Door: Heleen Ravenhorst

“Eigenlijk ben ik geen echte Belg, want ik lust geen bier”. Aldus onze ober op het marktplein van Poperinge. Dat we in België zijn is overduidelijk; de mensen zijn open, gezellig, houden van een praatje. Zo ook onze ober. Met evenveel enthousiasme deelt hij ook met ons dat 15% van zijn omzet afkomstig is van toeristen. Ja, toerisme in Poperinge en dat alleen maar om de hop en de hopscheuten. De hop wat? Ja, de hopscheuten.

Poperinge
Poperinge draagt met trots de eretitel van hoofdstad van de hop. Vanuit Den Haag reis je er in een kleine 3 uurtjes naar toe.  Best een aardig stukje rijden, zeker voor maar één overnachting. Maar geloof me, het is de moeite waard. Poperinge ligt in de Westhoek, tegen de franse grens aan. Het landschap is anders, de huisjes zien er anders uit en bovendien is het Vlaamse taaltje zo grappig. Je bent echt weg, écht in het buitenland, écht op vakantie!

Romantisch Hotel Recour
Op uitnodiging van Toerisme Vlaanderen checken we in bij Romantisch Hotel Recour, op nog geen minuut lopen van de markt. Het hotel is gesitueerd in een oud herenhuis uit 1782 (ooit tabaksbedrijf) en is werkelijk prachtig. De buitenkant van het pand is op zich niet heel bijzonder en/of romantisch, maar eenmaal binnen is het schitterend. In de salon staat een oude sigarenkast, je vindt er authentieke fauteuils en vanaf buiten lacht de bloeiende magnolia je tegemoet. De krakende trappen brengen ons naar de hoogste kamer van het gebouw, de Hemelse. En wat een luxe!  Onder de authentieke nokstructuur vinden we een kingsize kamer met dito hemelbed. We hebben een zitje, een bureau en zelfs een terras met ligstoelen voor onszelf.  En als klap op de vuurpijl een bad op pootjes, mét gouden kranen. Need I say more?

Hotel Recour

Hopmuseum
In de middag is er tijd voor een bezoekje aan het Hopmuseum. Het museum is gevestigd in het stadsschaalcomplex, het gebouw waar  vroeger de hop werd gewogen, gekeurd en gestapeld. Je vindt er een uitgebreide collectie authentieke hoptuigen en je beleeft er de geschiedenis en de levenscyclus van de hop. Er wordt veel gebruik gemaakt van oude filmpjes en op die manier gaat het verhaal van de hopteelt écht leven. Tip: als je het museum uitkomt is er op zo’n 250 meter naar links een Spar, waar je de biertjes van de regio voor supermarktprijs kunt kopen.

Voordat wij naar West Vlaanderen afreisden had ik trouwens nog nooit van hopscheuten gehoord. JIj?  Hopscheuten zijn de jonge uitlopers van de hopplant. Ze zijn verkrijgbaar in de periode vanaf kerst tot april. Door de intensieve arbeid en het schaarse aantal boeren die de hopplant verbouwen, wordt deze delicatesse ’s werelds duurste groente genoemd. In 2015 kostte de eerste kilo geveilde hopscheuten maar liefst 1550 Euro! Hopvelden kenmerken trouwens het landschap rond de stad sinds de Middeleeuwen. De Poperingse hoptelers leveren 3/4 van de nationale hopoogst.

Hopscheuten worden gebruikt in allerlei gerechten en kunnen worden gestoofd, gebakken of zelfs rauw worden gegeten. Verse hopscheuten zijn wit en krokant en hebben een heel bijzondere smaak. Qua uiterlijk doet het denken aan taugé, maar als je het in je mond hebt en kauwt, doet het denken aan asperges.

Charmehotel Ogygia
’s Avonds worden we verwacht in Charmehotel Ogygia op nog geen kwartier lopen van ons hotel. Ogygia ligt in een kasteelparkje, zo eentje met een écht stalen hek en een oprijlaan, omringd door mooie bomen. Het hotel heeft, naast kamers, ook een uitgebreide voorziening voor wellness én, tada, een restaurant. ‘Op reservatie’, zoals ze dat zo mooi in België zeggen. Het restaurant is gesitueerd in prachtige villa waar de eigenaars Carmen en Kris zelf ook wonen. Je voelt je er direct thuis en dat is ook niet zo gek, want het diner vindt plaats in wat vroeger de woonkamers van de villa waren. Bij binnenkomst is de tafel prachtig gedekt, staan de glazen te glanzen en hebben we al snel een heerlijke amuse voor onze neus. Het menu is heel uitgebreid en natuurlijk zijn hopscheuten in verschillende gerechten verwerkt. Het menu:

Aperitief van het huis met hapjes
Gerookte paling – radijs – yoghurt – limoen
Bouillabaisse – kokkels – mascarpone
Noordzeetong – jonge prei – duxelle van champignons
Kalfsfilet – aardpeer – gratin aardappel – voorjaarsgroentjes
Dessert van de chef
Koffie of thee

Ogygia diner

Het was een lange zit van ruim 3 uur; we waren rond elven pas uitgetafeld. Maar wat hebben we genoten! Met onze buikjes vol fantastische hopscheuten, met onze hoofden een beetje rozig van de wijntjes én met mooie herinneringen wandelden wij op ons gemak terug naar ons romantische stekje.

Wie ben ik?
Het is je natuurlijk al opgevallen dat Simone deze blog niet heeft geschreven. De kwaliteit van de foto’s slaat echt nergens op in vergelijking met die van Simone. Maar ik doe mijn best! Sinds een tijdje pak ik de marketing voor Simone’s Kitchen op in die ‘functie’ bezocht ik Poperinge. Ik hoop dat je met veel plezier deze blog hebt gelezen! Deze trip is gesponsord door Toerisme Vlaanderen, maar wat is leest is mijn oprechte mening!

Vind je het leuk om op de hoogte te blijven van het wel een wee van deze drukke communicatie-gek, moeder van 3, Hagenees maar bijna woonachtig op Flakkee-er? Volg me dan via de blog van mijn bedrijf Signaalgroen, marketing & communicatie of op mijn spiksplinter nieuwe blog Leuk op Goeree.

Meer info:
Toerisme Vlaanderen
www.hopscheuten.be

 

Delen is fijn!