De mailtjes die ik krijg van mensen waarin ze om advies vragen voor de aanschaf van een nieuwe camera zijn niet meer te tellen.  De een wil dit en de ander wil dat, maar allemaal hebben ze geen idee waar te beginnen. Het leek me dus de hoogste tijd om vooral mezelf wat tijd te besparen en een overzicht te maken van de keuze mogelijkheden. Uiteraard met name gericht op het fotograferen voor je blog.

Geschoten voor Mme Cocos. Styling Alexandra Schijf. 100mm macro
Geschoten voor Mme Cocos. Styling Alexandra Schijf. 100mm macro

BUDGET

Uiteraard is de belangrijkste en de meest bepalende factor voor de aanschaf je budget. Ik kan wel heel leuk adviseren om een profi camera te kopen van € 3500,= of zo maar de kans dat je dat er aan uit wilt geven is niet zo groot. Laten we dus even voor het gemak uitgaan van een gemiddeld budget van € 500,=. Dat is een realistisch budget als je op zoek bent naar een nieuwe camera en wat je daar precies voor kunt kopen is een beetje afhankelijk van je keuzes. Maar om wat concretere voorbeelden te geven die 500 euro dus.

Live preview is handig!!
Live preview is handig!!

SPIEGELREFLEX, SYSTEEMCAMERA of COMPACT

De eerste beslissing die je moet nemen is wat voor type camera. Als je serieus verder wilt met fotografie dan zou ik kiezen voor een spiegelreflex. Je hebt daar nu eenmaal meer mogelijkheden mee om uit te bouwen. Een spiegelreflex en een meetzoeker (zoals de Sony Nex) hebben de optie om lenzen te wisselen. Een compact camera heeft die opties niet en heeft als verder nadeel dat je niet dat mooie wazige effect kunt krijgen van de achtergrond.

Dat wil niet zeggen dat je met een compact geen mooie foto’s kunt maken of met je telefoon als je dat makkelijker vind, maar er zitten wel een aantal beperkingen aan. Dus wil je het meeste eruit halen kies dan voor spiegelreflex of systeemcamera. Het verschil tussen een spiegelreflex en een systeemcamera is dat je met een spiegelreflex via de spiegel fotografeert en met een systeemcamera niet. De laatste is vaak kleiner en lichter om mee te nemen (en dat is een voordeel natuurlijk) maar de sensor is wel iets kleiner. Hoe kleiner de sensor des te meer pixels er op elkaar worden gepropt met als gevolg dat de kwaliteit slechter wordt.

20140310-_MG_3870

WELK MODEL?

Tja, welk model je dan neemt is natuurlijk wel heel erg afhankelijk van je persoonlijke keuze, de aanbiedingen die er op dat moment zijn en waarschijnlijk ook nog eens de verkoper van de winkel. Laat je door het laatste trouwens niet teveel leiden want ik weet uit ervaring dat die niet altijd heel erg goed weten waar ze het over hebben (uitzonderingen daargelaten)

Beginnend bij de spiegelreflex kun je kiezen uit vele merken, de bekendste Canon of Nikon. Het is geen slecht idee om voor een van die twee merken te gaan. Ze bestaan het langst en er zijn de meeste extra’s voor te verkrijgen zoals bijvoorbeeld lenzen van merken als Sigma, Tamron enzovoort. Ik ben zelf Canon gebruiker dus daar gaat mijn voorkeur naar uit (mocht je dat willen weten..haha) maar Nikon is kwalitatief natuurlijk gelijk. Het enige dat ik echt wel prettiger vind bij Canon (volledig objectief natuurlijk) is de menu structuur. Die zit gewoon echt logischer in elkaar. Daar hebben ze bij Nikon niet goed over nagedacht.

Voor het fotograferen van mensen gebruik ik graag een 85mm of een 24-70mm
Voor het fotograferen van mensen gebruik ik graag een 85mm of een 24-70mm

Qua model: daar ga ik niet teveel op in want echt slecht zijn ze geen van allen. Uiteindelijk is de kwaliteit van de lens belangrijker als de kwaliteit van de body. Er zit wel verschil in de bouw van de modellen. Neem je een 1200D (Canon) dan is die met meer plastic gemaakt als de 70D bijvoorbeeld. Ga dus zo hoog in model als je budget aankan, maar hou nog ruimte over voor je lenzen! O, wat wel een heel handig feature is; live preview. Dat betekent dat je het beeld al op je scherm ziet voor je de foto hebt gemaakt (voorbeeld hierboven aan) Op statief gebruik ik dat veel. Je kunt heel precies scherpstellen (want je kunt inzoomen) en het scheelt je een stijve rug als je lang aan het fotograferen bent.

Kijk bijvoorbeeld eens naar deze camera’s, die allemaal onder de 500 euro zijn en een goede optie zouden zijn om te beginnen. De keus is natuurlijk vele malen groter dus dit zijn echt niet de enige keuzes!

  1. Nikon D3300
  2. Canon 700D
  3. Olympus Pen (zelfs met twee lenzen)

LENZEN

Bij een compact camera zit de lens er natuurlijk al aan en hoef je verder niets te kiezen maar bij een spiegelreflex en een systeemcamera heb je meerdere opties. Standaard zit er op de meeste spiegelreflex camera’s een 18-55mm lens. Die is redelijk allround, maar over het algemeen van bedroevend slechte kwaliteit. Om te beginnen is het niet verkeerd hoor maar als je budget het aankan is het handig om te kijken of je er een betere lens bij kunt krijgen. Vaak zijn er wel deals te sluiten als je in een winkel gaat onderhandelen. Mijn meest gebruikte lens is een 100mm macro lens 2.8 maar ik heb een full frame camera. Voor een standaard kleinere sensor (en dat hebben de meeste consumentencamera’s) raadt ik eerder een 50 of 60mm macro lens aan. Die zijn in prijs variërend van 250 tot 500 euro. Dit zijn geen zoomlenzen dus dat betekent wat meer heen en weer lopen, maar ze zijn vaak van betere kwaliteit plus lichtsterker als de standaard lenzen. Zowel Nikon als Canon hebben een zogenaamde plastic fantastic. Een 50mm 1.8 lens. Hiermee kun je niet dichtbij je onderwerp (geen macrolens dus) maar het is voor het geld echt een fijn lensje. Ze kosten rond de 100-150 euro. Van Canon is het deze en van Nikon is het deze.

In een restaurant is een 24-70 zoomlens handig
In een restaurant is een 24-70 zoomlens handig

Wil je je camera nog voor andere dingen gebruiken als alleen voor food (en he, dat zou natuurlijk wel handig zijn..) dan is het misschien prettiger voor je om een zoomlens te kopen met een wat groter bereik, maar uiteindelijk is het afhankelijk van jouw stijl van fotograferen.  Zoomlenzen zijn er in oneindig veel soorten, prijsklassen en kwaliteiten dus het is ondoenlijk voor mij om hier een goed advies neer te zetten. Als je een lens op het oog hebt, check dan ook reviewsites zoals kieskeurig of de engels-talige Steve’s Digicams, wat heel uitgebreid is. Of google gewoon op de naam van jouw lens met daarvoor ‘review’ of ’test’ en geheid dat er wat naar voren komt. Neem reviews wel met een klein korreltje zout. Het is een goede graadmeter maar sommige mensen hebben overal wat op te zeuren dus probeer daar doorheen te lezen. Maar als iedereen meld dat het een waardeloos prul is, dan is het dat waarschijnlijk ook.

Een goede zoomrange is bijvoorbeeld 18-135mm of een 18-200mm. Dan heb je een flink bereik en hoef je niet meteen verder te investeren.

Heb je perse een dure camera nodig? Nee natuurlijk niet. Je kunt gerust fotograferen met je mobiel als je dat wilt, maar ook dan is licht belangrijk en ’s avonds laat met je telefoon een foto maken in een slecht verlicht restaurant…. dat gaat echt niet lukken.

Ik ben gek op mijn Iphone en schiet daar veel en vaak foto’s mee. Niet altijd voor mijn blog maar ja soms ook wel. En soms zie je amper het verschil (tenzij je natuurlijk flink in gaat zoomen) als je van boven fotografeert.

Vijgensalade met prosciutto en honing | simoneskitchen.nl
Gemaakt met mijn iphone

STATIEF

Nog even een korte opmerking over statieven. Of je een statief gebruikt is een persoonlijke keus, maar ik zou het altijd aanraden. Zeker in het begin als je minder ervaring hebt wellicht met het maken van je compositie. Dan geeft dat statief je gewoon meer rust plus een scherpe foto is ook wel fijn. Let bij het kopen van een statief op de volgende drie belangrijke elementen:

  1. Stabiliteit – voor de hand liggend zou je wellicht denken, maar ik heb al zoveel dramatisch slechte statieven gezien dat je dan nog beter zonder kunt fotograferen. Plastic statieven zijn goedkoop maar ook snel stuk en blijven vaak niet goed zitten, dus spaar liever nog even door voor een goed statief als voor de goedkope plastic optie gaan.
  2. Gebruiksgemak – laat je niet een videostatief verkopen!!! Een videostatief kun je niet kantelen en die worden echt te vaak verkocht voor fotografie door suffe winkels. Let daar echt op… Daarnaast moet een statief makkelijk te bedienen zijn, een ‘quick-release plate’ hebben (een plaatje dat je onder je camera schroeft) en ja moet kunnen kantelen.
  3. Gewicht – Mijn statief is zwaar maar ik ga er niet mee rondwandelen. Neem hem niet mee op vakantie en dus is zwaar prima. Maar hij moet natuurlijk niet zo zwaar zijn dat je hem niet meer kunt tillen. De moderne statieven zijn lichtgewicht genoeg zonder aan sterkte te verliezen. Maar kies een acceptabel gewicht als je hem ook mee wilt nemen. En klein is niet per definitie goed. Je moet een statief liefst tot minimaal ooghoogte kunnen omhoog zetten. Tafelstatief is leuk als extra maar niet als ‘hoofd statief’

Goede merken zijn oa. Manfrotto, Gitzo, Velbon en Vanguard, maar ook de goede merken hebben slechte modellen en slechte merken hebben goede modellen dus laat je niet teveel door een naam leiden. Rond de 100 euro moet je met een beetje zoekwerk een goed statief kunnen vinden. Soms ook goedkoper maar je moet ook een beetje mazzel hebben.

Zoals je leest zijn er nogal veel opties en kan ik moeilijk zeggen dat je merk en model A, B of C moet kopen maar ik hoop dat ik een beetje een richtlijn heb gegeven waar je op moet letten als je voor een nieuwe camera gaat kijken. Als je nog vragen hebt, laat die vooral achter in de comments!

Delen is fijn!