Hoe start je een foodblog?

Ik verbaas me er echt elke keer weer over, hoe ontzettend veel mensen de laatste tijd een blog beginnen. En waarom niet zeg ik, want bloggen is leuk. Maar waar moet je beginnen als je nieuw bent in de blog wereld?  En welke software moet je gebruiken? Hier een korte checklist van zaken om rekening mee te houden als je een food blog wilt beginnen!

ik wil een food blog | simoneskitchen.nl

EEN NAAM!

Ga eerst eens zitten met pen en papier en bedenk een goede naam voor je blog. Maak hem niet te lang en kijk meteen of je url (dat is straks je webadres. Dit kun je bij veel webhosting services doen) nog beschikbaar is. Zo ja, registreer hem dan meteen even! Het meest gangbare – als je in het Nederlands gaat bloggen – is de .nl extensie, maar het kan geen kwaad om ook de .com meteen te registeren. Je weet maar nooit waar je hem nog eens voor nodig gaat hebben en je weet zo in ieder geval zeker dat er niet iemand met dezelfde naam op een .com gaat zitten (iets waar ik zelf te laat achter kwam!)

Bedenk wat voor jou een goede manier is om je blog te starten. Wil je je vooral geen zorgen maken over de technische kant van het geheel, dan kun je overwegen om een blog te beginnen op blogspot of op wordpress.com. In alle gevallen zou ik je adviseren om een blog te beginnen op wordpress.org. Dat kost iets meer tijd om op te starten maar geeft je uiteindelijk veel meer flexibiliteit. Het verschil leg ik hieronder wat uitgebreider uit.

HOSTING

Heb je de wordpress.org software gedownload, dan heb je vervolgens een hosting bedrijf nodig. Er zijn er vele; je kunt kiezen voor het gemak van een nederlandse hosting provider zoals Exonet (vanaf 9.95 per maand) of Mijndomein of een Amerikaanse hosting provider zoals


. Vervolgens heb je nog de keus of je een managed hosting wilt hebben of een ‘normale’ hosting. Het grootste verschil is dat bij een managed wordpress hosting, alle problemen voor jou worden opgelost. Ik heb zelf een hosting account voor Simone’s Kitchen bij WP Engine en ben daar heel erg blij mee. Ja, het is niet goedkoop; ik betaal 100 dollar per maand en het begint bij 29 dollar voor 1 website. Maar ik heb al zoveel problemen gehad bij goedkopere hosting bedrijven dat ik er klaar mee was. Dan maar de hoofdprijs. Ik heb er nog geen moment spijt van gehad maar als je net begint is een bedrijf als Bluehost een beter idee. Kijk gewoon eens rond en bepaal dan waar je wilt blijven. Vraag het aan andere bloggers, zoek op het internet!

Zodra je een hosting provider hebt gevonden, je blog hebt geïnstalleerd en geactiveerd ben je klaar om te beginnen met het echte werk; je blog inrichten.

JE TEMPLATE!

WordPress heeft standaard een groot aantal gratis templates die prima zijn maar wil je wat meer dan kun je eens rondkijken op bijvoorbeeld themeforest. Daar staan zoveel templates op dat het lastig kiezen is, maar er is voor ieder wat wils en er zijn handige tools om je keuze makkelijker te maken.

Heb je een template gevonden dat je mooi vind, dan kun je die uploaden en aan de slag gaan om je template eigen te maken. En heb je dat allemaal eenmaal gedaan dan is het tijd om je eerste blogpost te schrijven en online te zetten!

 

WordPress.com vs wordpress.org

WordPress.com is de gratis tak van wordpress. Je gaat naar de wordpress.com site, zet een naam in het vakje en binnen no time heb je een blog online staan. Geen hosting nodig. Het voordeel? Het is snel, eenvoudig en je hebt letterlijk binnen 5 minuten een blog online.

Het nadeel? Je bent minder flexibel. Je hebt een url die er ongeveer zo uit ziet jouwblognaam.wordpress.com en alle dingen die je extra wilt kosten meteen geld. Zo kun je een eigen url registreren maar daar moet je voor betalen en meer als bij een gemiddeld hosting bedrijf. Denk dus goed na of je dit wilt.

WordPress.org is software die je moet downloaden en vervolgens moet uploaden naar een server. Die server staat op de door jouw uitgekozen hosting service en het opzetten kost even wat meer tijd als bij wordpress.com. Het voordeel? Je hebt oneindig veel flexibiliteit, je kunt duizenden templates gebruiken (sommige gratis, sommigen betaald) en plugins gebruiken. Het nadeel? Het eerste opzetten kost wat meer tijd en moeite, maar veel hosting bedrijven maken dit tegenwoordig heel erg simpel.

Hou je van lekker eten? Dan ben je hier aan het goede adres..

Als je je inschrijft voor de emaillijst ontvang je - behalve de regelmatige nieuwsbrief - ook gratis mijn 10 tips om je foodfotografie te verbeteren. Via de nieuwsbrief houden we je op de hoogte van nieuwe recepten en foodfotografie nieuws!

We sturen geen spam. Uitschrijven kan op elk moment Powered by ConvertKit
Simone van den Berg

Simone van den Berg

Food- and travelblogger. Houd van goed eten (wie niet?) Reist ook graag de wereld over om smaken en culturen te ontdekken. In het dagelijks leven foodfotograaf, receptontwikkelaar , reisfanaat en kattengek. Soms op een missie om gezonder te gaan leven. Altijd dan weer afgewisseld met perioden van belachelijk decadente desserts. Woont samen met Tom (aka de dude) en hun twee katten Humphrey en Buffy in het midden van het land.

12 comments

  1. Hoi Simone,

    Leuke blog! Ben sindskort begonnen met een blog op de com-variant van WordPress gewoon om eens te voelen hoe het allemaal werkt. Inderdaad heel erg leuk om mee bezig te zijn en ik overweeg om toch t.z.t. naar wordpress.org over te schakelen. Merk dat ik meer wil dan mogelijk is binnen de gratis variant. Al met al toch wel fijn om zo te experimenteren met het maken van een website/opzetten van een blog echter kom je er dus snel achter dat er wel wat beperkingen bij komen kijken.
    Leuk om dit blog van jou te lezen en dat stukje over de hosting heeft veel verduidelijkt.

    Bedankt!

    groetjes
    Claudia

  2. Nou heb ik al 2,5 jaar een blog en toch wist ik een aantal dingen niet dus ben erg blij met je post!! Ik heb hem dus via wordpress.com maar precies zoals je schrijft, heel flexibel is het niet….
    Wilde je trouwens ook nog bedanken voo de tip van “swanky prints” want heb super leuke/mooie backdrops ontvangen 🙂 Kan niet wachten om ze te gaan gebruiken!!
    Ciao,
    Letizia

    • Simone van den Berg

      Ja ze zijn goed he die prints van Swanky! Die van mij zijn momenteel even uitgeleend aan Alexandra (dat krijg je dan he.. Haha) maar ben er ook super blij mee! En nee wordpress.com is op zich prima maar op gegeven moment zijn de mogelijkheden beperkter

  3. Handig artikel voor beginners! Gelukkig heb ik precies hetzelfde gedaan toen ik net begon.

  4. Hey, 
    Kan je ook eerst een blog maken op wordpress.com en later overstappen op wordpress.com, ik wil gaan beginnen met een blog, maar wil het liever eerst nog wat uitproberen voordat ik er geld voor ga betalen…

  5. Hi Simone, zoals velen wil ik ook graag gaan foodbloggen, heb al gezocht onder de 20 beste foodblog thema’s van wordpress. zoals bv. ‘chow’, Foodica, foodie pro, the kitchentable etc. WEet jij ook of deze themas werken zonder of met shortcoding. En wat is jouw advies voor wat betreft recipe plugins, zoals easyrecipe of  recipe card. Mocht je het antwoord niet weten, weet jij dan wellicht een webdesigner die gespecialiseerd is in foodblogs? Zeeeer bedankt alvast. gr. yvette

    • Simone van den Berg

      He Yvette. Leuk dat je wil beginnen met een foodblog! Ik ken uiteraard niet alle templates maar weet dat foodie pro niet met
      Shortcodes werkt. Dat staat trouwens meestal wel in de omschrijving van de templates vermeld. Dus dat zou ik even nakijken. Wat betreft de recipe plug-ins. Ik vind zelf easy recipe fijn. Je kunt tzt upgraden naar de plus versie met net iets meer opties om de plug-in te fine tunen. Webdesigners voor foodblogs zijn er genoeg maar hoeveel geld wil je uitgeven? Je kunt altijd beginnen met een template en later een designer in de hand nemen.

  6. Dank je wel voor je tips! Ik zit nu nog op .com maar wil snel over naar een eigen site op .org want ik heb de smaak te pakken. Ik neem je tips ter harte.

  7. Hey Simone! Bedankt voor de tips maar wat ik mij het meeste afvraag hoe je zo een mooie foto’s maakt? Doe je dit met een professionele camera?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *