Simone's Kitchen

Georganiseerde rondreis of een individuele reis?

20110116-_MG_6077

Ik denk dat ik inmiddels best kan zeggen dat ik aardig wat van de wereld heb gezien. Nog lang niet genoeg, maar ik kan nog een paar jaar verder reizen natuurlijk. Vorig jaar was een topjaar en heb ik maar liefst drie nieuwe landen mogen toevoegen aan het lijstje. Maar wat is nou onze favoriete manier van reizen en waarom?

Onze eerste georganiseerde rondreis was in 2001 naar Costa Rica en na afloop riep ik dat ik echt nooit meer een groepsreis ging doen. Dat kwam gedeeltelijk door de groep zelf die niet zo erg gezellig was en doordat een groepsreis gewoon anders is als een individuele reis. Voor beiden valt natuurlijk wat te zeggen en ik vind beiden leuk. De ene keer kiezen we voor een individuele reis en de andere keer voor een rondreis met een groep. Maar wat zijn nou de voors- en tegens en waarom zou je voor het een of het ander kiezen?

20110203-_MG_9658

Om dan maar meteen met de deur in huis te vallen; als ik alle tijd van de wereld zou hebben en al het geld van de wereld dan zou ik denk ik nooit kiezen voor een georganiseerde reis. Dan kies je voor vrijheid om te gaan en staan waar je wilt. Denk ik.

Maar zoals het is, hebben we die tijd niet. Of we zijn te lui… 🙂 Dat kan natuurlijk ook. En dan komen de voordelen van een groepsreis om de hoek kijken:

20130217-MH2A3315
 1. Je vervoer ter plekke is van A tot Z geregeld. Dus je bent niet onnodig tijd kwijt aan het regelen van vervoer ter plaatse, het verkrijgen van tickets en dergelijke.
 2. Hetzelfde geld voor je hotel. Ja het zal soms niet jouw keus zijn geweest maar ga je met een goede organisatie dan is er vaak een goede afwisseling tussen luxe en minder luxe (maar speciale plek bijvoorbeeld)
 3. Niet alle landen in de wereld zijn even veilig om alleen door heen te reizen. En dan is een groep soms gewoon veiliger
 4. Onze ervaring met een groepreis is dat het negen van de tien keer onwijs gezellig is. Zorg wel dat je een reisorganisatie uitkiest die bij jou past. Bepaalde organisaties trekken bepaald publiek aan.
 5. Als er iets fout gaat is er iemand die voor jou de dingen kan regelen, vaak de taal van het land spreekt en van wanten weet.
 6. De prijs/kwaliteit verhouding is vaak beter doordat er groter kan worden ingekocht
20130219-MH2A3428

De voordelen van een individuele reis zijn er natuurlijk ook:

 1. Je kunt ten alle tijde bedenken dat je ergens langer wilt blijven, mits je niet alles al hebt vastgelegd
 2. Je hebt met niemand rekening te houden behalve met je reisgenoot (indien je die hebt)
 3. Avontuur
 4. Je kunt van de gebaande paden af
 5. Je hoeft je niet te irriteren aan een bepaalde reisgenoot….
 6. Je kunt sommige dagen in fijne plekjes via bijvoorbeeld Airbnb boeken

Ooit maakten wij de fout om een reis te boeken en niet goed de routebeschrijving te checken. Dan kom je soms voor onaangename verrassingen te staan dus check goed of de reis wel in het tempo is dat jij prettig vind, de plekken bezoekt die jij absoluut wilt zien en – voor ons heel erg belangrijk – genoeg vrijheid biedt om je eigen plan te trekken. Ik kijk ook altijd even op sites als Tripadvisor voor inside info over de te bezoeken plekken en/of hotels.

20130213-MH2A2967

Uiteindelijk is er natuurlijk voor ieder wat wils maar wel een aantal basisregels die verstandig zijn.

 1. Kies je voor een georganiseerde rondreis kies dan voor een goede reisorganisatie voor rondreizen
 2. Check van tevoren bij organisaties zoals ANVR of de organisatie is aangesloten. Ook fijn als ze lid zijn van St Garantiefonds reizen. Wij hebben al een keer een faillissement meegemaakt van de reisorganisatie. Dan ben je blij als de organisatie is aangesloten!
 3. Check bij sites als Zoover en Tripadvisor voor recenties van de organisatie. Neem het wel met een korrel zout (sommige mensen hebben overal iets op aan te merken) maar overall is het een goede richtlijn
 4. Check welk publiek er meestal meegaat met de reisorganisatie van jouw keuze. Je zult merken dat elke organisatie andere mensen aantrekt. Wij houden van de wat avontuurlijkere rondreizen en zoeken dan ook een bijbehorende reisorganisatie op. Hou je van comfort? Dan kies je weer voor een andere organisatie. Ben je jong? Ben je wat ouder? Allemaal dingen die mee kunnen spelen.
 5. Hoewel alles natuurlijk tegenwoordig online wordt geregeld is er niks mis mee om even te bellen als je vragen hebt over de reis van jouw keuze. Beter van tevoren even bellen voor overleg voordat je geboekt hebt.
 6. Check ook of eventuele omboekingen mogelijk zijn. Stel je hebt geboekt voor Thailand en komt tot de ontdekking dat daar een burgeroorlog is uitgebroken. Een negatief reisadvies is er niet altijd even snel maar je kunt toch voor jezelf bepalen dat je daar niet met je kids heen wilt. Dan is het fijn als je wel – meestal tegen een administratieve vergoeding – kunt omboeken.
20090904-_MG_0187

Wij kiezen dus vaak voor een rondreis maar net zo vaak voor een individuele reis. Waar gaat jouw voorkeur naar uit?

Disclaimer: Deze post is tot stand gekomen door een samenwerking

Bewaren

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Momenteel in opleiding tot Oersterk Coach. Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.

11 comments

 1. Avatar

  Never ever nooit niet met een groepsreis mee! Ik skip een land nog liever dan dat ik me langer dan twee dagen met een groep vreemden samengooi! Dat meen ik dus echt. Ik heb wel eens bij een dag/citytrip en bij een tweedaagse tour in een groep gezeten. Ik word daar geen gezellig mannetje van 😉 Heb ooit in Costa Rica in een hotelletje gezeten war de tweede dag een Nederlandse groep incheckte. Jezus wat een gezeur om niets allemaal. Ik ben snel bij de pool weggerend, want het gezeur en de sterke verhalen waren niet om aan te horen.. 🙁

  Je leest het al, ik ben er echt een fan van 😉

  • Simone van den Berg

   O hahaha Robert! Ik lees het inderdaad. Grote fan van groepsreizen… Ik vind het wel echt mega veel verschil uitmaken met welke organisatie je op reis gaat. Ik snap wel wat je zegt; wij zijn op reis ook meerdere keren groepen tegen gekomen waar ik een beetje onpasselijk van werd. Maar niet elke groepsreis is zo. Echt! 🙂 Maar ieder zijn ding natuurlijk…

 2. Avatar

  Mijn voorkeur gaat uit naar een individuele rondreis. In het verleden heb ik wel eens groepsreizen gemaakt, die overigens prima bevielen, maar ik vind de vrijheid om zelf te kiezen wat je wilt doen veel fijner. En dan kies ik overigens niet een standaard individuele reis, maar ik stippel wel mijn eigen route uit. Maar goed, dat is ook mijn werk inmiddels dus ik vind het heerlijk om daarmee bezig te zijn:-).

  • Simone van den Berg

   Ja dat kan ik me voorstellen! En ik vind het ook heerlijk om dagen bezig te zijn met routes uitstippelen, plekjes op te zoeken om te overnachten enzovoort. Ik denk dat ik juist de afwisseling tussen individueel en groepsreis leuk vind. Totaal anders, maar allebei plus en minpunten..

 3. Avatar

  Heel fijn artikel! Ik ben zelf iemand die nog nooit echt een groepsreis heeft meegemaakt. Ik hou er van om alleen te reizen. Maar nu vertrek ik binnen 2/3 weken naar de East Coast here in Australië en de 3 activiteiten die ik ga doen zijn in een groep. De prijs is gewoon pakken goedkoper. Het zijn telkens drie andere groepen dus ik weet niet of het echt telt als een “groepsreis” maar het zal iets helemaal anders zijn voor de eerste keer. Spannend!

  • Simone van den Berg

   Nice! En ja of het helemaal telt als een groepsreis. Haha. Ik denk dat we elke keer als we een groepsreis hadden op de eerste dag de groep vooral stom vonden. Altijd heel grappig hoe dat dan na een dag om kan slaan. Ben benieuwd hoe dat bij jou gaat!

 4. Avatar

  Mijn keuze gaat (logischerwijs) uit naar een individuele reis, maar ik kan me goed voorstellen waarom iemand een groepsreis zou kiezen. Ook steeds meer jonge mensen hoor ik over verre reizen met een organisatie. Als het bijvoorbeeld je eerste keer (alleen) naar een ver land is snap ik dat mensen dat soms best eng vinden. Of als je bijvoorbeeld als vrouw naar India wilt gaan, lijkt me niet heel prettig in je uppie. Ik ben erg happy dat ik kan werken en reizen waar ik maar wil, maar ik ben af en toe ook wel jaloers op die groepsreizen die dan leuk met hun bus ergens voorbij rijden terwijl ik al twee uur op de juiste openbare bus sta te wachten.. :’)

  • Simone van den Berg

   Hahaha.. Ja dat kan een voordeel zijn al hou ik ook niet van dat hele massale moet ik zeggen. Ik vind die enorme bussen met 30 toeristen eerlijk gezegd ook verschrikkelijk. Wij kiezen dan toch vaak voor kleinschalige groepsreizen waarbij je vaak ook gebruik maakt van openbaar vervoer, boten, bussen of kleine eigen busjes. Dat voelt dan toch een stukkie authenthieker als zo’n mega airco bus… (al is die airco ook wel weer erg lekker op zijn tijd)

 5. Avatar

  Mijn eerste reis naar Marokko was met een groep van 40 personen. We maakten een rondreis van 12 dagen met een bus en de prijs/kwaliteit verhouding was prima ( al werden er bij aankomst in de bus nog aanvullende kosten afgerekend). De groep bestond uit allemaal gezellige en aardige mensen en niemand zorgde voor problemen. De gids was wel heel duidelijk en dat had een positieve invloed op het reilen en zeilen tijdens de reis. We hebben echt een prima reis gehad. Maar ik had er niet aan moeten denken dat de groep uit zeurders, aandachtstrekkers, schreeuwers en laatkomers had bestaan, wat natuurlijk het risico is als groep groot is. Na deze rondreis heb ik (inmiddels al twee keer) gekozen voor een privé reis door Marokko met eigen gezelschap, een individuele reis met gids/chauffeur. In overleg je eigen reis samenstellen en vaak kom je dan op plekken waar je met een groepsreis niet komt. Mij bevalt individueel reizen toch beter en zal dus zal niet meer zo snel voor een groepsreis met een bus kiezen.

 6. Avatar

  Met mijn vorige vriend, die iets minder avontuurlijk ingesteld was, maakte ik altijd groepsreizen als we buiten Europa op pad gingen. Lekker makkelijk, je ziet alle hoogtepunten van een land en ik vond het ook heel leuk om zo nieuwe reisliefhebbers te leren kennen. (Heb nog steeds vrienden uit die tijd) Wij kozen vaak voor een formule waar we ook geregeld vrijheid hadden, prima geregeld dus! Inderdaad is de ene groep niet de andere, zo hadden ook wij in Costa Rica geen geweldige groep, zal wel aan de bestemming liggen 😉 die vraagt blijkbaar om individueel.
  Met Frank ga ik zelf op pad. We hebben iets meer tijd en vinden het allebei heerlijk om het zelf, ter plekke, uit te stippelen. Eén keer gingen we op groepsreis wegens gebrek aan tijd en ook om de reis betaalbaar te houden. Een fraaie reis, maar het bevestigde voor ons dat het zelf doen toch meer favoriet is.

 7. Avatar

  Ik zou altijd kiezen voor een individuele reis (al heb ik eerlijk gezegd nog nooit een groepsreis gedaan). Ik vind het juist leuk om dingen te moeten regelen en uitzoeken op reis. Dat vind ik bij de charme van het reizen horen. Ja het kost meer tijd, maar je kan wel zelf alles bepalen en ergens langer blijven als het leuk is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.