Deze pasta ovenschotel maak je met gehakt, aubergine, courgette en lekker veel kaas. Een gedeelte gaat al door de pasta heen en natuurlijk komt er genoeg aan de bovenkant voor dat lekker krokante korstje.

Pasta ovenschotel met gehakt

Pasta ovenschotel met gehakt

Pasta is een van die gerechten waar ik geen genoeg van kan krijgen. Ik eet het niet echt elke week omdat er natuurlijk mega veel koolhydraten in zitten. En hoewel daar niks mis mee is, is het minder handig als je wat gewicht wilt verliezen. Dus een pasta ovenschotel met gehakt is mijn comfort food maaltijd. Het is makkelijk, snel (even de tijd in de oven niet meetellen natuurlijk) en altijd lekker.

Wat gaat erdoor?

In deze ovenschotel doe ik lekker veel groente in de vorm van aubergine, courgette en tomaat. Je kunt er ook heel goed champignons aan toevoegen. Die passen hier ook heel goed bij.

Pasta ovenschotel met gehakt

Met lekker veel kaas

Nu vind ik dat een krokant kaaskorstje elke ovenschotel lekkerder maakt. En deze pasta ovenschotel heeft er extra veel van. Ten eerste gaat er al geraspte kaas door de vulling heen, zodat je extra veel kaas hebt. En daarna gaat er mozzarella én nog eens extra geraspte kaas over de bovenkant heen. Het resultaat is een top laag. Eerlijk? Ik wil dan altijd het liefst meer korst en minder vulling. Haha.

Maar goed, het is wel echt veel kaas. Dus wil je dat wat verminderen dan kan dat natuurlijk prima. Het is sowieso lekker. De ovenschotel heeft natuurlijk behalve die kaas ook gehakt en lekker veel groente. Dus als je wat minder kaas erop en erdoor doet is het ineens een stuk gezonder.

Maar dit eet je natuurlijk niet omdat je graag gezond wilt eten. Daar heb je andere recepten voor. Maar soms wil je gewoon een lekkere schaal met comfort food. En dan zit je met deze pasta ovenschotel met gehakt goed.

Wil je het glutenvrij maken, dan kun je er natuurlijk andere pasta voor gebruiken. Daar heb je tegenwoordig best de nodige keuze in.

Pasta ovenschotel met gehakt

Kruiden

Ik gebruik hier oregano en tijm. Die passen goed bij de aubergine en de courgette, maar je kunt uiteraard ook basilicum gebruiken of verse peterselie.

Nog meer pasta uit de oven?

Pasta ovenschotel met gehakt

Pasta ovenschotel met gehakt en aubergine

5 van 2 stemmen
GangHoofdgerecht
KeukenItaliaanse keuken

Heerlijke en makkelijke pasta ovenschotel met gehakt, aubergine, courgette en lekker veel kaas
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 10 minuten
bereiding 30 minuten
totaal 40 minuten

4 personen

Ingrediënten

  • 4 el olijfolie
  • 1 el knoflook geperst
  • 4 el verse oregano gehakt
  • 3 tomaten in blokjes gesneden
  • 3 takjes tijm blaadjes
  • 1 sjalotje fijn gesneden
  • 350 gr gehakt
  • 250 gr penne of ander soort pasta
  • 1 courgette in blokjes gesneden
  • 150 ml tomatensaus
  • 200 gr mozarella gehakt of geraspt
  • 100 gr oude kaas geraspt
  • 1 aubergine in blokjes gesneden

  • Verwarm de oven voor op 180˚ C.
  • Bestrijk een ovenschaal die groot genoeg is met olijfolie.
  • In een pak of wok bak je het gehakt tot het gaar is. Bak de aubergine blokjes in een aparte pan tot gaar en zet apart. Voeg de ui toe aan het gehakt met de knoflook en courgette en bak tot het gaar is.
  • Voeg de aubergine toe en de gehakte tomaat.
  • Laat dit koken tot de tomaat het meeste van zijn vocht is verloren en op dat moment doe je de tomatensaus erbij. Ik heb sofrito gebruikt.
  • Meng de gehakte oregano en tijm erdoor en voeg peper en zout toe naar smaak. Haal de pan van het vuur.
  • Kook je penne in de tussentijd tot het al dente is (11-12 minuten). Laat uitlekken, spoel af en roer een beetje olijfolie door de pasta heen om plakken te voorkomen.
  • Voeg de pasta aan je groente mengsel toe en roer hier ook 2/3 van de geraspte kaas doorheen.
  • Doe over in de klaarstaande ovenschaal.
  • Doe het restant mozarella bovenop en vervolgens het restant van de oude kaas. Bak de schotel 25-30 minuten in de oven. Als het te bruin wordt kun je het afdekken met aluminium folie

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 891kcal | Koolhydraten: 60g | Eiwit: 43g | Vet: 54g | Verzadigd vet: 20g | Meervoudigd onverzadigd vet: 3g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 23g | Transvet: 1g | Cholesterol: 127mg | Natrium: 733mg | Kalium: 1114mg | Vezels: 13g | Suiker: 12g | Vitamine A: 1771IU | Vitamine C: 29mg | Calcium: 567mg | Ijzer: 5mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Liefhebber van ovenschotels en van aubergine? Dan is deze vega lasagne met aubergine misschien een goede voor je.

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.