Het kan soms best lastig zijn om een gezonde levensstijl te hebben. We hebben allemaal wel onze eigen uitdagingen en gewoontes die we willen veranderen om ons beter te voelen. Ik weet er alles van. De ene keer gaat het moeiteloos en de volgende keer kost het me meer moeite om weer een beetje in balans te komen. Vandaag een paar tips om lekker in je vel te zitten!

Gezondheid

Eet gezond en gevarieerd

Om maar te beginnen met een inkoppertje: een gezond en gevarieerd voedingspatroon is de basis van een gezond lichaam en een gezonde geest. Ga altijd zoveel mogelijk voor verse en onbewerkte voeding en voedingsmiddelen. Vermijd producten die vol zitten met suiker, vet en zout.

Wat gezond is of gezond voelt is persoonlijk maar in de basis is dat altijd groenten, fruit, noten- en zaden, vlees, vis, peulvruchten en volvette zuivel (als je daar tegen kunt uiteraard)

Ik vul dit aan met supplementen, want ten eerste bevat de huidige voeding lang niet altijd meer alle voedingswaardes en ik de supplementen van Puur Mieke een goede aanvulling om ervoor te zorgen dat ik voldoende voedingsstoffen binnenkrijg. Dat is sowieso collageen, magnesium, vitamine D en omega-3. Afhankelijk van het seizoen kunnen daar de nodige toevoegingen bij zitten.

Beweeg regelmatig

O dat bewegen! Ik vond dat ook soms best een uitdaging. Ik heb nogal een onregelmatig leven, maar ook als je een (gewone) drukke baan hebt of een gezin dan is bewegen vaak het eerste wat erbij inschiet. Dat is jammer want het is super belangrijk voor je lijf en leden om regelmatig te bewegen.

Wandelen

Maak daar dus altijd tijd voor vrij. Hoeft echt niet elke dag een bezoek aan de sportschool te zijn, maar een wandeling tijdens de lunchpauze kan al voldoende te zijn.

Mark Sisson (van het Primal Health Coach instituut) zegt ook altijd dat bewegen belangrijk is, maar spelen net zo zeer. Balletje trappen met je vrienden, frisbee spelen op het gras of gewoon een beetje gek rondrennen met waterpistolen op een hete dag. Tuinieren kan ook een uitstekende manier zijn om wat beweging in je dagelijks leven in te passen.

Het is niet alleen fysiek goed maar zeker ook mentaal. In dat opzicht is buiten bezig zijn altijd fijner. Zeker in de lente- en zomermaanden!

Zorg voor voldoende ontspanning

Balans tussen werk en prive is mega belangrijk. Ook al vind je je werk misschien super leuk, dan nog is het belangrijk om erop te letten dat je niet continue aan het werk bent. Dat is bij mij best een “gevaar”. Ik kan soms echt veel te lang achter die computer geplakt zitten.

Ontspanning

Juist op gewone dagen af en toe een paar minuten tijd nemen is belangrijk. Denk daarbij aan bijvoorbeeld even een korte wandeling tussendoor. Sta op en beweeg. Ga naar buiten, snuif wat frisse lucht op of doe wat eenvoudige rek- en strekoefeningen.

Vergadering gehad? Loop daarna even een rondje om je geest leeg te maken en jezelf even te resetten. Mediteren is ook heel goed, al geef ik toe dat ik daar ook niet altijd de tijd voor neem!

Slaap voldoende

Tijdens je slaap herstelt je lichaam zich van de inspanningen van de dag ervoor. Je maakt groeihormoon aan wat ervoor zorgt dat cellen herstellen en je weer fris en fruitig aan de volgende dag kunt beginnen.

Een goede slaaproutine is daarbij essentieel. Ik ga zoveel mogelijk op dezelfde tijd naar bed en sta ook meestal rond dezelfde tijd weer op. Je helpt jezelf op die manier aan betere slaap en je wordt uitgeruster wakker.

Een goede nachtrust is niet altijd vanzelfsprekend, maar het is wel van groot belang voor ons welzijn. Door bewust te werken aan een gezonde slaaproutine, kun je jezelf helpen om beter te slapen en meer uitgerust wakker te worden. Zo kun je de dag met meer energie en een positieve instelling beginnen. Het is niet altijd makkelijk om een gezonde levensstijl te hebben, maar door de tips, tricks en inzichten uit deze blog te volgen, kun je jouw gezondheid in balans brengen. Zo kun je weer lekker in je vel zitten en genieten van het leven!

Delen is fijn!