Als je er lang over nadenkt hebben we als vrouwen toch wel een beetje het korte eind van het takje getrokken. Eerst mogen we een jaartje of veertig elke maand rondlopen met buikpijn en andere maandelijks terugkerende klachten. Vervolgens denk je dat er vanaf bent en dan begint de ellende pas goed: de overgang doet zijn intrede. Ja het is fijn dat je niet meer ongesteld bent (uiteindelijk) maar als je een willekeurige website erop nakijkt schrik je je een hoedje wat voor symptomen de overgang met zich mee kan brengen. Van depressies tot bloedingen tot – laten we die niet vergeten – opvliegers.

Hormonen en de overgang | simoneskitchen.nl

Als ervaringsdeskundige weet ik maar al te goed hoe ellendig dat kan zijn. Maar is er dan helemaal niks wat je eraan kunt doen? Moet je je lot lijdzaam doorstaan of heb je er zelf nog wel enige invloed op? En wat gebeurt er eigenlijk in je lichaam als je de overgang “in” gaat? En – nog belangrijker – ‘horen’ al die verschijnselen bij de overgang of is het een teken dat er elders iets niet helemaal lekker loopt?

Ons lichaam zit eigenlijk prachtig in elkaar. Als alle processen verlopen zoals ze moeten lopen dan hoort de overgang natuurlijk bij het normale ouder worden. Het is grappig dat overgangsverschijnselen zoals ik die hierboven heb genoemd niet in alle landen voorkomen. Er zijn hele volksstammen die nog nooit van opvliegers hebben gehoord!

Vrouwelijke hormonen

Als vrouwen worden onze maandelijkse cyclus en de overgang gestuurd door de vrouwelijke hormonen die we allemaal wel kennen: oestrogeen en progesteron. Nog even een kleine opfriscursus: oestrogeen is met name dominant in de eerste helft van je cyclus en zorgt ervoor dat de baarmoederwand wordt opgebouwd zodat een eventueel bevrucht eitje straks lekker kan innestelen. Na de eisprong komt progesteron in actie die zorgt voor rust, is enigszins ontstekingsremmend en zorgt ervoor dat de baarmoederwand nog verder wordt opgebouwd. Ben je zwanger dan zorgt progesteron er ook voor dat die zwangerschap in stand blijft en zorgt er bovendien voor dat er geen nieuwe eicellen rijpen. Vindt er geen bevruchting plaats dan wordt alles afgestoten, wordt je ongesteld en begint het hele proces van voren af aan.

Wat gebeurt er tijdens de overgang?

Tijdens de overgang heb je te maken met een schommelende hormoonspiegel waardoor je hormonale disbalans kunt krijgen. Niet alleen van je geslachtshormonen maar ook van allerlei andere hormonen in je lichaam. Oestrogeen wordt in steeds mindere mate geproduceerd door de geslachtsorganen. Oestrogeen kan ook gedeeltelijk worden aangemaakt in vetweefsel dus een beetje blijft daar wel van circuleren maar progesteron komt na de overgang bijna alleen nog maar vanuit de bijnieren. Heb je veel stress dan maken de bijnieren cortisol aan, het stresshormoon. En als de bijnier een keuze moet maken kiest deze altijd voor de productie van cortisol. Dat betekent dat je voorraad progesteron dus nóg kleiner wordt. Een van de redenen dat stress en de overgang niet goed samen gaan.

Stress

Bij stress denk je wellicht in eerste instantie aan stress op je werk of stress vanwege een verbroken relatie, ruzie of een argument met je baas. Maar stress kan ook ontstaan door verkeerde voedingskeuzes, een darm die niet goed werkt of roken.

Al die beslissingen hebben dus invloed op de productie van je hormonen en uiteindelijk hoe jij je voelt. In de komende weken en maanden ga ik stukje voor stukje elk proces met je doornemen. Heb je in de tussentijd specifieke vragen dan kan je dat natuurlijk altijd stellen in de comments hieronder of – als je dat te openbaar vindt – per email.

Menopauze

Inmiddels ben ik zelf officieel in de menopauze. Ik menstrueer sinds ruim twee jaar niet meer dus in theorie heb ik de overgang ‘gehad’. We gebruiken de termen menopauze en overgang vaak door elkaar en ik merk dat ik dat zelf ook doe. De enige klacht die ik nog steeds heb? Opvliegers! In de komende periode ga ik zelf eens proefondervindelijk kijken hoe ik daar nu eens vanaf kan komen. Alvast wat algemene tips :

Zorg voor:

  • Voldoende groente en fruit. Eet regelmatig koolsoorten. Deze ondersteunen je lever en je lever zorgt weer voor afbraak van een overschot aan oestrogeen.
  • Eet geen suiker/drink geen frisdranken met koolzuur
  • Volg geen crash dieet. Zeker na de overgang kan je schildklier ook wat vertragen waardoor je sneller aan kunt komen. Het volgen van een crashdieet maakt dat nog eens erger. Eet dus voldoende calorieen en haal die calorieen uit goed voedingsbronnen.
  • Het hormoonfactor dieet is een goede basis om je hormonen optimaal in balans te krijgen/houden
  • Voldoende cholesterol uit goede vetten zoals avocado & olijfolie. Zeker na de overgang heb je cholesterol als basisbouwstof nodig voor de aanmaak van geslachtshormonen.
  • Let op met xeno-oestrogenen. Deze zitten in plastic verpakkingen o.a. (drink dus water liefst niet uit plastic flesjes bijvoorbeeld)

De komende weken ga ik stuk voor stuk alle onderwerpen behandelen die van invloed kunnen zijn op de overgang. Omdat een van de belangrijkste factoren voor gezond ouder worden voeding is komen er veel artikelen daarover natuurlijk en de recepten om je daarbij te ondersteunen. Nogmaals: vragen zijn van harte welkom!

Meer weten? Volg dan project overgang en volg de facebook groep hier.

Delen is fijn!