Intermittent fasting: nog niet zo lang geleden had niemand er ooit van gehoord en nu is het ‘the talk of the town’. Het schijnt zelfs het meest gezochte dieetwoord te zijn op google in 2019 en zoals het er naar uit ziet gaat Intermittent Fasting een goede toekomst tegemoet. Misschien heb jij in jouw goede voornemens ook wel iets opgenomen over IF en kun je niet wachten om al die magische gezondheidsvoordelen zelf aan de lijve te ondervinden.

intermittent fasting proberen

Nieuw onderzoek

Een nieuw onderzoek door neurowetenschapper Mark Mattson, gepubliceerd in de New England Journal of Medicine, (om het artikel te lezen moet je je inschrijven, maar is wel gratis) bekeek ook eerder onderzoek over intermittent fasting. Mattson is al 20 jaar een IF-er en bestudeerd de effecten van deze manier van vasten ook al ruim 20 jaar. De conclusie van het onderzoek en zijn review is dat de voordelen van Intermittent fasting niet alleen maar een nieuwe hype zijn.

Beginnen met Intermittent fasting kan echter wel een uitdaging zijn als je het nog nooit eerder hebt gedaan. Het is een verandering in een patroon wat je waarschijnlijk al je hele leven hebt volgehouden: ontbijten, lunchen, diner. Om dat te veranderen kan een geleidelijke aanpassing beter zijn en makkelijker om vol te houden. Ga je ineens van de standaard over op bijvoorbeeld een patroon van 16:8 dan kun je last hebben van honger gevoelens en irritatie, volgens Mattson een van de meest gehoorde klachten.

De 16:8 methode is de meest gebruikte vorm van Intermittent Fasting en houdt in dat je gedurende 16 uur per dag niet eet. Je maaltijden eet je dus in een 8 uur tijdsbestek. Je stopt bijvoorbeeld met eten om 8 uur ’s avonds en eet je volgende maaltijd pas om 12 uur de volgende dag.

Een andere vorm is de 5:2. In dat geval eet je vijf dagen in de week normaal. En gedurende 2 dagen eet je slechts een kleine maaltijd per dag.

Wennen aan een nieuw patroon van vasten (welke je ook kiest) kan twee weken duren voor je lichaam en geest eraan gewend zijn. Wil je nu geen last hebben van hongergevoelens en irritaties, dan adviseert Mattson om de vast-tijden langzaam aan te passen en niet ineens over te gaan op een strak vast schema.

Intermittent fasting proberen

Voordelen van Intermitten Fasting

De voordelen van regelmatig vasten zijn divers, maar er is nog steeds veel onderzoek naar deze relatief nieuwe manier van vasten gaande. Alhoewel nieuw misschien niet de juiste term is want voor onze voorouders was intermittent fasting niet een hip fenomeen maar een natuurlijke gang van zaken. Eten was niet altijd voorradig dus vasten was eenvoudigweg iets wat gebeurde als je niks ving of de oogst mislukte. Dus nieuw is het zeker niet maar in onze huidige maatschappij van overvloed is het wel een nieuwe manier.

Tot de voordelen hoort een regulering van de insuline niveau’s, een verbetering van cognitieve functies, gewichtsverlies en verbetering van hersenfuncties. Diverse studies die Mattson voor zijn onderzoek heeft bestudeerd lieten ook een verbetering van het geheugen zien bij volwassenen.

Het onderzoek naar IF staat nog in de kinderschoenen maar de resultaten tot nu toe zijn veelbelovend.

Hoe begin je met intermittent fasting

Wil je dit jaar ook eens aan de slag met intermittent fasting om te kijken of het wellicht iets voor jou is? Verander dan geleidelijk de vastperiode en ga niet meteen voor een strikt schema van 16:8 of zelfs 20:4. Stop met eten om 8 uur ’s avonds en kijk de volgende ochtend hoe lang je je goed voelt zonder te eten. Is dat om 10 uur? Eet dan een lichte snack en bouw het langzaam uit tot je door kunt zonder iets te eten tot 12 uur. Vind je het vervelend om elke dag je ontbijt over te slaan? Kijk dan of je misschien in het weekend een dag kunt nemen waarbij je slechts één lichte maaltijd eet.

Doe wat voor jou goed voelt. Niet iedereen is hetzelfde dus misschien past IF helemaal niet goed bij jou en jouw manier van leven. En dat is ook ok.

Lees ook: Intermittent fasting en intermitten fasting en de overgang

Delen is fijn!