Inspiratie op zaterdag – Jenn van jenncuisine

Note: Jenn is gestopt met bloggen en alle voorbeeldfoto’s waren gelinkt met haar Flickr pagina die inmiddels niet meer bestaat. Ik heb het interview laten staan maar het merendeel van de foto’s zijn niet meer beschkbaar.

Ik leerde Jenn kennen tijdens die herdenkings waardige workshop Plate to Page in mei 2011. Dezelfde workshop waar ik Meeta leerde kennen en nog een flink aantal andere geweldige foodbloggers, waarvan ik er een aantal nog steeds regelmatig zie of in ieder geval contact mee onderhou. Wat mij bij Jenn vooral opvalt is haar enorme leergierigheid. Ze is het type persoon dat een bepaalde foto ontelbare keren overdoet, net zolang tot ze iets onder de knie heeft of krijgt. En ik kan daar enorme bewondering voor hebben. Als bij mij iets niet lukt, wil ik het nog wel eens gewoon opgeven, maar zo niet Jenn. En dat het zijn vruchten afwerpt kun je zien aan de bijgaande foto’s. Ik ben fan van haar kleurrijke foto’s en je moet ook eens kijken naar haar prachtige landschaps fotografie!

Jenn blogt op Jenn Cuisine

Carrot Soup Diptych

Hoe lang blog je al en ben je meteen begonnen met het maken van foodfoto’s?

Ik ben mijn glutenvrije blog, Jenn Cuisine, in 2008 begonnen en ja ik heb sinds die tijd ook foodfoto’s gemaakt. De eerste paar posts waren alleen tekst, maar toen ik iets comfortabeler werd met het zelf foto’s van eten maken is dat snel veranderd. Ik heb nu mijn eigen portfolio site voor mijn fotografie (http://jennoliver.com) en ik heb de gelegenheid gehad om te werken voor het tijdschrift  Simply Gluten Free magazine in het afgelopen jaar wat erg leuk is geweest .

Wat voor apparatuur gebruikte je in het begin en is dat veranderd?

Ik ben begonnen met een compact camera – de Nikon coolpix P4 (met wel vier megapixels! ;)) Ik gebruik nu een spiegelreflex. Op het moment een Nikon D800 met een aantal verschillende lenzen plus een statief. Mijn meest gebruikte lenzen zijn de 105mm macro en de 24-70 f/2.8 lens.

Heb je jezelf alles aangeleerd of heb je ook workshops en dergelijke gevolgd?

Het meeste heb ik mezelf aangeleerd – in ieder geval het technische aspect met settings en dergelijke. Ik heb tevens een hoop online geleerd, door veel te lezen en te experimenteren. Ik heb nog steeds een lijst met online resources  die ik bij hou en waar ik veel van geleerd heb of waar ik denk dat anderen veel van kunnen leren.

Sinds die tijd heb ik ook een aantal workshops gevolgd. Ik volgde een fotografie les van mijn vriend Dario Milano waar ik alles leerde over licht en flits en ik heb sindsdien drie workshops gevolgd voor wat creatieve inspiratie. Plate to Page in Weimar, Germany (2011), een workshop door Simone en Meeta in Amsterdam afgelopen jaar en eentje met  Tim Clinch afgelopen jaar in Spanje.

Kun je jouw huidige setup beschrijven voor het maken van foto’s?

Meestal is mijn setup vrij basic. Ik gebruik mijn eettafel en schuif een beetje met het meubilair in ons kleine appartement. Ik vind het ook prettig om te fotograferen op mijn keukenblad alhoewel het vrij ver verwijderd is van een bron van natuurlijk licht dus die beelden zijn vaak gemaakt met kunstlicht.

90% van de tijd wordt de foto zo gemaakt dat de held van de foto op de een of andere manier verlicht is met tegenlicht en ik heb een reflector of iets in die trant tegenover de lichtbron.

Setup en de resulterende beelden hiervan:

 

 

 

 

 

 

 

Heb je een standaard process dat je gebruikt voor het maken van foto’s voor je blog? Of zijn het last minute beslissingen of plan je alles tot in de puntjes (of allebei?)

Een beetje van allebei denk ik. Als het voor een klant is zal ik moodboards en schetsen maken van tevoren, vooral als het aankomt op styling en compositie. Ik doe dan ook vaak een testshot met de styling om er zeker van te zijn dat het estetisch verantwoord is wat ik in gedachten heb. Ik vind dit heel belangrijk omdat eten vaak een korte levensduur heeft, zoals met gesmolten kaas of ijs en je dus snel moet kunnen schakelen.

Voor mijn blog heb ik meestal een idee in mijn hoofd en test ik het licht terwijl het eten kookt/bakt. Dan zet ik het eten in de set, neem een foto, en eet het op. Ik ben erachter gekomen dat dit het beste werkt met een hongerige man en baby die echt niet zo geduldig zijn dat ik uitgebreid met mijn eten kan spelen en het eten koud wordt.

Aan welk type licht geef je de voorkeur? (daglicht, kunstlicht. En als het daglicht is wat voor soort daglicht?)

Ik heb geen problemen om met kunstlicht of met daglicht te werken. Veel van de adviezen voor beginnende food fotograferen is dat ‘daglicht het beste is’ maar ik vind dat over het algemeen een iets te eenvoudige opmerking. Natuurlijk licht, op de juiste manier gecontrolleerd is prachtig. Natuurlijk licht, wat direct op je eten schijnt en te fel is, is dat niet. Hetzelfde gaat op voor kunstlicht. Wat ik zo fijn vind aan kunstlicht? Het maakt niet uit wat voor tijd van de dag of nacht ik een foto wil maken; ik kan altijd dezelfde foto maken onafhankelijk van de omstandigheden. Ik kan foto’s maken midden in de winter. Ik ben niet afhankelijk van de zon die verstoppertje speelt achter een wolk or een regenstorm die al het licht wegvaagt. Als ik de hoek van inval van het licht wil veranderen dan kan ik dat doen zonder mijn hele setup te moeten veranderen. Kost het meer tijd en geld? Jazeker. Neemt het tijd in beslag om het te leren? Ja ook. Maar dat geld voor alles in de fotografie. Om je alleen te beperken tot natuurlijk licht is in mijn ogen wat te beperkend.

 

Is de kwaliteit van het licht anders? Ja en nee. Het ligt er allemaal aan in hoeverre je het controleert. Sommige van mijn favoriete foto’s in mijn portfolio zijn gemaakt met natuurlijk licht en sommige met kunstlicht. Dat maakt de een niet beter dan de ander.

Voorbeelden van natuurlijk licht:

 

 

Voorbeeld van kunstlicht:

 

Flits aan de linkerkant, natuurlijk licht aan de rechterkant:

 

Natuurlijk licht aan de linkerkant, kunstlicht aan de rechterkant:

 

Wat was jouw aha-moment met het fotograferen van eten? even aangenomen dat je niet meteen zo goed was als nu…:)

Voor mij komt het ‘Aha” moment met oefening. In het begin heb ik heel veel tijd gespendeerd aan het het fotograferen van een kom met eten op een tafel op verschillende momenten van de dag met verschillende hoeken, om te zien hoe het licht werd gereflecteerd van het eten. Ik weet niet meer wanneer maar op gegeven moment realiseerde ik me dat – hoewel het eten het onderwerp is – het doel van foodfotografie niet is om het eten te documenteren maar om eten als een middel te gebruiken om te laten zien hoe het licht met het onderwerp speelt en om schoonheid te vinden in het gebruiken en controleren van dat licht. Dus dat is waar ik altijd eerst op focus; licht.

Wat is hetgeen je nog graag zou verbeteren?

Ik ben altijd op zoek om mijn compositie, foodstyling en belichting te verbeteren. En dat zal waarschijnlijk altijd wel zo blijven.

Heb je een paar tips voor beginnende foodbloggers die hun foto’s willen verbeteren?

Let op de details en neem de tijd. Als je moet haasten omdat je een hongerige familie hebt zitten wachten, dat ben je niet in de beste positie om te werken aan het verbeteren van je vaardigheden. Je moet wat tijd nemen om serieus te werken aan je kwaliteiten en denk na over elke element en elke factor die belangrijk is voor je foto’s.

Het is ook belangrijk om constructieve kritiek te krijgen. Foodbloggers vinden het vaak leuk om elkaar te ondersteunen en er zijn en er zijn een hoop groepen die dol zijn op het geven van complimenten, wat leuk is voor de aanmoediging en voor je zelfvertrouwen, maar het is ook belangrijk om iemand te vinden die serieuze kritiek geeft. “Ziet er heerijk uit!” is leuk om te horen maar zorgt er niet noodzakelijkerwijs voor dat je een betere fotograaf wordt.

Wie zijn jouw voorbeelden? (foodbloggers of food fotografen)

het is moeilijk om deze lijst kort te houden maar ik doe mijn best!

Dietlind Wolf

Alessandro Guerani

Chris Court

Jennifer Davick

Vanessa Rees

Nicole Franzen

Jenn van jenncuisine

Jenn van jenncuisine

Ontvang gratis het eerste hoofdstuk van Heerlijke Chaos!

Als je je inschrijft voor de emaillijst ontvang je - behalve de regelmatige nieuwsbrief - gratis alle 12 recepten en foto's uit het eerste hoofdstuk (Slow) van mijn boek Heerlijke Chaos!

We sturen geen spam. Uitschrijven kan op elk moment Powered by ConvertKit
Simone van den Berg

Simone van den Berg

Food- and travelblogger. Houd van goed eten (wie niet?) Reist ook graag de wereld over om smaken en culturen te ontdekken. In het dagelijks leven foodfotograaf, receptontwikkelaar , reisfanaat en kattengek. Soms op een missie om gezonder te gaan leven. Altijd dan weer afgewisseld met perioden van belachelijk decadente desserts. Woont samen met Tom (aka de dude) en hun twee katten Humphrey en Buffy in het midden van het land.

9 comments

  1. Leuk om te lezen weer! Ik vind vooral ook de foto’s erbij, van zo’n hele stellage, erg leuk om te zien. Kan ik vast kijken hoe zoiets moet (ik moet echt eens een statief aanschaffen). De blog van Jenn kende ik nog niet, maar ga gelijk even kijken.

  2. Heel leuk en weer wat geleerd. Ook als ik van bovenaf fotografeer doe ik dat op verhoging. Is niet nodig :_) Soms moet je met je neus daar even bovenop gedrukt worden. Ik kende Jenn’s blog overigens nog niet, maar ik ga haar zeker vaker bezoeken!

  3. Het lezen van Inspiratie op zaterdag is al een echt terugkerend ritueel van mijn zaterdag….

  4. Oh, die foto met de kaasjes… prachtig! En bij die zw/w foto van de vijgen heb ik even een “aha” moment. Wat ziet dat er fantastisch uit. Ik ben altijd erg gefocust op kleur maar dat hoeft natuurlijk niet. Alleen naar structuren kijken kan ook. 🙂 Het was leuk om te lezen, Simone!

  5. Wat jammer dat hier de foto’s bijna allemaal weg zijn. Ik zie ze tenminste niet, op de eerste en de laatste na. Ligt dit aan mij of is er iets mis?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *