Gezond eten als je onderweg bent

Op reis

Gezond eten en onderweg zijn is vaak een uitdaging. In een gemiddeld benzinestation in Nederland kun je broodjes kopen en snacks maar echt weinig wat binnen een verantwoorde leefstijl past en al helemaal niks als je in januari meedoet met ons 21 dagen programma. Maar hoe doe je dat? Hoe bereid je jezelf voor op een lange dag onderweg of als je op zakenreis bent?

Gezond eten op reis

Onderweg in Nederland

Ben je de hele dag onderweg in Nederland en heb je een zakenlunch of diner dan is voorbereiding het halve werk. Neem wat snacks mee voor onderweg zoals bijvoorbeeld noten of een paar gekookte eieren. Fruit is ook lekker maar vult niet genoeg (plus je eet er snel teveel van) dus het is handiger om iets mee te nemen wat eiwitrijk is of vet bevat zoals noten. Als ik een of twee gekookte eieren op heb kan ik meestal wel weer even vooruit. Zorg dat je ze al gepeld en al in een bakje bij je hebt, dan kun je ze zo uit het handje eten terwijl je rijdt desnoods. Of ga even stil staan op een parkeerplaats. Dat is nog beter. Een klein koelboxje meenemen in de zomer voor in de auto is ook erg handig.

Handige snacks om mee te nemen:

  • Gekookte eieren
  • Verse noten
  • Wortels
  • Gekookte kip (mits je het gekoeld mee kunt nemen en het niet midden in de zomer is)
  • Komkommer
  • Blikje tonijn (om een snelle tonijnsalade mee te maken) of eet desnoods zo uit het blikje
  • Olijven (zonder pit anders wordt het zo’n rommeltje)
  • Stukjes verse kokos (kun je vaak kant- en klaar kopen in de supermarkt)

Zakenlunch of diner

Meestal weet je van tevoren wel waar je gaat eten als je een zakenlunch of diner hebt. Nog beter als je zelf de keuze hebt voor het restaurant. Kijk voor je vertrekt even de site van het restaurant na wat er allemaal op het menu staat. In bijna alle restaurants kun je wel iets van vis of kip of ander soort vlees krijgen met een lekkere salade. Het is handig om te checken of zaken als saus apart geserveerd kunnen worden. Bel van tevoren even met het restaurant om te overleggen zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Gegrild vlees of vis is het handigste omdat je nooit weet waar een stukje kip in gebakken wordt. De kans is groot dat er soja olie (want goedkoop) wordt gebruikt en dat wil je liever niet.

Zeg overigens nooit in een restaurant dat je een gluten allergie hebt als dat niet zo is. Dat is niet netjes ten opzichte van de chef kok en zorgt voor onnodige voorzorgsmaatregelen. Het is afdoende om het brood niet te eten en de koekjes bij de koffie aan je buurman of buurvrouw te geven. Het hoeft niet heel ingewikkeld te zijn. Maar ook hier is voorbereiding essentieel.

Gezond eten op reis

Even snel een hamburger onderweg is natuurlijk nooit een goed idee

Bestel een hamburger zonder het broodje en sla hoe dan ook altijd het dessert over!

Als ik het niet anders kan regelen lukt het altijd wel om uit eten te gaan zonder problemen maar als het even niet hoeft of ik kan het uitstellen? Dan zal ik altijd daarvoor kiezen. 

Delen is fijn!