Helpt Intermittent fasting als je in de overgang bent? De eerste tekenen zijn gunstig en hieronder vind je nog wat tips en tricks voor als jij het ook wilt uitproberen!

Intermittent fasting en de overgang | simoneskitchen.nl
Foto door Duet Postscriptum via Stocksy

Na een week

Ik moet het even kwijt hoor. Ik ben nu ruim een week bezig met intermittent fasting (of zoals ik altijd zeg duur woord voor niet ontbijten) en de eerste resultaten ben ik wel heel erg blij mee. Ik werd de laatste tijd helemaal gierend gek van de opvliegers en het nachtzweten. Ik sliep slecht, dreef elke nacht mijn bed uit en overdag ging het al niet veel beter. Ik probeerde van alles. Geen koffie drinken, geen wijn drinken, niet te pittig eten, Dr X, Y en Z homeopatische middelen enzovoort. Hormonen wilde ik niet slikken dus dat heb ik niet gedaan.

Intermittent fasting en de overgang

Affijn: vorige week maandag ben ik (officieel) begonnen met IF en man wat een verschil! Ik slaap als een roosje (ok voor mijn doen dan) en de opvliegers zijn niet helemaal weg maar heel erg veel minder. Echt zoveel minder dat je het amper nog een opvlieger kunt noemen. Ik krijg het wel warm, maar ik zweet niet meer zo idioot. Ik kreeg het voorheen ook nog eens flink benauwd tijdens een opvlieger, maar dat is ook niet meer het geval.

Ik had wel gelezen dat IF zou helpen met het uitbalanceren van de hormonen, maar na alle andere pogingen had ik de moed wel een beetje al opgegeven. We eten daarnaast natuurlijk ook gezond dus het is niet alleen IF maar voor zover ik nu kan bekijken maakt het alle verschil van de wereld. Ik ben een blij mens!

Maar hoe zit het nou eigenlijk met intermittent fasting en de overgang? Wat zijn de do’s en don’ts en is het voor iedereen weggelegd?

Voor iedereen anders

Het vervelende is eigenlijk dat er geen eenduidige regel is want als je intermittent fasting wil proberen in de overgang, zal het voor de een wel helpen en voor de ander niet. Uitproberen is in dit geval de beste oplossing.

Wil je beginnen met IF en weet je niet zeker of het wat voor jou is? Check dan in ieder geval even met je huisarts of het een goed idee is. Waar zou IF eventueel mee kunnen helpen?

Hormonen in balans

Een van de kenmerken van de overgang is natuurlijk dat je hormonen alle kanten op schieten. Door minder vaak te eten help je je lichaam om onder andere de productie van insuline en het groeihormoon te verbeteren. Hierdoor heb je kans dat je je beter voelt en het kan opvliegers en stemmingswisselingen verbeteren.

Bloedsuikerspiegel

Waar intermittent fasting sowieso in uitblinkt is het reguleren van je bloedsuikerspiegel. Heb je bijvoorbeeld insuline resistentie (en in de overgang heb je daar meer kans op, evenals op diabetes type 2) dan is het feit dat door IF je bloedsuikerspiegel stabieler wordt. Of dat nou komt door gewichtsverlies of door het feit dat je regelmatig vast? Daar zijn de geleerden het niet over eens, maar als het helpt dan helpt het. Check hier meer informatie hierover van het diabetesfonds.

Beter slapen

Wat voor mij het grootste verschil maakte was het feit dat ik dankzij Intermittent fasting beter ging slapen. Ook denk ik doordat ik ’s avonds laat geen snacks meer at werd alles wat stabieler, voelde ik me beter en ging mijn energie niveau wat minder op en neer.

Check hier ook dit artikel van Juglen Zwaan.

Wat is Intermittent fasting?

Delen is fijn!