie kleuren (worden snel flets en vaal)
  • Minder scherpe lijnen

Als je zo naar het rijtje kijkt dan lijkt het erop dat de voordelen hoger zijn als de nadelen.. 🙂 Maar let er vooral op wat je op de foto aan het zetten bent! En leer je eigen toestel kennen zodat je weet hoe jouw foto’s eruit zien met een hoge iso. Misschien is het wel heel acceptabel en vind je het belangrijker om te fotograferen zonder statief. Die keus is uiteindelijk aan jezelf! Veel succes en als je vragen hebt… je weet me te vinden!

 

 

Delen is fijn!