Hosting – waar moet je op letten?

Als je een eigen domeinnaam hebt aangekocht en je wilt (bijvoorbeeld) wordpress installeren op je domein, dan heb je een eerst een hosting bedrijf nodig.
Een hosting bedrijf zorgt ervoor – simpel gezegd – dat jij jouw eigen stukje ruimte op het internet hebt. Een eigen stukje met daarbij horende zogeheten bandbreedte en opslagruimte.
Die opslagruimte heb je nodig om al je foto’s, tekst en ander materiaal op te slaan en die bandbreedte heb je dan weer nodig om het verkeer te kunnen verwerken van jouw site.
Klinkt allemaal simpel genoeg maar het kiezen van een host is niet zo eenvoudig. Er zijn zo ontzettend veel hosting bedrijven, dat het nagenoeg onmogelijk is om ze allemaal hier te bespreken maar wat we wel gaan doen is een aantal opties doorlopen en daar een hosting noemen die je zou kunnen kiezen.

canstockphoto5430959-e1388768402749


Esmée stelt bijvoorbeeld hele andere eisen aan een hosting bedrijf als ik. Esmée zit bij Ermis en zal daar ook over vertellen en ik zit bij Synthesis.
Het grootste verschil tussen die twee (behalve de prijs en het feit dat de een in de US zit en de ander in Nederland) is dat Synthesis een voorbeeld is van managed hosting.
Dat houdt in dat je hosting bedrijf problemen voor jou oplost. Kom je ergens niet uit dan helpen ze je. Foutje in je config? Die fixen ze voor je. Zit er dus een fout in je wordpress installatie dan lossen zij dat voor je op. Jij kunt rustig een kopje koffie drinken en achterover leunen. (Nou ja, en op je nagels bijten)
Een ‘normaal’ hosting bedrijf doet ook veel voor je maar ze zijn niet allemaal even ‘gebruiksvriendelijk’. Es’ is heel tevreden over Ermis en kosten technisch is dat een uitstekende optie denk ik.

Reality check

Elk hosting bedrijf beloofd gouden bergen als je je bij hen aanmeldt. Logisch want er zijn er zoveel dat de concurrentie ongetwijfeld moordend is. Allemaal beloven ze nagenoeg 100% uptime, geweldig support enzovoort enzovoort. Maar om meteen maar even realistisch te zijn; ja er zit wel degelijk verschil tussen de hosting bedrijven maar als het er op aan komt is er waarschijnlijk geen een die 100% waterdicht is. Ik heb in mijn 8 jaar dat ik nu zelf met websites bezig ben al iets van 5 of 6 hosting bedrijven uitgeprobeerd en ‘versleten’. Niemand is perfect. En zeker niet een hosting bedrijf.

Begrijp me niet verkeerd; de ‘schuld’ van downtime is niet altijd bij je host te vinden. Soms heb je zelf iets fout gedaan of zit er een fout in een template dat je gebruikt, veroorzaakt een plugin script fouten. Alles is mogelijk. Maar het gaat er – voor mij althans – om hoe de host de fouten oplost. Hoe gaan ze om met support en hoe serieus wordt jij als klant genomen? Op dit moment word To be a blogger gehost bij WP Engine. Al mijn andere sites bij Websynthesis en 1 enkele bij Bluehost. Waarom? Omdat ik het risico wil spreiden. Heb je maar 1 website of blog dan wordt het een stuk makkelijker.. 😉

Maar over de bedrijven in een later artikel meer.
Waar het om gaat is dat je een host kiest die bij jou past én bij jouw budget. En of die host nu Ermis, Dreamhost, WP Engine, Exonet of One.com heet, ze hebben allemaal hun voor en tegens.
Er zijn veel sites die hosting bedrijven vergelijken, maar let wel even op, want sommigen zijn gelinkt aan affiliate accounts. En hoewel dat op zich geen probleem is, wordt het dat wel als men meer geld krijgt bij hosting A en daar dan misschien net iets enthousiaster over is.

Voor zover binnen onze mogelijkheden zullen we proberen jullie hierin te adviseren maar stel gerust vragen (bijvoorbeeld in het forum) als je een specifieke host hebt waar je meer info over wilt en wellicht kan een andere lezer je er meer over vertellen.

Disclaimer: De link naar WPEngine is een affiliate link. Alle meningen geuit zijn die van mij!

Ontvang gratis het eerste hoofdstuk van Heerlijke Chaos!

Als je je inschrijft voor de emaillijst ontvang je - behalve de regelmatige nieuwsbrief - gratis alle 12 recepten en foto's uit het eerste hoofdstuk (Slow) van mijn boek Heerlijke Chaos!

We sturen geen spam. Uitschrijven kan op elk moment Powered by ConvertKit
Simone van den Berg

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Kattengek | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur Houdt van gezond eten en probeert dat consequent vol te houden. Dat lukt soms wel, soms niet. Woont samen met Tom (aka de dude) en hun twee katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.

3 comments

 1. Ik heb gekozen voor one. Weet eigenlijk niet of het goed is of niet, maar toch nog niet veel problemen gehad 🙂

 2. Hi!
  Ik heb een site gereserveerd via hostgator, en ook wordpress geinstalleerd. Nu koppelt wordpress mijn gemaakte site niet aan mijn naam van hostgator. Iemand die mij kan helpen?
  De url is http://www.nina-julia.com. Alles al betaalt etc.
  Als je de url intypt dan zie je vanzelf wat het probleem is; op wordpress inloggen en mijn site ontwikkelen verder, inclusief artikelen maken is geen probleem, maar de grote vraag is nu hoe koppel ik het gemaakte werk van wordpress aan mijn url van hostgator http://www.nina-julia.com ?
  Ik hoor heel graag wat van iemand want ik zit er erg mee!
  Groeten,
  Julia Markus
  juliamarkus@hotmail.nl

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *