Hoe gril je een biefstuk | simoneskitchen.nl

Toegegeven, net als de meeste Dudes ben ik gek op grillen.
Nee, niet op de grillen die mijn vrouw regelmatig heeft. Dat soort grillen zie ik liever gaan dan komen, eerlijk gezegd.
Ik bedoel dat proces van karameliseren van vlees of groenten op een barbecue of in een daarvoor bestemde pan.
Dat prachtige grilstreepje dat het BBQ rooster of de grillpan geeft is alleen al een lust voor het oog.
En dan zwijg ik nog over een profi gegrilled ruit patroontje. Mijn hemel, wat is dat mooi!
20150728-MH2A8184

Dat ik zo’n donker streepje zo mooi vind, heeft er natuurlijk alles mee te maken dat je weet wat voor een smaak er aan je vlees of groente gegeven wordt met zo’n tekening.
Die heerlijke geroosterde smaak met een rokerige nuance. Zaaalig!!!
Ik zou er zelfs een lied over kunnen schrijven en dat lied heet dan: “Eigenlijk is er niets liever dat ik zou willen, dan een paar koeienbillen grillen.”
Want, laten we eerlijk zijn, de beste biefstuk bak je op de BBQ of in een grillpan.
Biefstuk bakken is voor de mannenkeuken, een beetje wat Black Sabbath is voor de rockwereld: de belachelijk goede basis van waaruit hele mooie dingen worden bedacht.
Inmiddels kan ik na wat oefenen een crimineel lekkere biefstuk bakken.
Ja, het stukje koe dat uit mijn grillpan komt is zo misdadig lekker, dat ik ook wel de serial griller wordt genoemd.
Bij het grillen van vlees zijn een aantal zaken super belangrijk om een mooi en sappig stukje vlees op tafel te kunnen toveren.
En nu kan ik wel weer een of ander apart gerecht verzinnen, maar ik vind eigenlijk dat alle dudes als basis een goede biefstuk moeten kunnen maken.
Dus vandaag een eenvoudig recept van gegrilde biefstuk en gegrilde groenten.
Wat mij betreft ‘Dude’ genoeg.
Gezien mijn liefde voor een goede biefstuk, denk ik dat we moeten concluderen dat ik toch een billenman ben.

Hoe gril je een biefstuk | simoneskitchen.nl

Gegrilde biefstuk met gegrilde groente

Nog geen review

De beste manier om een biefstuk in de grillpan te bakken en daarbij heerlijke gegrilde groente
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 5 minuten
bereiding 10 minuten
totaal 15 minuten

2 personen

Ingrediënten

Voor de grillpan:

  • 250 gr Biefstuk 2 stuks, ongeveer 2,5 cm dik
  • 1 Aubergine in dunne plakken gesneden
  • 1 courgette in dunne plakken gesneden
  • 1 rode Paprika in dunne plakken gesneden
  • 1 gele Paprika in dunne plakken gesneden
  • 2 grote wortels in dunne plakken gesneden
  • Salt n Peppa
  • Olijfolie

Voor de saus bij de groente:

  • 1 ui gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook fijn gehakt1
  • 1 Laurierblaadje
  • 1 tl tijmblaadjes
  • 1 tl gemalen koriander
  • 1 el grove mosterd
  • ½ flesje kriekbier of 4 el notenwijn
  • sap van ½ limoen

Eerst wat tips om de beste resultaten te krijgen:

  • Tip 1: gooi de biefstuk niet rechtstreeks vanuit de koelkast in de pan, maar laat het vlees eerst een dik half uur op kamertemperatuur komen.
  • Dit doet wonderen voor de smaak en de sappigheid van je biefstuk.
  • Tip 2: Investeer in een goede, gietijzeren grillpan. Sterker nog: als je het geld hebt, gooi er dan een paar knaken tegenaan en koop gewoon een Creuset of gelijkwaardige kwaliteit.
  • Ik ben dolblij met mijn creusetje. Ook omdat het best mannelijk staat om met een pan van bijna 4 kilo te werken..
  • Tip 3: . Ook in een grillpan, moet je het vlees omdraaien Gebruik hiervoor geen vork, maar een tang. Een vork prikt gaatjes in het vlees, waardoor het vocht eruit loopt.
  • Dit staat gelijk aan een treurig afscheid van een malse biefstuk
  • De saus
  • Bak de ui en de knoflook in een koekenpan glazig. Doe vervolgens laurierblad en tijm erbij en laat dit nog een minuut of twee samen sudderen.
  • De helft van het flesje bier en de limoensap bij het prutje en roer de mosterd en de korianderpoeder hier doorheen.
  • Breng dit weer aan de kook en laat dan op laag vuur nog een minuut of twee inkoken en zet dan het vuur onder de pan uit.
  • Het vlees
  • Verwarm een droge grillpan (geen olie erin) op hoog vuur.
  • Wrijf de biefstukken in met flink peper en een fikse snuf zout. Wrijf ze vervolgens in met olijfolie en laat ze dan een minuut of twee in plasticfolie of een plastic zakje verpakt intrekken. Leg op een bord alvast aluminiumfolie klaar om straks de biefstukken in te laten rusten.
  • Ik vind mijn biefstuk het lekkerst wanneer hij gaar is tussen rare en medium rare (zie beneden de tips voor gaarheid). Wanneer de rook van de droge grillpan komt, leg je de biefstukken erin en laat ze 2 minuten per kant dichtschroeien. Zoals gezegd draai je het vlees na een minuut of twee om. Gebruik hiervoor geen vork, maar een tang. Een vork prikt gaatjes in het vlees, waardoor het vocht eruit loopt. Haal hierna het vlees uit de pan en pak ze in met de aluminiumfolie. Laat ze een minuut of vijf tot rust komen.
  • De groente
  • Bestrijk de plakken groenten met een kwastje met olijfolie en grill ze in dezelfde grillpan als de biefstuk.
  • De groenten zijn in een paar minuten klaar en keer ze sowieso na een minuut of twee maar even om.
  • Leg de groenten op een bord en giet de ingedikte saus er overheen. Serveer de sappig, gegrilde biefstuk ernaast.

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Tom Gerrets

Tom staat met de lekkerste producten die ook in Simone's Kitchen worden gebruikt op diverse markten in Nederland. Na een aantal enerverende kookcursussen ontwaakte het kookvlammetje in hem en al snel borrelden de ideeën voor lekkere gerechten bij hem omhoog. Die deelt hij nu graag met jullie en vaak verpakt hij zijn recepten met een grap of een grol. Met Carpe Diem als lijfsspreuk is Tom de Bourgondiër pur sang op deze culinaire blog en de uitvinder van de Dude Food dinsdag.