logo[3]

Suus van Food Bandits ken ik eigenlijk nog helemaal niet zo lang, maar soms heb je dat gewoon he; dan zie je een blog en dan ben je meteen om… Dat had ik met Suus; de fotografie, maar ook de verhalen spreken me enorm aan. Want wat ze doet, doet ze – volgens mij – met overgave. Haar blog vind ik dan ook persoonlijk en bijzonder. En de recepten! Nou ja, alleen dat is al een reden om er zeker een kijkje te gaan nemen. Ken je Suus dus nog niet, haar blog is Food Bandits
fijne foto van vegan appelcake

Hoe lang blog je al en ben je meteen begonnen met het maken van foodfoto’s of kwam dat later pas?

Ik blog al een paar jaar. Ik ben begonnen met een blog over gave dingen die ik vond op internet, dit was een tijd voor pinterest en ik wilde dat graag delen. Ook maakte ik daarnaast een site waarbij ik cupcakes verkocht. Maar met 3 bestellingen was dat niet echt succesvol te noemen maar ik leerde wel over het maken van een site en de basis technieken in de fotografie. Toen maakte ik een blog waarbij ik eigen content en secondhand door elkaar deed. En daarna kwam Studio Jopie, hier maakte ik alles zelf, samen met een vriendin. Studio Jopie ging over boeken, vintage en creatief zijn op je eigen manier. Deze blog heeft mij zoveel gebracht en geleerd dus toen de vriendin op wereldreis ging dorst ik echt door te zetten naar een volledige eigen blog met mijn grote liefde voor lekker eten.

Een foto van toen Suus net begon met fotograferen
Een foto van toen Suus net begon met fotograferen

Wat voor apparatuur gebruikte je in het begin en wat gebruik je nu?

Ik ben begonnen met een kleine digitale camera en uiteindelijk heb ik geïnvesteerd in een spiegelreflexcamera camera. Een Canon 450 D, hij is al een paar jaar oud en ik ben nu aan het sparen voor extra lenzen. Met name een macro lens die geschikt is foodfotografie. Met de huidige lens is het moeilijk om mooie detail shots te maken zonder dat je het idee hebt dat alles bol wordt gemaakt. Maar mijn advies is met elke camera gewoon beginnen en oefenen, oefenen, oefenen, ik leer ook echt nog van elke shoot.

Heb je jezelf alles aangeleerd of heb je workshops en dergelijke gevolgd?

Mijn man Johann heeft een basis cursus fotografie gedaan. Hierbij krijg je uitgelegd wat bijvoorbeeld de ISO doet. Mijn man fotografeert ook heel veel voor Food Bandits en we doen het echt samen. Maar zodoende heb ik wat meer geleerd over de camera. Verder heb ik mezelf alles aangeleerd en veel al op gevoel. Toch ben ik wel workshops gaan geven over bloggen omdat ik zelf echt elke valkuil heb genomen die erbij hoort en ik het te gek vind om aan mensen uit te leggen hoe je een goede set up voor een blog kan maken! En dat html vreselijk is maar ook echt wel te doen als je weet waar je moet zoeken. Zelf zou ik graag de design cursus willen doen van de blog Design Love Fest en graag nog eens een cursus over foodstyling, dit lijkt mij ook echt super-leuk.

fijne foto van vegan appelcake1

 Kun je omschrijven wat je huidige set-up is voor het maken van foto’s voor je blog? (super als je hier een foto hebt van een achter de schermen iets )

Vroeger pakte ik wat dingen bij elkaar en ging ik fotograferen maar nu denk ik van te voren na wat voor soort stijl, licht en uitstraling ik wil voor een shoot. Ik moet echt meer geïnspireerd zijn. Dan afhankelijk van het licht leg ik de spullen klaar, dan plaats ik pas het eten erbij en dan ga ik fotograferen. Ik gebruik vaak een groot wit schildersdoek van de Action om op de juiste manier bij te lichten of om schaduwen te voorkomen. Vaak wordt het één grote gezellige rommel en als de foto’s af zijn dan gaan we lekker eten. Vaak bespreken we dan het recept nog na met wat er vermeld moet worden bij de blogpost of wat de volgende keer beter kan.

achter de schermen

Heb je een special process dat je gebruikt voor het maken van de foto’s of is het meer een spontane actie.

Ik moet er dus wel meer over nadenken. Ik laat mij vooral inspireren door Pinterest en dan dus niet dingen nadoen maar een bepaalde sfeer bij een foto gebruiken.

Met wat voor soort licht werk je het liefste? Daglicht, kunstlicht en als het daglicht is wat voor soort?)

Daglicht en het liefst in de ochtend. En ook niet teveel zon dat werkt helemaal niet. Licht bewolkt dat werkt voor mij het beste. Maar ik ga het hele huis door met mijn eten, op zoek naar het beste licht en dan lig ik weer ergens op de grond te dweilen om een foto te kunnen maken.

fijne foto healthy flapjack

Wat was voor jou het ‘aha’ moment als het gaat om eten fotograferen? Even aangenomen dat je niet meteen zo goed was als je nu bent!)

Nou meer een tip in het algemeen bij bloggen en dat is echt ( het klinkt cheesy) maar blijf bij jezelf en laat je door anderen inspireren maar ga niet teveel vergelijken. Als je iets maakt wat jij te gek vindt dan komt het vanzelf wel goed met de bezoekersaantallen en de kwaliteit van je blog. Ik snap dat het leuker is als mensen komen op je blog maar het is hard werken. Ik blog echt zodat ik los kan gaan met mijn creativiteit en omdat ik eten zo lekker vind. Maar elke blogger, nou ja bijna elke blogger begint met niet zulke goede foto’s en 10 bezoekers per dag. Vaak de mensen die een enorm succes hebben zijn bijvoorbeeld professional of hebben een goed netwerk. En mijn vader zegt altijd maar weer: ‘niets is wat het lijkt.’

Wat is een punt waar je nog graag aan zou willen werken?

Oh ik zou nog veel meer willen leren over licht en wat er allemaal mee mogelijk is. En ik vind mijn foto’s veel te geel maar ik kom toch telkens weer terug op een warme uitstraling en ik zou graag willen leren om beter met een statief te fotograferen, vaak pak ik het er heel braaf bij en dan geef ik na een paar minuten weer op, terwijl veel foto’s heel erg scheef zijn hahaha.

Heb je tips voor beginnende foodbloggers die hun foto’s graag willen verbeteren?

Ga oefenen en ook al zijn de eerste 600 foto’s lelijk dan is nummer 601 wel goed. Mijn computer staat ook vol met belachelijke foto’s maar zo leer je het wel. En vraag eens aan iemand anders wat er beter kan. Dat ik net begon met Food Bandits heb ik een foto geplaatst op de Foodbloggers-groep op Facebook en om advies gevraagd. Van de meer ervaren bloggers zoals Kayotic Kitchen en Nombelina kreeg ik onwijs goede tips waar ik gelijk mee aan de slag ben gegaan. Maar je kunt dit ook aan een vriendin vragen die er meer kijk op heeft. En probeer dingen lekker uit, ik ben duidelijk geen professionele fotograaf maar al doende leert men.

ik en teckel Moos

Wie zijn jouw grote voorbeelden ? (foodbloggers of food fotografen)

De meeste inspiratie haal ik echt van pinterest en instagram maar de blogs die ik nog volg zijn Hortus Cuisine (http://hortuscuisine.com/), Local Milk (http://localmilkblog.com/), Dolly and Oatmeal (http://www.dollyandoatmeal.com/) en My name is Yeh (http://mynameisyeh.com/). Qua Nederlands foodbloggers Maura van Yellow Lemon Tree (http://yellowlemontreeblog.com/), Marleen van Eten uit de Volkstuin (http://etenuitdevolkstuin.nl/) en Door van Dooreten (http://www.dooreten.com/). Verder wordt ik ook echt enorm geïnspireerd door mooie bladen en concepten zoals Kinfolk (http://www.kinfolk.com/) en Cereal magazine (http://readcereal.com/) en in Nederland absoluut de ELLE Eten (http://www.elleeten.nl/) Qua food fotografie vind ik het werk van Nicole Franzen (http://www.nicolefranzen.com/) zo mooi en van Peter van Souvlaki for the soul (http://souvlakiforthesoul.com/).

Nog iets anders dat je graag wilt delen?

Als je lekker wilt bloggen gewoon doen. En denk na over wat jij te gek vindt en maak een concept waarin je ook vormgeving en doelgroep in betrekt, leer van de comments van je bezoekers en maak iets waar jij blij van wordt.

Delen is fijn!