Simone's Kitchen

Hoe verhoog je je weerstand

Verhoog je weerstand met gezonde voeding

Terwijl ik dit ga zitten schrijven bedenk ik me ineens dat ik dit artikel vannacht in mijn dromen al heb zitten maken. Hoe bizar is dat? Haha… Blijkbaar vertellen mijn dromen me ook dat er verder niet zo veel te beleven valt. In plaats van dat ik in mijn dromen nu nog probeer om op reis te gaan of zo, maar nee… ik schrijf een blogpost. Over het verhogen van je weerstand.

Comfortfood

Ik weet niet hoe het met jullie is, maar ik merk echt dat ik in deze tijd van veel binnenzitten heel erg de neiging heb om comfortfood te gaan eten. Een beetje in de trant van ‘ we zijn toch al zielig dus kunnen we net zo goed een taart eten’. Zoiets. En ik merk nu al aan mijn kleding (want op de weegschaal gaan staan durf ik even niet) dat ik aan het aankomen ben. En daar heb ik natuurlijk eigenlijk geen zin in. Dus… tijd om een beetje beter voor mezelf te gaan zorgen. Want meer weerstand in deze rare tijden is eigenlijk een must. Maar hoe zorg je daar nou voor?

Minder stress

Deze is meteen de moeilijkste momenteel, want hoe zorg je in een stressvolle tijd voor minder stress? Even lekker de deur uit, wat drinken met vrienden of even afreageren in de sportschool is er natuurlijk niet bij. Alternatieve methodes zijn dus aan de orde.

Niet teveel nieuws…

Op de hoogte blijven van de situatie is belangrijk, maar de hele dag het nieuws uitpluizen is niet bevordelijk voor je stress niveau. Doe dat dus niet. Een keer per dag het nieuws checken is echt wel voldoende.

Yoga voor de buis

Misschien was je al tijden van plan om eens yoga te gaan doen. Nu is het moment om dat uit te gaan proberen. Er zijn genoeg yoga apps, of youtube filmpjes die je daarmee kunnen helpen.

Meditatie is ook een goeie om nu eens uit te proberen. Ik kreeg van Tessa van Patesserie de tip voor de app Insight Timer. Daar staan leuke meditatie dingetjes op voor beginners zoals ik. En de meeste zijn gratis. Ik heb me in ieder geval voorgenomen om met behulp van de app vaker eens te proberen om te mediteren.

Beweging

Ondanks dat we allemaal binnen zitten is bewegen toch nog steeds heel belangrijk. Dear Good Morning heeft altijd leuke en motiverende filmpjes op haar instagram, maar ook haar site staat vol met inspiratie.

Heb je een tuin besteed dan de komende tijd eens aan het voorjaarsklaar maken van de tuin. Gegarandeerd voor de nodige lichaamsbeweging. En als je de mogelijkheid hebt en het is niet te druk buiten ga dan zeker even een lekkere wandeling maken. Een frisse neus is wel zo fijn! Om drukte te vermijden heb ik al mensen gehoord die ’s morgens voor dag en dauw opstaan voor een wandeling.

Voeding

Voor het verhogen van je weerstand is voeding essentieel. Stressbeheersing en beweging natuurlijk ook, maar wat je in je mond stopt is zo mogelijk nog belangrijker.

Verse groente en fruit

Voor een goed functionerende weerstand en goed functionerende darmen heb je goede voeding nodig. Het liefst verse groente en fruit, maar – mocht je de deur niet uit willen of kunnen – dan is diepvriesgroente de next best thing. Diepvries wordt over het algemeen meteen na het oogsten ingevroren dus heeft veel voedingswaarde. Soms zelfs meer dan verse groente die nogal eens te lang in de winkel kan blijven liggen.

(geen) Zin om te koken

Heb je in deze tijd geen zin om te koken (het hebben van tijd is niet altijd hetzelfde als zin hebben om te koken) probeer dan makkelijke en gezonde maaltijden te maken. Een maaltijdsalade zoals bijvoorbeeld deze zoete aardappelsalade is echt snel en vullend en gezond.

Niet teveel koolhydraten

We bewegen met zijn allen minder dus let erop dat je niet teveel koolhydraten gaat zitten eten. En dan met name dingen als cake, koekjes en andere zoetigheid. Maar ook niet elke dag een groot bord pasta of rijst want voor je er erg in hebt ben je kilo’s aangekomen. Leg de nadruk op groente en voeg daar een stukje vlees of vis aan toe, maar ga niet zitten bunkeren.

Vitamines

In het artikel over wat je zelf kunt doen schreef ik ook al over vitamines en dat die belangrijk zijn, maar dat overmatig supplementen ook niet de oplossing zijn.

Verhoog je weerstand

Uiteindelijk is het verhogen van je weerstand door stress vermindering, beweging en goede voeding super belangrijk om het virus de kop te bieden. De kans dat je sneller herstelt is groter als je weerstand goed is of wellicht krijg je het – hopelijk – helemaal niet als je weerstand maar goed genoeg is.

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.

2 comments

  1. Hi Simone, de meditatie app Balance (alleen voor Apple) heeft zijn app een jaar lang gratis gemaakt vanwege Corona. Vind ik ook echt een aanrader!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.