Hoe ik voor de eerste keer op het blog van Maura terecht kwam weet ik al niet eens meer, maar ik viel wel meteen voor haar stijl van fotograferen. En niet alleen dat, ze schrijft ook nog eens leuk. Ik volg Maura inmiddels al een tijdje en je ziet haar fotografie met sprongen vooruit gaan. Tijd dus voor een interview voor de foodblogger inspiratie serie.. 😉 (O en als je dan toch een kijkje gaat nemen, kijk dan meteen even naar al die overheerlijke recepten. Want dat is ook niet onbelangrijk!)

Maura schrijft op haar blog Yellow Lemon Tree

1. Hoe lang blog je al en ben je meteen begonnen met het maken van foodfoto’s of kwam dat later pas?

Ik blog sinds februari 2013, dus nu ruim een jaar. Yellow lemon tree ben ik begonnen om voor mezelf bezig te blijven met fotografie. Toen Toen mijn vriendinnetje Marlous van de blog Last days of spring bedacht dat ik ook maar een blog moest beginnen, zodat ik mijn recepten kon delen, vond ik dit eerst een gek idee. Nu, ruim een jaar later, zet ik alles wat ik eet op de foto en kan ik niet wachten om recepten waar ik enthousiast over ben te delen. Alle foto’s heb ik vanaf het begin zelf gemaakt, aangezien mijn blog juist een manier was om bezig te blijven een van de dingen die ik het liefst doe: fotograferen.

Een oude foto! Zo is Maura ooit begonnen...
Kikkererwtenburgers met bieten en geitenkaas. Het recept heb ik van mijn blog gehaald, omdat ik de foto’s erbij niet mooi meer vind. Best ernstig, mijn perfectionisme. Dit terwijl het een heerlijk recept is geïnspireerd op de eerste veggieburger die ik ooit at in Australië. Het is een van de eerste recepten die ik plaatste op mijn blog (ik was toen precies één jaar terug uit Australië). Wel leuk om te zien dat ik toen ook al burgers maakte. Ik ga het recept gauw opnieuw maken en weer terugzetten.

2. Wat voor apparatuur gebruikte je in het begin en wat gebruik je nu?

De camera die ik gebruik is mijn oude vertrouwde Canon 400D. Deze camera kreeg ik voor mijn 18e verjaardag en het behalen van mijn examen van mijn ouders. Best een oud model dus, want ik maak er al bijna zes jaar foto’s mee. Wat wel nieuw is zijn de lenzen die ik gebruik. Lange tijd fotografeerde ik met de standaard kitlens, maar toen ik afgelopen zomer naar Thailand ging, besloot ik te investeren in twee lenzen: de Canon 50 mm f1.8 en de Canon 15-85 mm.
Nog elke dag heb ik hier zoveel plezier van. De 50 mm is een lichtgevoelige lens en maakt geweldige foto’s met veel scherpte diepte en met de 15-85 mm hoef ik niet te wisselen, omdat ik daarmee zowel groothoek als zoom heb. Ideaal ook op reis.

Maura aan het werk
Maura in actie. Ik maak met mijn telefoon een foto voor Instagram. Ook hier zie je weer dat de setting geïmproviseerd en dat ik op een krukje sta om van bovenaf een foto te kunnen maken (gelukkig niet in pyjama ;)).

3. Heb je jezelf alles aangeleerd of heb je workshops en dergelijke gevolgd?

Al van jongs af aan ben ik bezig met fotografie. Zo kreeg ik op mijn zesde van mijn ouders een super basic cameraatje (met rolletje toen nog) en ik heb aan het begin van de middelbare school een fotografiecursus gevolgd waarbij je zelfs nog je eigen foto’s moest ontwikkelen in een donkere kamer.

Toen ik voor mijn 18e een spiegelreflex camera kreeg, heb ik de eerste paar jaar op de automaat geschoten. Voor mijn reis naar Australië wilde ik toch eindelijk eens de basisfuncties van mijn camera leren. Ik ben toen begonnen met een basiscursus fotografie en vond het zo leuk dat ik ook nog de vervolgcursus en cursus compositie heb gevolgd. Tijdens deze cursussen heb ik één keer een foto gemaakt van een espressokopje (die ook nog werd tentoongesteld), maar verder waren de lessen op andere thema’s gericht, zoals landschap, portret en architectuur.

hartige worteltaart met geitenkaas en appel (klik op foto om naar recept te komen!)
hartige worteltaart met geitenkaas en appel (klik op foto om naar recept te komen!)

Het fotograferen van specifiek eten heb ik mezelf dus aangeleerd, maar de basis had ik al wel. Qua compositie doe ik – ondanks dat ik wel een cursus heb gevolgd – alles op gevoel. Misschien dat ik onbewust de compositieregels meeneem, maar ik zou niet kunnen zeggen waarom ik iets op een bepaalde manier neerleg. Ik stijl het gerecht gewoon hoe ik het mooi vind en maak dan een foto.

Binnenkort ga ik de Meet the Blogger masterclass foodstyling volgen. Ik kijk er erg naar uit, want ik denk dat ik hier nog zoveel ga leren.

4. Kun je omschrijven wat je huidige setup is voor het maken van foto’s voor je blog? (super als je hier een foto hebt van een achter de schermen iets )

Mijn setup bestaat uit mijn kamer met eettafel, een kast vol servies, oude bordjes (de meeste zijn erfstukken van oma’s en oudtantes), stukken stof, houten planken en theedoeken. Helaas heb ik geen super fancy studiokamer met lichtkappen. Ik kook in een studentenkeuken (die we met z’n vieren delen) en de foto’s maak ik op mijn studentenkamer of soms bij mijn ouders thuis. Op de eettafel, de grond of een stoel maak ik dan de setting.

Setup van Maura is simpel en bewijst maar weer eens dat je niet veel nodig hebt om een mooie foto te maken!
Hier zie je mijn eettafel, met daarop dat roze kleed omgedraaid en op de achtergrond een stuk van een houten vloer. Zo zie je hoe ik op mijn kamer de foto’s maak.

5. Heb je een special process dat je gebruikt voor het maken van de foto’s of is het meer een spontane actie.

Vaak bedenk ik tijdens het koken op welk bordje of welke ondergrond ik het gerecht op de foto ga zetten. Ik heb niet echt een vaste routine. Het enige wat ik nooit doe is fotograferen met kunstlicht. Ik ben daarom blij dat het weer zomer wordt en langer licht is buiten. In de winter kookte ik vaak ’s middags al en zette het gerecht dan op de foto of ik fotografeerde de volgende dag een restje. Dit is niet ideaal en ook niet altijd leuk en sommige gerechten smaken niet opgewarmd. Rechtstreek uit de pan is toch het lekkerst. Gelukkig is mijn omgeving inmiddels wel gewend aan wachten met eten, omdat ik het gerecht eerst op de foto wil zetten.

6. Met wat voor soort licht werk je het liefste? Daglicht, kunstlicht en als het daglicht is wat voor soort?)

Mijn favoriete licht is daglicht (ik fotografeer nóóit met kunstlicht en ik heb een hekel aan flits). Mijn kamer is gelegen op het westen. Overdag is het dus wat donkerder, maar door de enorme ramen aan de zijkant van mijn kamer, heb ik mooi zijlicht. Met tegenlicht fotograferen kan ook erg mooi zijn.

Rabarber muffins met sinaasappel en havermout
Rabarber muffins met sinaasappel en havermout (klik op foto voor recept!)

7. Wat was voor jou het ‘aha’ moment als het gaat om eten fotograferen? Even aangenomen dat je niet meteen zo goed was als je nu bent!)

In het begin fotografeerde ik horizontale foto’s, omdat dit beter in de lay-out van mijn blog paste. Op een gegeven moment maakte ik een staande foto en toen dacht ik ‘HA’, dit is veel mooier dan liggend. Dat was voor mij dus wel een aha-moment. Sindsdien maak ik bijna alleen nog maar foto’s in de lengte. Op de een of andere manier komt het eten dan toch het best uit.

8. Wat is een punt waar je nog graag aan zou willen werken?

Ik wil graag over mijn haat tegen kunstlicht en fotograferen met flits komen en leren om ook zonder daglicht mooie foto’s te maken. Nu gebeurt het vaak dat een lekker gerecht niet op de blog komt, omdat het te donker is voor een foto.
Ik stel wel erg hoge eisen aan mijn foto’s, wat soms jammer is omdat ik een gerecht dan niet post omdat ik de foto’s niet mooi vind. Daarnaast heb ik geen statief, dus hier zou ik graag mee gaan werken want dat maakt het fotograferen een stuk gemakkelijker denk ik. Ook wil ik weer analoog gaan fotograferen en eindelijk eens mijn Lomography camera onder de knie krijgen.

Profielfoto Maura

9. Heb je tips voor beginnende foodbloggers die hun foto’s graag willen verbeteren?

Het belangrijkst is creatief zijn. Je hoeft echt geen fancy keuken of camera met alles erop en eraan te hebben. Natuurlijk is een spiegelreflex camera wel handig, maar ook met een basic kitlens kom je al heel ver. Ook een tip is creatief zijn met materiaal. Ik heb bijvoorbeeld een felroze gekleurde mat, maar de onderkant is beige en perfect als “tafelkleed”. Ook draaide ik een groen geverfde kist eens op z’n kop: de onderkant was geweldig mooi hout. Kijk dus ook eens onder dingen.
Verder gebruik ik een stuk van een vloer die weggegooid zou worden en een plank die ik vond op straat. Als je een beetje buiten kaders denkt, kun je van alles om je heen wel een mooie onder- of achtergrond maken. Ga ook eens langs de kringloopwinkel voor servies of kijk eens achterin de keukenkastjes (daar vind je vaak de mooiste vondsten).

10. Wie zijn jouw grote voorbeelden ? (foodbloggers of food fotografen)

Mijn lijst met inspiratie is eigenlijk oneindig, want er bestaan zoveel goede foodbloggers met geweldige foto’s en elke dag ontdek ik weer nieuwe blogs. Wat ik belangrijk vind bij food foto’s is dat je gelijk zin krijgt om naar de markt te gaan en te gaan koken. Dat hoop ik met mijn eigen foto’s ook te bereiken.

Mijn favoriete foodblogs komen vooral uit de Scandinavische landen en Australië. Als ik een selectie moet maken dan zijn mijn lievelingsfoodbloggers: Helena Ljunggren, Green Kitchen Stories, Linda Lomelino, Hipsterfood, Little upside down cake, Sprouted Kitchen, Tartelette, My New Roots, the Vanilla Bean Blog, Katie Quinn Davies en the Food Club. Nu ben ik waarschijnlijk nog de helft vergeten. Uit Nederland staan Suus van Food Bandits en Marleen van Eten uit de volkstuin samen op nummer één.

11. Nog iets anders dat je graag wilt delen?

Allereerst dat ik me enorm vereerd voel dat ik een plekje heb gekregen in deze blogserie. Nog steeds word ik altijd zo vrolijk van alle lieve en leuke reacties op mijn foto’s en recepten. Het leukst vind ik dat mijn foto’s en recepten anderen enthousiast maken om ook te gaan koken.
Ik krijg vaak vragen over mijn foto’s van mensen die ook graag een foodblog willen beginnen. Ik zeg: doen! Laat het ontbreken van middelen je niet weerhouden. Ik zelf woon ook in een studentenhuis met een shabby keuken. Ik moet vaak om mezelf lachen hoe ik erbij sta als ik foto’s maak van de gerechten, vooral als ik in mijn onzi met sloffen en al op de tafel klim om van bovenaf een foto van een gerecht te maken. Op dat soort momenten zou iemand me eigenlijk bezig moeten zien haha.

Ik hoop dat jullie iets hebben aan deze kleine inkijk achter de schermen van Yellow Lemon Tree.

Liefs, Maura

Delen is fijn!