Simone's Kitchen

Heb jij wel eens een gluut gezien?

20161115-mh2a6138

Kennen jullie dat stukje van Birgitte Kaandorp over gluten? Ik vind het hilarisch en lig elke keer weer in een deuk als ik het zie. Niet omdat het nu zo grappig is als je een intolerantie voor gluten hebt, maar wel hoe Birgitte het brengt. Kijk maar even onder aan deze post, daar heb ik het filmpje van de verkorte versie neergezet. En dan met name het stukje waarin ze een gast krijgt die glutenvrij eet. Het hele menu omgegooid om alles glutenvrij te maken, zit iedereen met lange tanden te eten ‘want je mist ze toch, die gluten!’, zit de “glutenvrije” persoon in kwestie uit de koektrommel te snoepen….
Glutenvrij, gluten, glutenintolerantie: je hoort er enorm veel over tegenwoordig en wij hebben natuurlijk zelf recentelijk aan den lijve ondervonden hoe het is om geen gluten te eten, tijdens onze whole30(‘s).

 

SPONSORED

Weet jij hoe een gluut eruit ziet?

Maar weet ik nou precies wat een gluut is? Nou nee, dat nu ook weer niet. Of zoals Birgitte dat zegt: “Heb jij wel eens een gluut gezien?”
En ja het is een beetje een hype op het moment. Ik weet niet precies op welk moment er iemand was die riep dat gluten fout zijn, maar het moet ongetwijfeld iemand zijn geweest met meer dan 100.000 volgers op instagram. Want binnen no time was de glutenhype een feit. Glutenvrij is hip. Glutenvrij is cool.
Maar het lijkt er af en toe wel op dat door al dat anti-gluten geweld de kern van de zaak vergeten wordt. Want een glutenintolerantie is wel degelijk een hele vervelende ziekte. Een goede vriendin van me liep al jaren rond met allerlei klachten aan haar darmen, maag en algehele gestel. Het was continue tobben en ze begreep er niks van. Tot de heren doktoren tot de ontdekking kwamen dat het om coeliakie  ging. Met pijn in haar hart (want ook zij hield enorm van alles mét gluten) en met periodes van ontkenning tussendoor, hing ze de gluut aan de wilgen. Sindsdien is ze een stuk gelukkiger en vooral een stuk gezonder. Gluten kunnen dus hele nare verschijnselen geven, maar wat is het nu eigenlijk precies?

 

Feiten en fabels op een rijtje

Tijd om de feiten en fabels over gluten eens op een rijtje te zetten:

Om te beginnen kun je drie soorten intolerantie/allergie onderscheiden die te maken hebben met gluten:

  • Coeliakie – bij deze ziekte heeft jouw immuunsysteem een permanente intolerantie tegen het eiwit gluten. De symptomen hiervan zijn: maag- en darmklachten, opgezette buik. winderigheid, gewrichts- en spierpijn, braken, verminderde eetlust, hoofdpijn, nou ja overal pijn, lusteloosheid enzovoort. Geen pretje dus.
  • Glutensensitiviteit – Glutensensitiviteit is een niet-allergische stoornis die verband houdt met gluten. Je ervaart vergelijkbare klachten na het eten van glutenbevattende voeding, zonder dat er sprake is van coeliakie of tarwe allergie.
  • Tarwe-allergie – dit betreft een voedselallergie die specifiek is voor bepaalde allergenen in tarwe. Dit kan zich uiten in astma, huidaandoeningen en concentratieproblemen.

20161115-mh2a6139

Niet alleen in brood

Gluten zitten dus niet alleen in brood, maar in veel meer producten. Het zit in tarwe, spelt, kamut, rogge, gerst én natuurlijk alle daarvan afgeleide producten zoals meel, paneermeel,deegwaren, pasta en de lijst gaat door. Een vrij grote hoeveelheid producten valt dus af als je coeliakie hebt. Gelukkig zijn er merken zoals Schär die een hele lijn met glutenvrije producten op de markt brengen waardoor je ondanks je intolerantie toch kunt genieten van koekjes, brood, pasta en dergelijke. Schär is al meer dan 30 jaar de marktleider in de glutenvrije industrie en heeft meer dan 120 glutenvrije producten in diverse categorieën op de Europese markt. Behalve dat biedt Schär ook een uitgebreide informatie service voor mensen met een allergie of intolerantie en werken ze al vele jaren samen met coeliakie verenigingen, artsen en voedingsdeskundigen op dit gebied. Voor meer informatie en recepten kun je een kijkje nemen op de site van Schär.

Eten zonder gluten is gezonder?

Het is wetenschappelijk niet bewezen dat het eten van voeding met gluten een negatief (of positief) effect heeft op je gezondheid. Daarbij uitgaande van het feit dat je geen coeliakie of glutensensitiviteit hebt natuurlijk. Als het je een beter gevoel geeft om geen gluten te eten, dan gewoon doen zeg ik. Let wel op dat er allerlei essentiële voedingstoffen in granen zitten zoals jodium, foliumzuur en voedingsvezels. Laat je die weg dan moet je dat vervangen door iets anders.

Veel Nederlanders weten niet dat ze coeliakie hebben

Een beetje ironisch misschien maar ondanks de glutenvrije hype zijn er nog steeds veel mensen die zich niet bewust zijn van het feit dat ze een glutenintolerantie hebben. Van de naar schatting 170.000  (1% van de bevolking) mensen die hier last van heeft, zijn er maar 35.000 die officieel de diagnose heeft gekregen. Dat betekent dus dat er nog veel rond lopen die geen idee hebben waarom ze zich zo belabberd voelen. Bovendien lijkt het erop dat het aantal mensen met een glutensensitiviteit toeneemt. (de schatting is 1,5% tot 6% van de bevolking!)

Een kruimel kan toch geen kwaad?

Toch wel. Er is een reden dat glutenvrije crackers niet op hetzelfde schaaltje mogen liggen als gluten crackers. Een klein korreltje kan al een heftige reactie teweegbrengen voor mensen met coeliakie. Vergelijk het met het eten van een nootje bij mensen met een notenallergie. Dat kan letterlijk dodelijk zijn. Nu weet ik niet of dat voor coeliakie ook geldt, maar het kan verstrekkende gevolgen hebben.

Van nature glutenvrij

Gelukkig zijn er ook veel etenswaren die van nature glutenvrij zijn zoals vis, vlees, peulvruchten, fruit, groenten, mais, rijst en aardappelen. Wel altijd zaak om nauwlettend de etiketten van verpakte producten te lezen want er kan zo maar een gluutje naar binnen zijn geslopen.

En dan om nog even te lachen het stukje uit de sketch van Birgitte Kaandorp over gluten… 🙂

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.

4 comments

  1. Avatar

    Wat een verhelderend artikel! ook ik heb nog nooit een gluut gezien en vind t dan lastig me er een voorstelling bij te maken. Sinds kort heb ik een leerling met glutenallergie bij me in de klas en gezien de lunch op school ed wel handig om er wat meer van te weten. 🙂

  2. Avatar

    Bij mensen met coeliakie verdwijnen de darmvlokken als zij gluten eten. Dit is niet direct dodelijk maar kan bv wel lijden tot bijvoorbeeld darmkanker. Yvonne kijk eens op de blog van miss glutenvrij als je meer wilt weten.

  3. Pingback: Glutenvrije cranberry cheesecake | Simone's Kitchen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Subscribe

Schrijf je in voor nieuwe posts via email

Schrijf je in en ontvang een 7 dagen paleo maaltijdplan!