canstockphoto2477742

Monsanto. Ik had er al eerder van gehoord, maar pas toen ik de documentaire Cowspiracy had gezien realiseerde ik me de invloed van dit soort mega bedrijven. De invloed die veel verder gaat dan je wellicht vermoed. Recent was Monsanto weer eens in het nieuws doordat een Amerikaanse rechter de uitspraak deed dat Monsanto een schadevergoeding moest betalen van 250 miljoen aan een kankerpatiënt.

Ver van mijn bed show, denk je nu wellicht. Maar vergis je niet. Ook hier in Nederland heeft Monsanto een flinke vinger in de pap en krijgen wij ongemerkt de nodige glysofaat voor onze kiezen. Misschien heb je nog nooit van glyfosaat gehoord, maar is de naam Roundup je beter bekend. Een van de bekendste onkruidverdelgers.

Om eerlijk te zijn snap ik het hele beleid van de Nederlandse regering niet zo goed. Steen en been klagen ze dat de kosten voor de gezondheidszorg duurder worden doordat er meer mensen ziek zijn. Ze willen de obesitas epidemie een halt toeroepen. En hoe doen ze dat? Door de light frisdranken goedkoper te maken en de btw op groente en fruit te verhogen. Huh..?? Welke slimmerd heeft dat bedacht??

Maar goed ik kreeg van de week een nieuwsbrief van Juglen Zwaan over glyfosaat en vond het dermate interessant dat ik aan hem vroeg of ik het hier in aangepaste vorm mocht delen.

Het fijne aan de wekelijkse nieuwsbrief van Juglen is dat het altijd goed onderbouwd is. Hij checkt de laatste onderzoeken en vermeld de bronnen in zijn nieuwsbrief. Maar goed, glyfosaat dus.

canstockphoto5784279

Zoals ik al zei ken je het waarschijnlijk beter als roundup. Sterker nog; onze buurman spuit er minstens een paar keer per jaar kwistig mee in het rond en wij hebben het zelfs ooit een keer van hem geleend. Inderdaad het spuit het onkruid meteen plat, maar ik werd er niet heel blij van. Onkruid is vervelend maar dode beestjes in mijn tuin vind ik nog veel vervelender. Roundup kwam er dus niet meer in. Overigens wordt gemeld dat glyfosaat alleen invloed heeft op de planten en niet op dieren. Ik heb er geen wetenschappelijk bewijs voor maar ik had het idee dat er wel degelijk minder insecten door de tuin kropen.

Monsanto is een slim bedrijf: ze zijn de makers van het gif en produceren aan de andere kant ook nog eens de zaden die resistent zijn tegen glyfosaat. Met andere woorden: de boeren kunnen zaaien met Monsanto zaden, al het onkruid plat spuiten met glyfosaat en voila. Geen vuiltje aan de lucht. Was het maar zo eenvoudig; vooral de genetisch gemodificeerde gewassen bevatten hoge gehaltes aan glyfosaat. Bovendien eten veel dieren de gewassen waardoor wij ze uiteindelijk indirect ook nog eens binnenkrijgen. En dan hebben we het nog niet over de olie gehad die gemaakt wordt van diezelfde gewassen.

Veilig?

Of het wel zo veilig is, daar zijn de meningen over verdeeld. De WHO noemt het (waarschijnlijk) kankerverwekkend maar de Europese voedselwaakhond EFSA meldt dat het veilig is. Dat baseren ze overigens dan wel op een onderzoek van Monsanto zelf. Wij van WC Eend adviseren WC Eend… Dat gevoel krijg ik er dan een beetje bij.

Glyfosaat zit dus overal in tot ons kraanwater aan toe!

De discussie en de bijbehorende onderzoeken gaan er voornamelijk over of het nu wel of niet kankerverwekkend is. Maar je kunt je afvragen of dat de enige reden is om het zo veel mogelijk te vermijden. Volgens recente onderzoeken is het ook heel giftig voor de darmflora en verstoort het ook nog eens de hormoonbalans.

Bij welke hoeveelheid glyfosaat giftig is, daar is men nog niet over uit. Volgens sommige onderzoekers is het bij hoge dosering, volgens anderen bij lage dosering. Feit is dat glyfosaat zich opstapelt in het lichaam. Dus hoe meer je er van binnenkrijgt des te hoger wordt de cumulatieve hoeveelheid.

Recent stemde de Europese Unie dat glyfosaat voor de komende vijf jaar nog overal gebruikt mag worden. En bedenk dan dat je het niet alleen via eten of drinken binnenkrijgt maar tegenwoordig ook al gewoon via de lucht. Zóveel glyfosaat wordt er gebruikt. In 2015 maar liefst 150.000 kilo in Nederland alleen. Monsanto is allang niet meer de enige producent van het gif. Hun patent verliep in 2000 en sindsdien zijn er meerdere aanbieders op de markt.

In Nederland is vooral de besmetting van het oppervlaktewater (en dus het drinkwater) een probleem. Vanaf 2016 mag het daarom niet meer gespoten worden op harde oppervlakken want dan loopt het met het regenwater zo weg en het oppervlaktewater in. Maar ik denk dat het juist door particulieren wordt gebruikt als onkruidverdelger op harde oppervlakken. Vewin (vereniging van waterbedrijven in Nederland) pleit dan ook voor een afschaffing van het gebruik van particulieren.

Ik vraag me vooral af waar het toch heen moet met de wereld, het milieu en onze gezondheid. Ik word er gewoon niet zo blij van, van dit soort berichten!

Bron: A Healthy Life en nrc.nl

Delen is fijn!