Homestay Mae Kampong : Thailand

Ik heb het al verteld tijdens het stuk over onze homestay in Maleisie; ik vind over het algemeen dat een homestay weinig toevoegt aan een reis. Niet omdat het niet leuk zou zijn om bij een local te slapen, maar simpelweg omdat het negen van de tien keer helemaal geen echte homestay is. Onze eerste in Maleisie bij de Iban was om een andere reden niet zo geslaagd, dus het leek me tijd om het eens te hebben over een wel geslaagde homestay. In Thailand. Ergens hoog in de bergen in een dorpje met de naam Mae Kampong. (in de buurt van Chiang Mai)

Homestay Mae Kampong Thailand | simoneskitchen.nl

We waren die ochtend aangekomen met de nachttrein vanuit Bangkok (een ervaring op zich maar daarover later meer) en moesten vervolgens nog eens drie uur rijden in mini busjes de bergen in. Naarmate we hoger kwamen werd het weer alsmaar slechter en het begon zelfs te regenen. Bij aankomst in het dorp werden we opgewacht door een oud mannetje die ons voorging een steil pad op naar het dorp. Puffen en hijgen voor die buitenlanders, terwijl opa, fit als een hoentje voor ons uitstiefelde…

We werden per drie ingedeeld bij een gezin en Tom en ik zaten met Sandra (onze reisleidster) bij een gezin. Oma, opa, dochter en twee kinderen. (de kinderen waren van de dochter)

Homestay Mae Kampong | simoneskitchen.nl

Schat van een mens, sprak geen woord Engels natuurlijk, maar gelukkig wisten we met handen en voeten en met behulp van de drie woorden Engels die dochter sprak ons nog af en toe duidelijk te maken. We kregen twee kamers en in die van ons lag een matras op de grond met een stapel dekels en een klamboe. Tassen gedumpt en weer naar beneden waar de lunch al werd klaargezet.

20041120-001-TH

Echt veel honger hadden we niet maar niks eten was natuurlijk geen optie dus zo goed en zo kwaad als we het naar binnen gingen deden we gezellig mee. Wat we hebben gegeten? Eh… nou iets met rijst en een soort soep, twee soorten vlees van onbekende oorsprong en een soort pomtips, wat denk ik pork crackling was (gebakken varkenshuid dus) Allemaal op zich lekker hoor! Niks mis mee…

20041121-019-TH

En het leuke van deze homestay is dat je echt meedeed met het gezin. Samen eten, samen schoonmaken, slapen in hetzelfde huis en het voelde authenthiek aan. Het hele homestay gebeuren was in dit dorp gereguleerd. Dat betekende dat een reisorganisatie de homestay kon boeken en er geld voor betaalde. Het geld wordt vervolgens geinvesteerd in het dorp zodat het de gemeenschap ten goede komt en dat zag je ook zeker aan sommige voorzieningen in het dorp die beter waren als in andere dorpen die we onderweg tegen kwamen.

20041120-025-TH

Het blijft natuurlijk altijd wel een beetje een reality check om dan in zo’n dorpje te slapen. Ten eerste was het kóúd dus die dekens waren echt geen overbodige luxe en ten tweede moest ik natuurlijk ook weer eens drie keer naar het toilet midden in de nacht…

Dat betekende; kleren aan, gammel trappetje af naar beneden, schoenen aan (die stonden onder aan het trappetje), door de blubber naar het toilethok, lichtknopje vinden, je ding doen en dan het geheel weer in omgekeerde richting uitvoeren…

thailand-1024x819En het is toch een beetje raar om in het aardedonker door een vreemd, krakend, huis te lopen en te proberen om niet uit te glijden in de drek of je nek te breken in het glibberige toilet (want altijd nat daar!) en weer heelhuids terug te komen. En ik ben niet altijd de handigste tinus dus dat ik niet drie keer in de modder ben gevallen is op zich al best een prestatie.

En dan besef je toch maar eens te meer wat een vreselijke luxe we thuis eigenlijk hebben!20041120-009-TH

Bewaren

Wil jij graag gezond koken zonder onnodige toevoegingen?

Als je je inschrijft voor de emaillijst ontvang je - behalve de regelmatige nieuwsbrief - gratis alle 12 recepten en foto's uit het eerste hoofdstuk (Slow) van mijn boek Heerlijke Chaos!

We sturen geen spam. Uitschrijven kan op elk moment Powered by ConvertKit
Simone van den Berg

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met Tom (aka de dude) en hun twee katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.

5 comments

 1. Haha, wat een ervaring zeg. Denk dat je toch wel blij bent dat je de homestays een tweede kans hebt gegeven? Deze post gaat in ieder geval in mijn bookmarks voor de reis naar Thailand in juli, dank!

  PS. Ik blijf me verbazen over al die mooie foto’s, krijg het zelf toch echt niet onder de knie haha 😉

 2. Wat leuk om te lezen! Twijfel heel erg over homestays in Maleisie en Indonesie volgende maand. Nu weet ik het nog steeds niet ;)!

  • Simone van den Berg

   O ja dat is lastig natuurlijk he.. 😉 Ik heb goede en slechte meegemaakt. Door de bank genomen heb ik goede en slechte ervaringen, maar neig ik toch wel een beetje naar het ‘niet doen’. Als je het nog nooit gedaan hebt echter is het best leuk om mee te maken mits je ook echt bij mensen thuis verblijft. Wij hebben bij de Iban geslapen in Maleisie tijdens Hari Gawai (niet doen!), hier dan in Thailand (dat was leuk) op Tiger Island in Vietnam (erg ongemakkelijk) enne…. vast nog wel ergens. Ach en als het maar voor een avondje is dan maakt het ook eigenlijk niet zoveel uit als het tegenvalt toch?

 3. Fijn dat je hier wel een goede ervaring had!

  Al ga ik maar af en toe voor een echte homestay, ik merk dat die ervaringen meestal wel zijn blijven hangen. Ik ga ook veel liever naar een familie-gerund B&B dan een enorm groot hotel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.