Simone's Kitchen

Hoe ik de foto maakte – Grand Central Station NY

Grand central station | simoneskitchen.nl

Al ik op reis ga neem ik echt nooit een statief mee. De statieven die ik heb zijn eigenlijk echt alleen voor mijn food fotografie en ze zijn zwaar en groot. Twee dingen die niet heel goed samen gaan met licht reizen. (en om eerlijk te zijn, licht reizen en fotografie gaan toch al niet zo heel goed samen… 🙂

Als ik dus weg ben heb ik geen camera bij me, maar soms kom je in een situatie waar je die eigenlijk wel nodig hebt om een bepaald effect te bereiken. Zoals in de situatie hier in het Grand Central Station in New York. Als je daar ook al eens bent geweest dan weet je dat het altijd druk is. Het is een van de meest beroemde attracties van NYC dus er zijn ook altijd een hoop mensen die rond kijken en rond lopen en ik wilde die niet allemaal in beeld. Dus hoe zorg je ervoor dat de mensen verdwijnen? Door een hele lange sluitertijd te gebruiken. Wat er dan effectief gebeurd is dat al die mensen die rondlopen wazig worden en als je lang genoeg wacht worden ze zo wazig dat je ze helemaal niet meer ziet. Ze verdwijnen uit beeld. Op die manier zou je dus in principe een foto kunnen maken van de hal midden op de dag zonder mensen erin. Ik had geen statief (wat wel echt nodig is eigenlijk met dit soort lange sluitertijden)

in plaats daarvan gebruikte ik de railing die het balkon in de hal volledig omcirkelde maar omdat het vrij licht was kon ik de sluitertijd niet langer krijgen als 2 seconden op diafragma f22.0. Ik was al op de laagste iso dus een nog langere sluitertijd had een overbelichte foto opgeleverd. Maar zelfs met twee seconden zijn er al aardig wat mensen verdwenen en je ziet nog duidelijk een aantal geesten rondlopen. De personen die stil stonden zijn een stuk duidelijker, maar je kunt je waarschijnlijk voorstellen wat er zou gebeuren met een sluitertijd van 20 of zelfs 30 seconden!

Samenvattend: zet je camera op een stevig oppervlak (een muurtje of iets is het beste), stel scherp waar je scherp wilt stellen en stel je sluitertijd in volgens de lichtomstandigheden ter plekke. Gebruik je afstandsbediening of de zelfontspanner want het indrukken van de knop kan al zorgen dat je foto bewogen is.

Ik ga binnenkort eens proberen om een heel druk plan te fotograferen zonder mensen!

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.